Dr. Abukamar Ata

Szülész-nőgyógyász

Ózd

szszb 30 ki Abukamar Ata.JPGA borsodi kohászváros közismert, népszerű embere lett az egykor Jordániából érkezett orvos az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően. Széles érdeklődési körét mi sem példázza jobban, mint tevékenységeinek bemutatása. Dolgozik az Almási Balogh Pál Kórház szülész-nőgyógyászati osztályán és járóbeteg rendelőjében, egy községben háziorvos, lakóhelyén alpolgármester és közel másfél évtizede vezeti az ózdi polgárőrséget. Utóbbi területen többször kitüntették.

Jordánia második legnagyobb városában, Zarakában született 1951. január 4.-én. Három testvére közül jó tanulmányi eredményével emelkedett ki, így került ösztöndíjjal Magyarországra orvostanhallgatónak. Mielőtt tanulmányait elkezdhette volna, egyéves intenzív nyelvtanuláson kellett részt vennie Budapesten. A sikeres vizsga után került a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, aminek elvégzése után 1978-ban kapta meg doktori diplomáját, mint általános orvos. Az egyetemi évek alatt feleségül vette Kecskés Ibolyát, aki ma gyermekorvosként dolgozik Ózd Sajóvárkony városrészében.

Az első szakosítót szülész-nőgyógyász szakból szerezte meg, első munkahelye pedig az ózdi kórház volt, amely intézmény mellett máig kitartott.  Az osztályvezető főorvos a ’70-es években a szigoráról és következetességéről ismert dr. Gavallér főorvos úr volt, aki nem csak gyakorolta, de tanította is a szakmát. Dr. Abukamar Ata máig őt tekinti igazi tanárának, akinek volt bátorsága ahhoz, hogy az általa felkészített fiatal orvosokat mindjárt bedobja a mélyvízbe. Ezért a mai napig hálával gondol egykori főnökére. Az egészségügyi intézmény biztosított számukra szolgálati lakást, így tulajdonképpen csak a munkával kellett törődnie az orvos házaspárnak. Mivel járták a térséget, megtetszett nekik az akkor még ózdi peremkerületként nyilvántartott Farkaslyuk, ahol a szénbánya révén jó volt a foglalkoztatás és a megélhetés sem okozott gondot az ott élőknek. Ingatlant vásároltak és kiköltöztek a jó levegőre, amit manapság is élveznek.

Közben bekövetkezett a rendszerváltás és megalakultak a települési és kisebbségi önkormányzatok. Ata doktor – ahogyan mindenki ismeri – úgy érezte, széleskörű világlátása és ismertsége esélyt ad arra, hogy megméresse magát országgyűlési képviselőjelöltként. Ezzel belecseppent a politikába és hamarosan az Ózdi Cigány kisebbségi Önkormányzat egészségügyi bizottsága vezetőjévé kérték fel. Az országban elsőként indította el a családalapú szülést, ami a terhes nők oktatásáról, szülésre való felkészítéséről és az újszülött ellátásának tanításáról szólt. Közben igyekezett az egészséges életmód felé terelni a fiatal anyukákat. Programja a médián keresztül vált ismertté, mert a felsoroltak mellett szorgalmazta a fogamzásgátlás elterjesztését a tizenévesek között.

Mivel folyamatosan követte a magyarországi politikai eseményeket, úgy tűnt számára, hogy a Fidesz által képviselt irányvonal áll legközelebb hozzá, ezért belépett a pártba. Farkaslyuk 1999-ben levált Ózdról, ő pedig képviselői mandátumot szerzett az immár községi önkormányzatban. 2006-tól ugyanott alpolgármesteri feladatokat is ellát, és funkcióján keresztül támogatja a szénbánya újranyitását, ahol néhány ember már dolgozik és a kutatások során jó minőségű szenet hoznak a felszínre.

Rendszerető ember lévén belépett az ózdi polgárőr szervezetbe is, ahol először elnökhelyettes volt, majd 2000-től az Ózd és Térsége Polgárőrség elnökévé választották és ezt a posztot a mai napig betölti. Térítésmentesen vesznek részt rendezvények biztosításában és a közbiztonsági járőrözésben, de ügyeletet is szerveznek, ahol bajbajutott embereknek nyújtanak segítséget. Az induló 12 fős létszám mára 48-ra nőtt, kiváló munkájukat pedig az országos vezetés a Polgárőrség ezüst-, majd aranykereszt kitüntetéssel ismerte el. A belügyminisztertől elismerő oklevelet kaptak, Ózd pedig 2014-től  „Polgárőr város” lett.

Újabb feladatot ismét a jobbító szándék miatt vállalt magára. Egyre több háziorvosi körzet üresedik meg a hátrányos helyzetű ózdi térségben, és Domaházán is betöltetlen volt az állás. Letette a háziorvosi vizsgát és a Nógráddal határos faluban is munkába állt 2013. január elsejétől. Három nap múlva nyugdíjas lett, így most már „csak” másodállásban végzi a feladatokat. A rendelőintézetben járóbetegeket fogad, a szülész-nőgyógyászati osztályon szüléseket vezet, és ha kell, beáll műteni is. Emellett naponta rendel Domaházán és polgárőrként is szolgál.

Azt mondja, az évtizedek során igazi ózdivá vált és eszébe sem jutott, hogy máshová költözzön. Sokat vállal magára, de ezek a feladatok többnyire saját döntés eredményei. Elfoglaltságai miatt esetenként egy kis erdei sétára, kocogásra futja az idejéből.

2014 nyara jelentett Ata doktor számára tartalmas kikapcsolódást, hiszen családjával szülőföldjére repültek háromhetes rokonlátogatásra. Sajnálja, hogy a sok munka miatt ilyenre csak ritkán nyílik lehetősége.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése