Deme Géza

Agrárközgazdász,

Nyíregyháza

szszb_06-12_deme_geza.jpgBujon született 1940-ben, s ott is maradt harminc évig. Itt járt általános iskolába, majd tanulmányait Nyíregyházán, a közgazdasági technikumban folytatta. A földműveléssel foglalkozó szülők nem nagyon láttak perspektívát az egyéni gazdálkodásban, ezért − talán ösztönösen is − értelmiségit akartak a fiukból nevelni.

Harmadik osztályban a képzést megbontották: a közgazdasági területek és a banki szféra között lehetett választani. A fiatalember az utóbbinál maradt, mert ez felelt meg jobban az érdeklődésének meg érdekesebbnek is tűnt az itteni munka.

Érettségi után a Magyar Nemzeti Bank nyíregyházi fiókjában termelőszövetkezeti hitelügyi előadó lett. Ismerte a vidéket, gazdag tapasztalatokat szerzett, amelyeket még így, fiatalon is jól tudott kamatoztatni.

Visszatekintve izgalmasnak és érdekesnek tartja ezt a feladatot, hiszen gyakran kellett a helyszínre utazni, vizsgálni a hitelek fedezetét. Egyre inkább érezte, hogy szükségesek a további − elsősorban a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos − ismeretek, a bank is támogatta a továbbtanulást. Deme Géza az Agrártudományi Egyetemet választotta, hiszen az itt szerzendő ismereteket tudta a legjobban hasznosítani. Naponként bejárt Bujról Nyíregyházára, rengeteg emberrel megismerkedett.

1967-ben megszűnt az MNB járási fiókja, a teljes személyi állomány átkerült az MNB Szabolcs-Szatmár Megyei Igazgatóságához. A mezőgazdasági osztályon dolgozott, 1970-ig a termelőszövetkezetek hitelügyeivel foglalkozott. Ebben az évben végzett az egyetemen, ettől kezdve szakértőként dolgozott. Nagy, országos tervek indultak be ezekben az években (hűtőházak, komplex állattartó telepek, intenzív gépesítés stb.), szükség volt a tanácsadásra, a segítségre, a termelési, a gazdálkodási ismeretekre.

Lelkesítő volt ez az időszak, ma is szívesen emlékszik vissza, mert rengeteg volt a feladat és nagyon sok sikerben is volt része. A magyar mezőgazdaság ekkoriban indult el a világszínvonal felé. Mindenki látta a munkája eredményét, ez meghatározta az életkedvét is. Jó volt dolgozni a bankban is, kiváló volt a hangulat, nagyszerűek voltak a munkatársak. Lehetőség volt a megye bebarangolására, több ezer emberrel megismerkedett, akik közül nagyon sokkal ma is megmaradt a kapcsolata.

Az egyetem elvégzése után jött az önképzés, a különböző tanfolyamok. Meg kellett ismerkedni a mezőgazdasági joggal, a számvitellel, az üzemszervezéssel, az ellenőrzés módszereivel. A tanulás sohasem fejeződhet be.

1975-ig volt a bank szakértője, majd osztályvezető-helyettes lett. Az emberekkel való foglalkozás újabb kihívást jelentett, de sohasem hátrált meg. Amikor 1986-ban létrejött a kétszintű bankrendszer, teljesen egyértelmű volt, hogy azt az ágazatot választja, amellyel évtizedek óta már foglalkozott. Így került a Kereskedelmi és Hitelbankba. Itt az élelmiszer-gazdálkodási osztály vezetőjévé nevezték ki, de 1987-ben már igazgatóhelyettes is lett.

Nagy szükség volt a tapasztalatokra, mert a rendszerváltozással az élelmiszer-gazdaság megállt a fejlődésben, sőt mindmáig nem érte el a korábbi szintet. Ezt a megtorpanást fájdalmas volt tapasztalni, de nem lehetett siránkozni, meg kellett keresni az új helyzetben az új lehetőségeket. Kevesebb lett a sikerélmény, részt kellett venni a csődeljárásokban, a felszámolásokban. Újjá kellett szervezni az ügyfélkört.

1992-ben vezetőváltás történt, Deme Géza lett az igazgató. A bank most éli a privatizáció időszakát, erősíti önmagát, de ehhez sok-sok intézkedés szükséges.

A bank 1995-ben egyesült az IBUSZ Bankkal, ezáltal közelebbi kapcsolatba került a lakossággal. Ebben az évben meg kell találni azt a vevőt, aki jelentős tőkeemeléssel tovább erősíti a bankot.

1995-ben nemzetközi menedzserképzést szervezett a bank, amelyiken neki is részt kellett venni, pedig életkora miatt esetleg felmentést is kaphatott volna.

Deme Géza viszonylag későn nősült. A felesége ma is pedagógus. 1971-ben született a fiuk, három évvel később a lányuk. A fiú a miskolci egyetem közgazdaság-tudományi karán végzett, jelenleg Miskolcon a Kereskedelmi Bankban dolgozik. A lányuk egyetemi hallgató Gödöllőn vállalkozás szakon. Ha végez, agrármérnök lesz belőle.

Deme Géza számára a földhöz való kötődés nagyon fontos. Édesapja halála után rá maradt a gazdálkodás, a kárpótlással még szerzett is egy kevés földet. Amit megtanult valaha, most a gyakorlatban is próbára teheti. Talán ez a közelség a magyarázata annak is, hogy mindig nagyra értékelte a fizikai munkát. Sóstófürdői háza körül is van egy kis kertecske, alkalmas a kikapcsolódásra.

Amikor azt kérdezem, mi tartotta egész életében ezen a területen, azt mondja: szükség volt az emberi tisztességre, a szakmai ismeretre és a munkaszeretetre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése