Dr. Batta Angéla

Aljegyző

Miskolc

szszb 29. ki Dr. Batta Angela 300.jpgAz ózdi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd végigjárta a közigazgatási lépcsőfokokat. A szociális területtől a gyámhatósági  és szabálysértési hatósági feladatokon keresztül, a működési engedélyek kiadásától az anyakönyvvezetésig számos feladatot kellett megoldania korábbi munkahelyein. A két évtized alatt szerzett tapasztalatait ebben az időszakban Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzőjeként hasznosítja. Azt mondja, a jogi diplomát is a szakmai továbbképzés, fejlődés jegyében szerezte meg.

Angéla Kazincbarcikán született 1976. június 2.-án, de egy kis időszaktól eltekintve mindig Rudolftelepen élt. A csendes kis bányásztelepülés nyugalma annyira magával ragadta, hogy onnan soha nem vágyott el. Apja vájárként dolgozott és ment nyugdíjba, de édesanyjának is akadt munka a bányaüzemnél, így helyben keresték a pénzt az öttagú család megélhetéséhez. A három lány közül Andrea és Zsuzsanna is Miskolcon dolgozik.

Az 1994-es érettségi vizsga után 1995. január 1-én Rudolftelep Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában helyezkedett el, és ezzel kezdetét vette a máig tartó közigazgatási munka. A rá bízott feladatok átölelték a szakma számos területét, főként a szociális és hatósági ügyintézésben vette ki a részét, ahol napi kapcsolatba került az ügyfelekkel. Egy év múlva megalakult Ormosbánya- Rudolftelep Körjegyzőség, de csak a név változott, a munkaköre megmaradt. Kellő tapasztalatokkal felvértezve aztán 2004. augusztus 1-től 2011. szeptember 11-ig a térség városában, Edelényben a Polgármesteri Hivatal Kistérségi Hivatalában tette próbára felkészültségét, ahol először ügyintézőként 13 település szabálysértési ügyeit, valamint 46 település birtokvédelmi ügyeit intézte. Emellett feladatul kapta a Társulási Tanács üléseinek előkészítését és döntéseinek végrehajtását. Munkája elismeréseként 2008. április 1-jén nevezték ki a Kistérségi Hivatal hivatalvezetői posztjára. Tanulmányai során 1995-ben anyakönyvvezetői szakvizsgát tett, a közigazgatási szakvizsgát pedig 2002-ben szerezte meg. Közben már járt a Wesley János Lelkészképző Főiskolára, ahol 2001-ben kapott diplomát általános szociális munkás szakon kiváló minősítéssel. Ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Karának igazgatásszervező szakán szerezte meg újabb diplomáját 2005-ben jó eredménnyel, ahol az egyes jogterületek mellett a fő képzési területeket az önkormányzati és a hatósági igazgatás, a pénzügyi jog és a számvitel jelentették. Ezt követően a Károli Gáspár Református Egyetemen Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 2010-ben. 2011 szeptemberében Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában kapott főosztályvezetői kinevezést, ahol a Jegyzői Kabinet szervezeti egységén belül a Jogi és Önkormányzati-, az Ellenőrzési- és az Ellátási Osztály munkájának a koordinálását kapta feladatául. Ezt követően bővültek ki főosztályvezetői feladatai a Humán Erőforrás Osztály és az Informatika Csoport irányításával. 2013. június 16-án kapott aljegyzői kinevezést, így a Jegyzői Kabinet munkájának felügyelete, valamint a Közgyűlés munkájának előkészítése és az ott született döntések végrehajtása mellett a jegyző távollétében a hatáskörébe utalt helyettesítési feladatokat is ellátja.

Ahhoz, hogy ennyi éven át a család és a napi munka mellett tanulni tudjon, és három diplomát szerezzen, nagy szüksége volt szeretett szülei segítségére, akiket az elmúlt évben veszített el.

A munka és a karrierépítés mellett mindig gondosan ügyelt a családtervezésre is, így a sok tanulás mellett két gyermeke született, akikről most azt mondja: kevés szabadidejét igyekszik velük hasznosan eltölteni, kikapcsolódást és feltöltődést a családdal eltöltött idő, az utazás és a közös programok jelentenek a számára. Nagyobbik lánya Réka, a Putnoki Serényi Béla Gimnázium 9/B. osztályos tanulója.  Kisebbik lánya, a négy és fél éves Jázmin  a szuhakállói Óvodában nagycsoportos óvodás.

A gyermekek nevelésében és a háztartás vezetésével kapcsolatos feladatok ellátásában párja, Sándor van segítségére, aki – annak érdekében, hogy aljegyzőként a lehető legjobb teljesítményt tudja nyújtani – nagy terhet vesz le a válláról. Azt mondja a felsőoktatásban kitűzött céljait már elérte, van azonban még egy megmérettetés előtte, hiszen hátra van a jogi szakvizsga, amit 2014-ben be akar fejezni.

Bár megismerte a közigazgatás minden szegletét, és az önkormányzatok hatáskörei is jelentősen átalakultak, lecsökkentek az elmúlt időszakban, azonban a jogszabályok gyakori változásának nyomon követése és munkájában való gyakorlati alkalmazása nagy kihívás.  Úgy véli, mindez megfelelő tréning ahhoz, hogy szellemileg edzésben tartsa az embert, az új feladatok miatt pedig soha nincs megállás.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése