Debreczeni Balázs

Polgármester,

Sajópetri

baz_04_166_debreczeni_balazs_1.jpgSajópetri Miskolctól 15 kilométerre a Sajó jobb partján elterülô másfélezer lelkes – nagyméretû portákkal rendelkezô – mezôgazdasági jellegû település. Nevét egyik legôsibb történelmi adatunk a Váradi Regestrum (a Nagyváradi Káptalani Bíróságon jegyzett adatok tára) 1221-­ben említi „Villa Petri” alakban. Az egyházi nyilvántartás szerint Szent Péterrôl elnevezett temploma már 1332-­ben fennállott. A település a diósgyôri korona­ uradalomhoz tartozott, amely akkor a királyné birtoka volt. Mivel a település a XVI. század közepén elpusztult, a királyi uradalmat kezelô kamara görög katolikus vallású ruténekkel népesítette be, akik 1740-­ben nádfedelû fatemplomot építettek. A jelenlegi görög kato­likus templom 1781­-ben épült, görög katolikus anyakönyvezés 1787 óta van. Az idôk folyamán megnôtt a római katolikusok száma, ez tette indokolttá az új templom építését, amelynek felszentelését 1994­ben végezte Seregély István egri érsek.

Sajópetri az elsô szabad választás alkalmával vált önálló közigazgatási egy­séggé, és a település lakossága idôközi választáson 1997-­ben választotta polgármesterévé Debreczeni Balázst, aki elôbb tiszteletdíjasként, majd 1998 óta fôállású polgármesterként intézi a falu ügyes-­bajos dolgait.

Tôsgyökeres sajópetri család (apja magánfuvarozó, anyja háztartásbeli) egyetlen gyermekeként született Mis­kolcon 1954. április 29­-én. Petriben sok Debreczeni család él, a famíliát mindig is az összetartás jellemezte. Itt töltötte gyermekkorát, itt járt iskolába, majd Debrecenben a mezôgazdasági technikumban tanult tovább.

Végzés után elôbb Kistokajban lett agronómus, majd ezerkilenncszázhetvenháromban Újcsanálosra költöztek, ahol a termelôszövetkezetben volt fô­ állattenyésztô tíz éven keresztül. Ekkor váltott, magánvállalkozó lett Sajópetriben.

Amikor polgármesterré választották, és ezt az egyáltalán nem könnyû feladatot elvállalta, elhatározta, hogy olyan települést alakít ki Sajópetribôl, amire az itt élôk büszkék lehetnek. A nagy lelkesedéssel végzett munka eredményeként elôször bôvítették az általános iskolát, önálló orvosi és védônôi körzetet alakítottak ki az új orvosi rendelôben. Ezerkilencszázkilencvenkilencben fel­építették az európai színvonalat jelentô polgármesteri hivatalt. Útjaik 100 százalékban kiépültek, 2000­-ben befejezôdött a szennyvízhálózat kialakítása.

A „Virágos Magyarországért” versenyben kiemelkedô eredményeket értek el, az utóbbi négy évben mindig fôdíjat nyertek. 2003-­ban megtörtént a közvilágítás korszerûsítése, nagyon szép kivitelezésben elkészült a temetô kerítése. Így joggal mondhatjuk, hogy Sajópetri mára városias szintû infrastruktúrával rendelkezik.

További terveik között szerepel az új iskola megépítése, – hogy a felsôtagozatos tanulók is helyben tanulhassanak –, a gyermeklétszám növekedése miatt az óvoda bôvítése és a kultúrház teljes felújítása. Távolabbi terveik között szerepel Sajópetri természeti adottságainak jobb kihasználása érdekében a sokak által látogatott kavicsbánya környékének üdülôterületté való fej­lesztése.

Debreczeni Balázs polgármester úgy gondolja:

– Egy ilyen köztiszteletben álló poszt ellátása egész embert kívánó feladat. Egy település irányításában nem mindig a pénz a meghatározó, egy polgármesternek szépérzékkel is rendelkeznie kell, ha települését széppé akarja varázsolni. Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott község lakosai milyen körülmények között élhetnek. Én, amit akartam elértem, túlzás nélkül állíthatom, ez meg is látszik a településen. Az elvégzett munkám során mindig is meghatározó feltétel volt a családi háttér, hisz tevékenységemben mindig támogattak és a mai napig is támogatnak.

Debreczeni Balázs ezerkilencszázhetvennégyben kötött házasságot Csizmadia Ágnessel, akinek egészségügyi szakképe­sítése van, ám ma a családi vál­lalkozás ügyeinek irányítása a legfontosabb feladata.

Két gyermeket neveltek fel: Zsuzsa ezerkilencszázhetven­ötben született, ô kozmetikus Sajópetriben, férje autóalkat­rész­kereskedô, Máté nevet viselô kis­ fiuk kétéves. Balázs ezerkilencszázhetvenhétben született, szakács szakképe­sítése van, ám nem a szakmájában arat babérokat, a családi vállalkozás egyik kamionját vezeti.

Debreczeni Balázs polgármester legfontosabb hobbija a vadászat, s bár a Kesznyéteni Vadásztársaság tagja, leg többször a Bükkben és fôleg Répáshuta környékén vadászik. A nagyvadak (muflon, szarvas, vaddisznó) „érdeklik”, de nem a vad lelövése az elsôdleges, hanem a természet közelsége, amely megnyugtatja, kikapcsolja.

Az utóbbi idôben „unokafüggô” lett, ha csak teheti minden szabad idejét két­ éves unokájával tölti.

Eddigi életútjával elégedett, úgy érzi a községben sikerült megvalósítania elképzeléseit, a jövôben a település, az intézmények mûködtetésére koncentrál. Sajópetri újkori története a rendszervál­tás után kezdôdött el, és remélhetôleg nemcsak a múltja érdemel elismerést, hanem jövôje is egyre biztatóbb.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése