Bordás Béla

Szűcsmester,

Nyíregyháza

szszb_15-8_bordas_bela.jpgEgyik jellegzetessége, színes egyénisége Nyíregyháza belvárosának. A Zrínyi utcán a boltja előtt sokan megállnak vele beszélgetni. Mindenkihez van mondanivalója. Népszerű a rendőrök és a polgárőrök körében is. Szabadidejének jelentős részét áldozza fel a közúti balesetek megelőzéséért. Nagyon sokan felismerik a hangjáról, hiszen rendszeres műsora van a Sunshine Rádióban.

E néhány mondat után sokan már tudják, hogy Bordás Béláról van szó. Mielőtt a szakmai tevékenységéről írnánk, mutassuk be közhasznú tevékenységét. Polgárőr ő, a megyei közlekedési polgárőrség titkára. Vele kapcsolatban 2003 februárjában feljegyezhette a krónikás, hogy a balesetek megelőzése, valamint a személy- és vagyonvédelem érdekében minden tőlük telhetőt megetettek megyénk polgárőrei a közelmúltban.

Apagy közelében például egy személygépkocsi az árokba csúszott, az éppen arra járó polgárőrök mentették ki. Bordás Béla egy szívet melengető hírrel kezdte a visszaemlékezést: elmondta, hogy február 11-én a mátészalkai rendőrkapitány dicséretben részesítette a mátészalkai, illetve a környékbeli polgárőröket példaadó helytállásukért. Ezek a polgárőrök valóban megérdemlik az erkölcsi elismerést, hiszen a rendőrökkel jól együttműködve tevékenykedtek azért is, hogy a magyar–román határon minél előbb megindulhasson, illetve folyamatos legyen a közlekedés. Ami még ez elismerést illeti: a tiszavasvári úton szolgálatot teljesítő rendőrök és polgárőrök a laktanya kiskatonáitól és a külterületen élő lakosoktól éjszaka meleg teát kaptak. (Itt említhető, hogy a polgárőrök jelentős része jól foszforeszkáló formaruhát kapott, így éjszaka is jól látszanak.) A nagy hóban a polgárőrök részt vettek a kivezető és a bevezető utak biztosításában is.

A tűzoltókkal is szoros volt a kapcsolatuk. Nagycserkesznél például egy árokba borult teherautót mentettek ki a tűzoltók Debrőbokor egy ideig el volt vágva a külvilágtól, amikor megindulhatott ide a közlekedés, egy debrőbokori idős asszonynak nyomban élelmet vittek.

Az információcsere, a hírközlés is jól működött. A Sunshine Rádió jelentéseket adott az úthelyzetről, a mentősökkel is kapcsolatot tartott Bordás Béla. Egy Rakamazról Nyíregyházára tartó és a hóban elakadt mentőhöz hómarót irányítottak a polgárőrök.

Mi mindenre jó az internet! Egy pesti ember gépkocsival Szabolcsba készült és interneten érdeklődött a polgárőröktől a szabolcsi útviszonyokról, a hóhelyzetről. Mire ez a könyvrészlet megjelenik, bizonyára túl leszünk már az árvízveszélyen. Azt is érdemes feljegyezni, hogy tavalyelőtt a polgárőrök aktívan részt vettek a szatmár-beregi árvíz mentési munkálataiban.

A sok-sok társadalmi munkáért néha elismerést kapnak a polgárőrök. 2003 tavaszán Bordás Béla a megyei polgárőrszövetségtől oklevelet és jutalmat kapott. Egy réges-régi mondás így szólt: „Élni nem muszáj, de hajózni igen.”

A mai ember így mondhatja: Közlekedni muszáj. Vagy: Mindenki közlekedik. A közlekedés dzsungelében, a túlterhelt közutakon fontos feladat vár s közlekedési polgárőrökre. Segítenek ők akkor is, ha nincs hóakadály. Egyszer például egy hölgy a gépkocsiján orvoshoz vitte a beteg gyermekét, de megállni kényszerült, mert kifogyott a benzine.

A polgárőrök gyorsan beültették az anyát és gyermekét a saját autójukba, aztán hajtottak az orvosi segítségnyújtás színhelyére, az SZTK-ba. Május elsején több ezren mennek kirándulni a kabalási dombokra. Hagyomány már, hogy Kabalás előtt a forgalom irányításában részt vesz Bordás Béla.

Ismeretségének nagy hasznát veszi, tudja, hogy kit hová kell irányítani. Irányította már Kósáné Kovács Magda minisztert vagy Növényi Norbertet, a világhírű birkózót. Egyszer például egy közúti akció során a Karthágó együttes kisbuszát irányította a legrövidebb úton Mátészalka irányába. Bordás Bélának immár huszonhét éve van jó emberi, baráti és munkakapcsolata Tamás György Lajos rendőr ezredessel.

Bordás Béla szereti a motorkerékpárt és a repülőgépet. Több pilóta a barátja, ha külföldre repül, a kapitányok megvendégelik a fülkében. A Zrínyi utcán és a Metropol Áruház alagsorában üzlete van Bordás Bélának. Az édesapjával, az idősebb Bordás Bélával (immár 82 éves) szűcsműhelyt működtet a Szent István úton. Ám érdekes, hogy nem vállalkozónak, nem kereskedőnek, hanem szűcsmesternek vallja magát. Kihalóban lévő szakma képviselőjének.

Hozzá tette: azért igazodtak az igényekhez, a szőrmék mellett bőrárukat is előállítanak. Divatos női táskákat is árulnak. Vásárolt már tőle szőrmebundát többek közt Meggyesi Mária színésznő, Karda Bea énekesnő.

Kedves emléke: Zorán, a híres énekes az egyik télen Nyíregyházán adott koncertet, valahogy elszakadt az irhabundája. A két B. B. soron kívül, azonnal megjavította az irhabundát.

Bordás Bélának a nagyobb fia egyetemista, a kisebb még általános iskolába jár. Bordás Béla nélkül színtelenebb, üresebb lenne a sétálóutca.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése