Bíró Zoltán

A Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezet-vezetője

Fehérgyarmat

IMG_1199.JPGFordulatos és eseményekben gazdag évtizedet tud maga mögött, az idei esztendő pedig különösen izgalmasnak ígérkezik. Az Európai Unió hét éves költségvetési ciklusa véget ér, és kezdődik a következő. A 28 országot összefogó, kontinensnyi szövetség régióinak és kistérségi egyesületeinek vezetői minden szinten a számolgatás időszakát élik: mit hoz a jövendő? Bíró Zoltán sem kivétel ez alól. Ha azonban hozzátesszük, egy igen közeli nagyon fontos belpolitikai esemény előkészítésében vállalt kulcsszerepét, láthatjuk: emellé már egy influenza se fér be, akkor sem, ha meglehetősen érces tőle a hangja.

– Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő kampányfőnöke vagyok, és az ezzel kapcsolatos események szervezése, valamint a kapcsolódó feladatok nem tűrnek halasztást – fejti ki, mi tölti ki mostanában a Szatmár Leader vezetése mellett az idejét. A pátyodi székhelyű egyesület gyarmati irodájában fogad, és miután érintettünk néhány aktuálpolitikai témát – és főzött egy kávét a vendégének – leülünk a hétvégén néptelen épület egyik asztalához.

– 1980. június 4-én születtem itt, Fehérgyarmaton – kavarja meg a kávéját, amikor arra kérem, beszéljen az életéről. Édesapám másfél hónapra rá távozott az élők sorából. – Csend támad. Zakatol az agyam, ilyenkor elfogynak a szavak. Ő lendíti tovább a beszélgetést. – Édesanyám a Móricz Zsigmond Kollégiumban dolgozott élelmezésvezetőként, onnan ment nyugdíjba. Van egy tizenöt évvel idősebb bátyám.

Az ifjú ember életrajza a továbbiakban úgy folytatódik, ahogy errefelé a kortársaié. Az akkor még Zalka Máté névre hallgató középiskolában érettségizik ’98-ban. A történelem a kedvenc tantárgya, és amikor ezt mondja, mintegy zárójelben hozzáteszi: „ez vezetett a politikába”. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolára visz innen az út. Jó német alapokat kapott a Zalkában, így logikus döntés volt a már említett kedvenc mellé ezt a szakot választani. Innen kezdve aztán a történet „nem úgy folytatódik, ahogy a kortársaié” – hogy ellenkező előjellel idézzünk egy fentebb írt mondatot.

– A szakjaimmal párhuzamosan beiratkoztam az Európai Uniós tanulmányok kurzusra. Diploma után pedig Bsc. fokozatot szereztem Nemzetközi kapcsolatok szakon.

A mai többpályás életvezetés kezdete szintén arra az időszakra datálódik. 2002-ben, főiskolás korában belép a nyíregyházi Fideszbe, és a pártkarrierje töretlenül folytatódik.  2007. óta a szülőváros Fidesz szervezetének az elnöke. 2004-től 2008-ig a csaholci általános iskolában tanította a szakját és „ami jött”. Az „ami jött” egy falusi iskolában bármilyen más tantárgyat is jelenthetett, ha valamilyen okból nem volt, aki azt a tárgyat oktassa. A mosolyából látom, élvezte azt a helyzetet.

2008-ban aztán elérkezett a pillanat, amikor megkapta a felkérést, amely a szakmában és a politikában egyaránt a mélyvizet jelentette.

– Április elsején a Kistérségi Koordinációs Hálózat munkatársa lettem. 2010. december 31-ig dolgoztam ott, ’11. január elsejétől pedig a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője vagyok.
A politikai vonal nagy sikere a dr. Tilki Attila 2010-es választáson elért győzelme. Abban a kampányban már megmutathatta rátermettségét Bíró Zoltán. Győztes csapaton ne változtass – gondolhatta a térség országgyűlési képviselője. Így aztán akár kampányesemény, akár más, tudható, kinek a „keze van” a dologban.

Február első szombatján, a kampány közepén, az Unió költségvetési időszakának már érintett váltása idején a Leader is változások előtt áll. Ma a Fehérgyarmati Járás 49, a Csengeri Járás 11 és a Mátészalkai Járás 25 településén működő önkormányzat, civil szervezet és vállalkozás alkotja az egyesületet, de mint a munkaszervezet-vezető mondja, területi átalakulás előtt állnak. Ami biztos, az a lezárt hét év.

– A falumegújításban és a vidékörökség megújításában értük el a legtöbb eredményt – emeli fel a nyomaték kedvéért két kezét. Leemel a polcról egy vaskos könyvet, mellé tesz egy cédét és egy térképet. – A Szatmári Legendák Útján projekt kiadványai – adja a kezembe. Miközben belelapozok az ízléses, és egyszersmind hasznos útikalauzba, számokra, százmilliókra vált.

– 413 millió forintos pluszforrás kaptunk, amelyből kilenc református, hat görög katolikus templom, és egy baptista imaház újult meg.

További nyertes pályázatokat sorol, megtudom, milyen lehetőségek megnyílására lát lehetőséget, aztán nevetve áll meg, amikor ugyanazt az orrsprayt vesszük elő. Mindkettőnket gyötör a nátha is, az allergia is.

A polc mellett a hátsó ablakon kinézünk a szürke felhőkre. Az egyik közeli házra mutat.

– Ott lakom. Van kódom a hátsó kapuhoz… – Még egy bizonyíték arra, hogy Bíró Zoltánnak a munkája az élete.

Mikor jut ideje Móriczot olvasni? Mert jut… Hozzáteszi: Kaffkát németül! A politikától lopogat egy kis időt? A szakmától? Pedig mindeközben még a Mester diploma megszerzésére is hajt a Nemzetközi kapcsolatok Bsc.-je után.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése