Bolyáki Attila

Főszerkesztő,

Fehérgyarmat

szszb_01-42_bolyaki_attila.jpgAz orvos gyomorrontásra gyanakodott, amikor a 48 esztendős „kismama” terhességi panaszokkal felkereste. Talán csak a mama és a már 58-dik évében járó papa remélte, öreg napjaikra derék legénnyel áldja meg őket az ég. Nekik, az őszintén remélőknek lett igazuk, hiszen Bolyáki Attila − igaz, császármetszéssel − de makkegészségesen látta meg a napvilágot, Mátészalkán, 1958. február 26-án. A testvérei, Erzsébet és Sándor már a családalapítást fontolgatták, mivel egy év híján negyedszázaddal később született a kis-öccsük.

A városi televízió igazgató-főszerkesztője világéletében a tanári pálya iránt érzett elhivatottságot. Átadni a tudást, az információt a legnagyszerűbb dolog az életben.

A Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett 1976-ban, majd tizenegy hónapot katonáskodott Kalocsán. Utána a fővárosba vezetett az útja és a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolára iratkozott be. Két diplomával a zsebében térhetett haza: gépész üzemmérnök és műszaki tanár lett. Az első ilyen alkalom az ő osztályuk előtt kínálkozott.

A Móricz Zsigmond Szakmunkásképző Intézetben kapott katedrát, s tanári és műszaki ambícióit teljes mértékben megvalósíthatta az első munkahelyén. A műszaki tárgyak felvillanyozták, a fizikát, a matematikát például harmadannyi idő alatt sajátította el, mint az úgynevezett magolós tárgyakat. Egyébként is roppant izgatta, ami különleges technikai feladványnak bizonyult a környezete számára. Bolyáki Attila igazából nem ismert lehetetlent, és később ennek a tulajdonságának mint főszerkesztő vehette hasznát.

A diákkor a maga romantikájával szintén nem múlt el nyomtalanul az életéből. Még Fehérgyarmaton megismerte Németh Ilonát. Amikor egy presszó tenyérnyi asztalkájánál ismét összehozta őket a nagy rendező, a Sors, rájöttek, őket egymásnak teremtette az ég.

Attila előtt kristálytisztán megmutatkoztak a vidéken felnőtt lány értékei, az, hogy anyaságra termett, gondoskodó. Ilona könyvelő és pénzügyi előadó, saját betéti társaságot működtet. Két gyönyörű gyermekük született, Vivien nyolc és Adrián tizenegy esztendős.

− Csodálatos, bohém, feledhetetlen évek emlékeztetnek a budapesti főiskolára. Albérletben laktam, diszkóba, színházba járhattam, imádtam a nyüzsgést. Ám otthon mégiscsak Fehérgyarmaton érzem magam. Ehhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a katedrán pompásan éreztem magam.

Bolyáki Attila megtervezte és saját kezűleg kialakította a szakmunkásképzőben a stúdiót, s maga sem gondolta, hogy egy teljesen új hivatással kacérkodik. Nemcsak technikailag szervezte meg a stúdiót, hanem a műsorok készítésében is sokféle teendőt vállalt. Közben az ELTE bölcsészettudományi karán szerzett diplomát.

Amikor szóba került, hogy Fehérgyarmaton önálló városi televíziót lehetne létesíteni, magától értetődőnek tűnt, hogy ő megpályázza. Jött, látott, győzött.

Örömét az homályosította el egy kissé, hogy pedagógustársai csendben unszolták, pályázza meg a szakmunkásképző igazgatói posztját. Egy évtized alatt megismerték a kreatív, tettre kész, ambiciózus fiatalembert, ám ő éppen e tulajdonságok birtokában egy sokkal szélesebb nyilvánosságra cserélte a katedrát.

Ma a városi televízió igazgató-főszerkesztője, és olyan kábelrendszert alakított ki itt is, amely méltán váltotta ki a regionális tévéstalálkozóra érkezett fővárosi és más megyebeli kollégák elismerését.

E rendezvény ötlete is az ő fejéből pattant ki, s az óriási szakmai siker megerősítette a kis stábot, érdemes rendszeresen összejönni és kicserélni tapasztalataikat a műsorkészítés, a politikai, közéleti témák „tálalásáról”. Nem véletlen, hogy Attila tagja a helyi televíziók egyesületének, ugyanis az első demokratikus választás után bebizonyosodott: a regionális, városi és községi televíziók a helyi nyilvánosságnak eddig kiaknázatlan kincseit jelenthetik.

A politikusoknak, parlamenti és önkormányzati képviselőknek felbecsülhetetlen értékű fórumot kínálnak nézeteik, elképzeléseik közzétételéhez.

Bolyáki Attila munkanapja ma sokkalta sűrűbb, mint volt tanárkorában. Korán reggel kel, a napilapok fontosabb írásait átnézi, megbeszéli munkatársaival a legközelebb adásba kerülő műsorok készítését. Közben kapcsolatot tart a város közéleti, politikai vezetőivel, hiszen a nyilvánossághoz vezető utat nem mindenki ismeri egyformán.

A munkanapjai rendszerint estébe nyúlnak, de azért hetente háromszor-négyszer szakít időt az edzésre. NB II-ben kézilabdázott, s immár 21 esztendeje űzi ezt a szép sportot.

Mint mondja, azért imádja a televíziózást, mert nincs két egyforma nap, nincs két egyforma beszélgetés, és megadatott számára a lehetőség, hogy megismerjen sok embert, kitárulkozzon előtte a vidék Magyarország.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése