Csekő Sándor

A Csekő Kávéház tulajdonosa

Nyírbátor

szszb_31_tk_cseko_.jpgAz Egerben született, minden újra nyitott fiatalember, az ország lakosságának olvasztótégelyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vélte megtalálni tervei, elképzelései és álmai megvalósításának helyszínét. 1970-ben Mátészalkán érettségizett. A továbbtanulás Budapesten, a Távközlési Technikumban folytatódott. A családi hagyományoknak megfelelően, első munkahelye a MÁV nyíregyházi telefonközpontja lett, ahol 1981-ig dolgozott. Egy nyári napon, a strandon ismerkedett meg későbbi feleségével, Méhész Valériával. A Csekő-családban elsőként Balázs látta meg a napvilágot 1973-ban. Öccse, Gábor nyolc évvel később született. Ma már mindketten a családi vállalkozásban, a vendégek által kedvelt Csekő Kávéházban dolgoznak, emellett mindkettőjüknek vannak saját vállalkozása is. Nyírbátor ismert emberei közé tartozik a „Titi” becenévvel illetett tulajdonos. Feleségével közösen 1980-ban döntöttek arról, hogy egy fagylaltozót nyitnak. Egy év alatt elsajátították a szakmai ismereteket. A vendégkör növekedésével a fagylaltot a téli hónapokban süteményekkel egészítették ki. Felesége, Valika nagyon jól képzett cukrászoktól sajátította el a mesterség alapjait és alakították ki azt a receptúrát, amely a Kávéházra jellemző ízvilággal igyekezett elnyerni a vendégek bizalmát.

Az igényesen kivitelezett és berendezett, családias légkört sugárzó helyet hamar szárnyára kapta a jó híreket hordozó szél, s egyre többen tértek be hozzájuk a környező településekről, de a városban sétálgató turisták, külföldi vendégek közül is. A profil bővítése épületrendezéssel járt együtt. Városszerte ismert ez a mondás:”Itt a tél, a Titiék biztosan építkezni fognak.”

Titi és családtagjai is kísérleteztek új ízekkel, úgy a fagylaltok, mind a sütemények és egyéb édességek körében. A közismert csokoládé, vanília, citrom, eper, málna és más ízek mellett megjelentek az újabb, az egyre divatosabbá váló fagylalt- és süteménykülönlegességeik is. Elmondása szerint a márciustól októberig tartó szezonban, általában negyven féle fagylaltot kínálnak, abból a mintegy 120-as fagylaltrepertoárból, amelyet az üzletben elkészítenek. A vásárlói trendeknek megfelelően állandóan változik süteménykínálatuk összetétele is.

Balázs és Gábor felnőtté válása és szerepvállalása új lendületet adott a Kávéháznak, amelynek eredményeképpen jelentősen megváltozott az üzlet arculata és termékkínálata. Napjainkra az éttermi vendéglátás is jelentős forgalmat bonyolít le, a fagylalthoz és a süteményhez már megszokott színvonalon.

Az idén harminchárom éves családi vállalkozástól a gazdasági válság idején sem kellett elküldeniük senkit sem a dolgozóik közül. Megérezték ugyan a negatív hatásokat, de az időben végrehajtott profilbővítések ekkorra már biztosították a talpon maradáshoz szükséges anyagiakat.

Csekő Sándor, a dinasztia-alapító vendéglátó méltán lehet büszke teljesítményére. Arra, amire másoknak is ugyanannyi esélye volt, mint neki, egy apró különbséggel. Ő nemcsak álmodozott, hanem tett is azért, hogy terveit megvalósíthassa, céljait elérhesse. Büszkén mondja, hogy sosem gondolt a család egyetlen tagja sem a kihívó életvitelre, amikor jobban ment az üzlet. Minden nyereségüket visszaforgatták a vállalkozásukba.

„Amikor lejövök az üzletbe szétnézni, hogy rendben mennek-e a dolgok, akkor boldog vagyok. Az álmom, a családom segítségével megvalósult, hisz ennek az álomnak ők is részesei voltak. Mindig forgatunk valamit a fejünkben. Mivel lehetne még meglepni az embereket, hogy örömet szerezzünk nekik. Úgy érezzék: ha ide belépnek, ez a hely olyan, mintha hazajöttek volna.”

A szakmai megmérettetéseken minden évben részt vesznek, s eredményesen szerepelnek. Az Év Vállalkozója díj mellett az Év legjobb csokifagylaltja díjat is „begyűjtötték”. De a díjak, oklevelek és érmek számánál Titinek mindennél többet jelent a vendégek elismerése. Az, hogy mára egy széles, változó ízlésű és korösszetételű törzsközönségi kör alakult ki. Beszélgetésünk közben jött a jó hír a sanghaji asztalitenisz vb-ről, hogy a csapat bejutott a legjobb nyolc közé, és Majoros Bence, a 17 éves tehetség a meccsét megnyerte. Ez a hír is jókedvre derítette. Az asztaliteniszhez kapcsolódóan említi meg, hogy 35 éve kezdtek el komolyabban foglalkozni ezzel a sportággal, s már három éve az Extraliga stabil csapatának számítanak. A városi asztalitenisz szakosztály vezetője, szívből jövő támogatója Csekő Sándor.

Szülei: édesanyja, Villi Magdolna, édesapja, Csekő Sándor, aki fél évszázadon át tanított, zongorázott és hegedült, 78 évesen még a katedrán állva tartotta az óráit. Bátyja, András, szintén a MÁV-nál dolgozott. Nővére, Éva, nyugdíjas postai tisztviselő, 65 éves. Titi álmát vélhetőn két unokája közül vagy a 14 éves Dániel, vagy a 9 éves Kincső fogja tovább álmodni. Mindannyiunk örömére mondva, úgy legyen.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése