Dr. Bornemisza Lajos

Gazdasági és büntetőjogász,

Nyíregyháza

szszb_03-24_dr_bornemisza_lajos.jpgOrvosnak készült, de a sors rendelése folytán tanár és jogász lett, viszont megadatott számára a segítségnyújtás semmivel nem pótolható ereje − egy mondatban így foglalható össze dr. Bornemisza Lajos pályafutása. A negyvenes évei elején járó gazdasági és büntetőjogász mindig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy döntéseivel alapvetően meghatározta a szűkebb-tágabb közösség életét. Hamarosan felismerte ennek a felelősségét és életének markánsan elkülöníthető szakaszaiban is meg akart és meg tudott felelni ennek a kívánalomnak.

Tiszabecs az ősi családi fészek. Édesapja, Bornemisza Gábor, nyugalmazott agronómus, édesanyja, Cséke Éva, adminisztrátor, ma már szintén nyugdíjas. Gábor öccse egy kft. ügyvezetője, Balázs öccse tanár Szentendrén. A jó nevű Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett Debrecenben. A közgazdasági egyetemre jelentkezik, de nemcsak az emlékezetes árvíz szólt közbe, hanem az is, hogy édesapja értelmiséginek számított. Hiába teljesített maximálisat, az egyetem nem hívta diákjának. A csengeri állami gazdaságban búzát lapátolt és temette álmait. Mígnem felfedezte a tanárképző pótfelvételijéről szóló hírt az újságban, és matematika-fizika szakra előfelvételisnek egyből sikerrel szerepelt. A kalocsai katonáskodás után szép főiskolai évek következtek. Az első évfolyam végeztével megnősült, és a főiskola után Tiszakarádra ment tanítani. Házasságukból két fiú született, Péter 19, Gergely 17 éves.

Bár a katedrán szép sikereket könyvelhetett el, igazgatóhelyettesnek is hívták, mégsem elégítette ki ez a karrier. 1979-ben jelentkezett a rendőrségre. Ez a testület a maga átlátható viszonyaival egyértelmű keretet teremtett a munkához. Ezt is csak magas szinten tudta művelni: az igazgatásrendészet után áthelyezték az élet elleni cselekményeket és a legsúlyosabb gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályra. Előbb csoportvezető a megyei vizsgálati osztályon, majd kinevezték Nyíregyháza rendőrkapitányának. Az ő nevéhez fűződik a taxisblokádnak mint rendőri feladatnak a megoldása. Sose felejti el, hogy a taxisok megtapsolták, amikor a blokád lefújása után találkoztak. Az pedig a dolgok különös véletlenje folytán jöhetett létre, hogy felesége, Bornemisza Andrea a meleg teát hordta a taxisoknak a barikád túloldalára.

Magánélete időközben újabb fordulatot vett, mivel első feleségétől elvált és 1987-ben újraházasodott. Neje közgazdász és mezőgazdasági főiskolai diplomát is szerzett. Anna leányuk most ötesztendős.

A humánum, az emberen, állaton történő segíteni akarás szándéka alapeleme a Bornemisza család életének. A felesége hozta létre Nyíregyházán az Állatbarát Alapítványt, ahol sorsukra hagyott kutyákat gondoznak a közadakozásból befolyt pénzből. No és a jó szándékú szponzorokra is számítanak, hiszen nem tudnák megoldani az állatok elhelyezését, táplálását, gyógyítását. Igyekeznek megfelelő gazdát találni számukra és szabályos örökbe fogadási szerződés eredményeként viheti magával valaki a kiszemelt állatot a menhelyről. Bornemisza Lajos az évek során vagy hatszázezer forinttal támogatta a menhely zavartalan működését.

Elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, publikált a Belügyi Szemlében és arra a legbüszkébb, hogy a rendőrtiszti főiskolán kötelező tananyag volt az írása. Eközben elvégezte a jogi egyetemet, szakvizsgát tett büntető és gazdasági jogász. Amikor a rendszerváltás kezdeti, nehéz időszakán túl voltak, a rendőri vezetők túlnyomó részét lecserélték. Ez lett a sorsa Bornemisza doktornak is.

Ám 1991-ben nagy szükség mutatkozott a gazdasághoz is jól értő jogászokra. A Tízek Felszámoló Kft. egyik tulajdonosaként számos megbízást kapott a nagy állami cégek felszámolására. Lassan a végére jutnak ennek a folyamatnak. A napokban nyitották meg a feleségével a gazdasági és jogi tanácsadó irodát a nyíregyházi Hősök terén.

Azt látták, hogy a rengeteg jogszabály közt nemigen igazodnak el a vállalkozók, a cégek és a magánszemélyek. Naprakész információra lenne szükségük, hogy megbízhatóan szervezzék az üzletmenetet.

A legmodernebb számítógépes rendszerrel, telefonnal, telefaxszal, másolóval szerelték fel az irodát, s az is a különleges szolgáltatások közé sorolható, hogy az Internet rendszer tagjaiként adatokat kérhetnek le az ügyfeleik számára akár a washingtoni kongresszusi könyvtárból. Úgy érzik, hiányt pótolnak ezzel a szolgáltatással Nyíregyházán.

Bornemisza Lajos kedveli a természetgyógyászatot és már előadóként szerepelt egy nemzetközi természetgyógyászati kongresszuson is. Azt vallja, csodás érzés segíteni másokon, és ugyancsak felbecsülhetetlen adomány, ha valakinek a tudást átadhatjuk. Őt megajándékozta ezzel az érzéssel a sors, bizonyára nem véletlenül…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése