Bráz György

Önkormányzati képviselő,

Tiszaújváros

baz_02_190_braz_gyorgy.jpgRudabányától a Tiszaújvárosig tartó úton – a mellészegődött szerencsének is köszönhetően – kátyúk nélkül haladt előre.

Életének negyvenhét éve alatt túlsúlyban a derűsebb napok váltották egymást. Kamaszkoráig alapozódott meg benne az igazságérzet, a tisztesség és a kitartás. Mindebből a legtöbbet az otthontól, a nagyszülőktől és a szülőföldtől kapott. Általános iskoláit befejezve, tizennégy évesen, az akkori tiszaszederkényi gimnáziumba felvételizett. Az új környezet nem okozott gondot számára. Hamar beilleszkedett, s alkati adottságai segítettek abban is, hogy kis idő elteltével a város NB II-es kosárlabda csapatába bekerült. A sportolás, a teljesítménycentrikusság, a gyors felismerés és a cselekvési kényszer határozottá tette. Tanulással, sportolással, sok-sok diákcsínnyel elröppent a négy év.

Tizenkilenc évesen felvételizett a nyíregyházi tanárképző főiskolán, de csak egy évre rá, levetve az angyalbőrt, folytatta tanulmányait. A sport iránti szeretete megmaradt, bekerült a főiskola kosárlabdacsapatába és gyakran előfordult, hogy a matematika és a fizika előadások hallgatása helyett az edzéseket választotta.

Életének ez a szakasza – még a diplomaosztás előtti évben – házasságkötéssel zárult. Feleségét a főiskolán ismerte meg, s immár negyedszázada élnek boldog családi közösségben. A diplomaosztás után ezerkilencszázhetvennyolcban válaszút előtt állt. Katedrára lép vagy profiként sportol tovább. A tanítást választotta. A Szabolcs megyei Győrteleken kötöttek ki feleségével, ahol szolgálati lakás várta őket. Míg felesége helyben tanított, addig ő a szomszédos Géberjénben osztotta meg tudását a helyi iskolásokkal.

Két év után váltottak, és ezerkilencszáznyolcvanban Leninvárosba költöztek. Ezerkilencszáznyolcvanegyben megszületett György fiuk. Igaz, itt csak albérlet jutott számukra, de valamelyest kárpótolta, hogy a város 5-ös számú iskolájában kapott pedagógusi állást. A tanítás mellett szabad idejét ismét a sportra fordította, a város kosárlabdacsapatában kapott játéklehetőséget. Két évig volt aktív játékos, és egy éve apa, amikor megválasztották a város úttörő elnökének.

Egy év múltán a városi tanács művelődési osztályán dolgozott mint tanulmányi felügyelő, majd rövid idő elteltével már az osztályt irányította. Ezt a megbízatást ezerkilencszázkilencvenegyig töltötte be. Visszaemlékezve erre az időszakra – derűsen mondotta –, nehéz, de szép évek voltak. Huszonhét intézmény felügyelete mellett, hozzátartozott a családvédelem, a szociális és a gyámügyi igazgatás. Ebben az időszakban szerezte meg a legtöbb gyakorlati tapasztalatot a későbbi politikusi pályához.

Az ezerkilencszáznyolcvankilences esztendő családi örömmel köszöntött rá, megszületett Zsuzsa leánya. Önfeledt örömébe azonban ürüm is vegyült. A rendszerváltozás – elsősorban erkölcsileg – megtépázta. Három éven keresztül szinte csak „lebegett a semmiben” mindannak ellenére, hogy senki nem kérdőjelezte meg szakmai hozzáértését, elkötelezettségét a városlakók iránt.

Aztán, mint a mesében, élete jobbra fordult. Az ÁMK akkori igazgatója, Tóth Istvánné, katedrát kínált neki, amit elfogadott. Újra belevetette magát a tanári hitvallás gyakorlásába, aminek eredményeként egy év múltán megválasztották igazgatóhelyettessé. Közben ezerkilencszázkilencvenháromban újra felkérték a város művelődési csoportjának a vezetésére. Kettős életet élt. Tanított a tiszaszederkényi városrész általános iskolájában, s a fennmaradó időben munkálkodott a művelődési csoportban.

Ilyen körülmények között érkezett el ezerkilencszázkilencvennégyben egy újabb kihíváshoz. Az ÁMK igazgatója nyugállományba vonult, s a kollégák, a város vezetői őt kérték fel az intézmény vezetésére. A megnyilvánult bizalom egyik jelének tekinti, hogy ebben a beosztásában a mai napig dolgozik. Az ezerkilencszázkilencvennégyes évi önkormányzati választásokon a szocialista párt színeiben indult a képviselői helyért, sikerrel. Számára, amint fogalmazott, azért volt nagy a tét, mert a szederkényi városrész hithű protestáns érzelmű polgárai bizalommal éreztek iránta, annak ellenére, hogy tudták: elkötelezett baloldalinak számít. Ez a bizalom az évek múlásával tovább erősödött benne, ami megsokszorozta tenni akarását. Energiáját, tapasztalatait, tudását latba vetve, mindent megtett, megtesz, hogy a városrész polgárainak életminősége javuljon. Civil szervezeteket hozott létre, fórumokat és magas színvonalú kulturális programokat szervezett. Képviselősége alatt Tiszaszederkénynek majd egy századnyi elmaradást sikerült pótolnia.

A tanítás mellett a napi kapcsolattartás a szűkebb és a tágabb környezetével, a város közéletében ismertté és elismertté tette. Tudását, hozzáértését igénylik mind a humán, mind a reálszférában. A pedagógia, a sportélet s a szülői ház adta indíttatás kiforrott politikussá formálta, aki úgy nyeri meg kisebb-nagyobb csatáit, hogy tanítva politizál egy szebb és egy jobb jövő érdekében.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése