Dávid Mihály

Mérnök, időjárás-előrejelző,

Nyíregyháza

szszb_10-18_david_mihaly_1.jpgNeve egy különleges naptárral forrt egybe, amelyet bő negyedszázada Dávid-naptárként ismerünk. A vízépítő mérnök fiatalkorában nem mutatott nagy érdeklődést a meteorológia iránt, a távprognózis tulajdonképpen az akkor még iskolás lánya kíváncsiságának köszönhető. Lányának arra a meghökkentő kérdésére, hogy a Hold mozgatja-e a levegőt, mint a mechanikában jártas embernek, igennel kellett válaszolnia. A kimondott igen aztán egy pillanat alatt beindította az agykereket.

– A planetáris térben működő erők mozgatják a levegőt, és ez a mozgás rendszeres. Már csak azt kellett kidolgozni, valójában hogyan is történik és milyen rendszerben. Viszonylag hamar, két-három év alatt eljutottam a lényeg megértéséig, addig, hogy a rendszer ismerete alapján hosszú távú előrejelzést tudtam készíteni. Azt hittem: az emberek és a tudomány örömmel fogadják felismerésem, valójában az utóbbi inkább megsértődött, és a mai napig sem vigasztalódott meg. A prognózis minden évben elkészül, s én reménykedem, hogy egyszer a tudomány is másként vélekedik majd róla – mondja Dávid Mihály.

A Békés megyei Kevermesen született 1937-ben, szegény iparos család sarjaként. A középiskolát a békéscsabai Híd- és Vízműipari Technikumban végezte, az idén éppen ötven esztendeje. Egy soványka aktatáskával, még a tizennyolcat sem betöltve, érkezett a számára ismeretlen tájra. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyakorlótechnikusaként kezdte a pályáját. Éveket töltött Fehérgyarmat és környékén, majd a nyíregyházi központba került, ahol a belvízelvezetés elvi munkáival foglalkozott. Időközben a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Általános Mérnöki Karának vízépítő szakán szerzett diplomát.

Egy újítása kapcsán elmérgesedett vita, 1969-ben a kenyértörésig fajult, s a Szavicsavhoz igazolt át, ahol fő-építésvezető lett, majd termelési osztályvezetőként dolgozott. Három év után újabb állomása életének a megyei tanács építési és közlekedési osztálya, ahol vízügyi csoportvezetőként tevékenykedett.

A sokágú feladat vonzotta, s itt alkalma nyílt mindkét korábbi cégének munkatársaival, a volt kollégákkal, a tervező és kivitelező vállalatokkal és a helyi önkormányzatokkal együttműködni.

– Csak a mi korosztályunknak volt olyan szerencséje, hogy a megye közműves ivóvízellátásában az elsőtől az utolsó településig részt vállalhattunk. Az utolsó ilyen község Komlódtótfalu volt – mondja.

A rendszerváltás idején lett a megyei mérnöki iroda vezetője, innen ment nyugdíjba 1997 szeptemberében. Jelenleg egyedül él, két felnőtt gyermeke és két unokája van.

– Kutatásaim elvi alapjai az idén, 2000-ben, nyertek igazolást. Az El-Nino jelenségcsoportba tartozó, úgynevezett Déli-Oszcilláció Darwin és Tahiti mérőállomások légnyomásának váltakozó, ellentétes alakulása egyértelműen légdagályjelenség, hiszen ezek a helyek a földgömbön egymástól 90 fokra vannak. A légdagályjelenség tehát létezik, és éppen a Déli-Oszcilláció mutatja, hogy irányítja Földünk időjárását. Örömmel tölt el, hogy harmincévi munkám nem volt hasztalan, és igazolást nyert! A meteorológia mellett a másik nagy szenvedélyének, a festészetnek hódol.

– Életem alakulását és érdeklődésem irányítását a tér iránti érzékenység és a mechanikai szemlélet motiválta. Már egészen kisgyerekként rajzoltam, festettem. Máig eleven emlék, hogy négyévesen végignézhettem falunk templomának kifestését. Rajzolni Berecz András festőművésztől tanultam, 16 éve pedig tagja vagyok a Soltész Albert festőművész vezette Benczúr Gyula Képzőművészeti Szakkörnek. Nem okoz nehézséget a portré megrajzolása, de nagy szeretettel festek csendéletet és tájat, hisz életem nagy részét természetközelben töltöttem – vallja az időjós festő mérnök.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése