Dr. Antall Józsefné

A rendszerváltó miniszterelnök felesége,

Ura

szszb_10-4_dr_antall_jozsefne.jpgNagy öröm számomra, hogy a megyei Almanachban írhatok. Bemutatkozásként említem, hogy édesanyám révén az országnak ehhez a részéhez kötődöm. Anyai nagyapámat Uray Bertalannak hívták, tehát családja Ura községből származott, és a többi anyai felmenőim is Szatmár megyéből valók. Budapesten születtem, de ezt a vidéket érzem a szülőföldemnek.

A felkérés úgy szólt, hogy Antall József politikai működésének éveire emlékezzek. Erről az időről már többen írtak, és még sokan fognak írni a jövőben is. Az én soraim nem akarnak velük versengeni, csak megemlítek a rengeteg emlékemből néhányat, megmutatni, ahogy én éltem át ezeket az éveket.

Antall József 1990. május 23-án tette le a miniszterelnöki esküt. Könnyekig meg voltam hatva, eszembe jutott az a küzdelmes út ami idáig vezette. Ezen a napon reggel, amikor a Parlamentbe ment, Ő vezette a Ladáját. Éjfélkor Mercedes hozta haza, amiben személyi biztosító ült. Az életünk teljesen megváltozott.

Harri Holkeri finn miniszterelnök látogatásakor volt az első saját programom. A feleségét kellett kísérnem a Corvina kiállításra. Szörnyen izgultam, de pár perc után rájöttem, hogy „normálisan” kell beszélgetni. Az autóúton bemutattam a várost, amerre elmentünk, beszéltünk a gyermekeinkről, az időjárásról stb. Nem sokkal később jött hazánkba Baudouin belga király (a fényképen Őt vártuk a Gundel étterem teraszán), akinek a jobbján ültem a díszebéden. Elég fantasztikus érzés volt egy „valódi” király jobbján ülni. Hát még a rengeteg kérdés, amit feltett: „Mi a helyzet Magyarországon az alkoholizmussal és kábítószerrel? Mi a válások aránya? Mit gondolok, mi az oka? Mi a véleményem az abortuszról?” Mondtam, amit gondoltam, és tudtam, azt hiszem, nem rosszul.

Amíg időnként ilyen eseményeken vettem részt, a munkahelyemen könyvelési csoportvezetőként dolgoztam, ha sok volt a munka, túlóráztam, és ha egy miniszterelnököt kellett várni a Kossuth téren, elkéredzkedtem, majd az eltöltött időt ledolgoztam. Péntekenként ugyanúgy mentem bevásárolni a Nagycsarnokba, mint évek óta mindig.

1990. október 18-án délelőtt megállt velünk az autó a washingtoni Fehér Ház előtt, ahol George Bush és a felesége Barbara várt ránk. Katonazenekar hangjai mellett állt fel az emelvényre az Elnök és Antall József, közben 19 ágyúlövés dördült. Majd a zenekar eljátszotta a magyar himnuszt. Azt hittem, megszakad a szívem ettől a hihetetlen élménytől! Amíg Bush elnök és Antall József tárgyalt, engem Barbara Bush fogadott. Olyan kedvesen egyszerű volt, hogy bátran beszélgettem vele. Másnap, a díszvacsorán az Egyesült Államok elnökének jobbján ültem. Ekkor megint azt éreztem, mintha a tv-ben látnám az eseményeket és nem velem történnének. Este összegezve az élményeket azt mondtam: „Ezért a napért érdemes volt megszületni, ez a Te napod volt!”

A férjem csak fáradtan és szomorúan legyintett, rossz volt a közérzete, nem tudott örülni. Öt nap múlva megoperálták. Ettől kezdve a rettegés költözött a szívembe, és nem tudtam a csodálatos élményeknek úgy örülni, mint addig. A kezelések után bement a Parlamentbe, és csak éjfélkor jött haza. Sokszor gondolkodom azon, hogy mekkora lelkierő és akarat kellett ahhoz, hogy a sajtó és tv által szított ellenséges belpolitikai légkörben is azt tudta mondani: „Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.” És tette, szinte utolsó leheletéig! Most, sajnos, egyedül élek. De nem magányban.

Nagyon sok helyre meghívnak. Ha tehetem, mindenhová elmegyek, azt gondolva, hogy a meghívás Neki szól, a felém áradó szeretetet helyette kapom, de ha engem látnak, Antall Józsefre gondolnak, és ez nagyon fontos majdnem hét évvel a halála után.

Van egy gyönyörű fényképanyag, amit a fiam, Antall Péter, fotózott Antall József politikai működésének idején. Ezt már kiállították Budapesten, Békéscsabán, Veszprémben, az egyetem aulájában és legutóbb Debrecenben a Svetits-gimnáziumban. A legjobban örültem a két utóbbinak, mert azok a fiatalok, akik most 18–20 évesek, kis gyermekek voltak akkor, amikor Antall József miniszterelnök lett 1990-ben. Ha megnézik a képeket, elkezdenek kérdezősködni az ezt az időt megéltektől, talán lesz módjuk elolvasni a Modell és valóság c. könyvet, amely válogatás Antall József cikkeiből, a Vele készült interjúkból, politikai és parlamenti beszédeiből. Ezen keresztül megismerik az életét, gondolatait, mindenek fölött álló hazaszeretetét. Mányban, a szobrának felavatásakor, azt mondtam: „1993. december 12-én elhagyott minket, és átlépett a történelembe.” A történelembe, amely méltó helyen az ország legnagyobbjai között kell, hogy megemlékezzen Róla.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése