Bihall Tamás

A BOKIK elnöke,

Miskolc

005 Bihall Ta más.jpgAmatőr szintű kutatás eredményeként a Bihall név minden bizonnyal erdélyi eredetű, igaz a teljes rokonság viszont Szeged környékére való. Szülei az ötvenes évek közepén kerültek Miskolcra: a kereskedelmi-polgári iskolát végzett édesapja, aki a második világháború idején több mint két évet töltött orosz fogságban, a Gabonaforgalmi és Állatforgalmi Vállalathoz került, később a cég igazgatója lett 1969-ben bekövetkezett váratlan haláláig. Kereskedőcsaládból származó édesanyja a három gyermeket nevelte: bátyja mérnök, jelenleg egy szállítmányozó cég igazgatója, nyugdíjas korú nővére még dolgozik gyógyszerészként.

Bihall Tamás 1955. augusztus 30-án született Miskolcon. Életének első időszaka „abszolút a belvárosban” zajlott, a Kossuth utcában sokféle család gyermekei alkottak „színes kavalkádot”, mindenesetre gyermekként jól érezték magukat. Édesapja sokszor vitte magával megyeszerte, amit nagyon szeretett, hiszen kitárult számára a világ. A Pálóczy úti általános iskola, majd a Földes Ferenc Gimnázium biztosította számára a továbbtanuláshoz szükséges „tudásbeli muníciót”. Ebben nagy szerepet játszottak a kiváló tanáregyéniségek, akik között volt olyan is, akinek a kedvéért még hajnalban is képes volt bemenni különórára. A pécsi Janus Pannonius Egyetem Közgazdasági Karán olyan nagyszerű egyéniségek szerettették meg vele a közgazdasági pályát, mint Petschnig Mária Zita, Veress József, Bejácz Iván, Takács Béla. Ők mély nyomokat hagytak személyiségének alakulásában, ma már kollegiális kapcsolatban áll velük. Friss egyetemei diplomájával Miskolcon a Mátra Fűszért kereskedelmi előadója lett, majd az Állami Fejlesztési Bank következett, ahol pénzügyi revizorként beruházásokkal foglalkozott. Máig úgy érzi, hogy „ez volt a második egyeteme.”

Időközben a Közgazdasági Társaság munkájába is bekapcsolódott az ifjúsági tagozat elnökeként. 1985-ben keresték meg, hogy legyen a Kereskedelmi és Iparkamara területi irodavezetője. Így utólag már könnyű megállapítani, hogy ez szerencsés választás volt, hiszen a kamarai tevékenység élete meghatározó eleme lett. Mindenekelőtt azért, mert felépíthetett valamit, egészen pontosan egy egyszemélyes irodából elfogadott szervezetet alakíthatott ki. 1994-től vállalkozó, az ETL Rt. vezérigazgatója lett, ebben a minőségében választották kamarai elnökké, illetve országos kamarai alelnökké, amely posztot a mai napig betölti. 1999-től többféle vállalkozásban tevékenykedik, ma három, döntő többségében családi vállalkozásban működik közre. Ez a családi háttér teszi egyébként lehetővé, hogy jusson elegendő ideje a kamarai tevékenységre. Elsősorban a szakképzés, az oktatás ügyeiért felel, amely terület (különösen a szakképzés) igen nagyot fejlődött az elmúlt időszakban. A kamara 16 szakmában tölt be vizsgaelnöki pozíciót. A másik terület, amelyben jobban elmélyült, a területfejlesztés, évekig a Területfejlesztési Tanács alelnöke volt. Ma a Regionális Fejlesztési Tanács jelenti e tevékenység kereteit.

Kezdetektől részt vett a KAVOSZ Rt. létrehozásában, amely szervezetnek meghatározó szerepe van a Széchenyi-kártya működtetésében. Hat társaságnál, többek között a Tokaj Kereskedőháznál tisztségviselő, a Közgazdasági Társaság megyei elnöke, a MAB tagja, a Hospice Alapítvány közreműködője. Számos szakmai elismerése mellett a területfejlesztési munkájáért 1998-ban megkapta a Pro Régió díjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét vehette át.

„Egy közösség irányításához, tevékenységének koordinálásához szükség van az emberekkel bánni tudás képességére – véli Bihall Tamás –, hiszen több tucat munkatárs és több ezer kamarai tag munkáját kell összehangolni. Egyfajta „diplomáciai érzék” szükséges ahhoz, hogy a többséggel megtaláljam a közös hangot, kiegyensúlyozó szerepet tölthessek be. Mindehhez természetesen elengedhetetlen a szakmai felkészültség és a hivatástudat.”

1976-ban kötött házasságot évfolyamtársával, Kiss Ildikóval, aki ma egy pénzügyi tanácsadó céget vezet eredményesen. Orsolya lányuk 1977-ben született, ő a „családi trendet követve” közgazdászként ugyancsak a családi vállalkozást erősíti, férje mérnök vállalkozó. A hét évvel fiatalabb Zsófia harmadéves gyógyszerészhallgató a Debreceni Egyetemen.

Kevés szabad idejének jelentős részét  – immár 30 éve – a tenisz tölti ki, korosztályában a legjobbak között található. Eddigi tevékenységére visszatekintve – annak ellenére, hogy minden oka megvan rá – nehezen mondja ki az elégedettség szót. Számos területen  – elsősorban térségi ügyekben, országos szinten pedig a szakképzésben – vannak még feladatai, hiszen azt szeretné, hogy e két területen az általános európai gyakorlat szerint működjenek. Családi vonatkozásban gyermekei útját akarja egyengetni, és bízik abban, hogy teniszezni fog még unokáival is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

***

Bihall Tamásnak 2008-ban és 2012-ben is bizalmat szavazott a BOKIK tagsága, így továbbra is elnökként irányíthatja a szervezetet. Szakértelmére, tapasztalatára nagy szükség van ebben a felgyorsult, számtalan változást hozó időszakban. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként a szakképzés fejlesztését kapta feladatul, amely területen az elmúlt 20 év nem a sikerekről szólt. Stratégiai megállapodást kötöttek 2010-ben a Fidesszel és elkezdték egy duális szakképzési modell megszervezését, amelynek végrehajtásától komoly eredményeket várnak.

Idei újraválasztása után az eddiginél meghatározóbb képzési rendszert tűzött ki célként, miközben a megye gazdaságfejlesztési feladataiban is szerepet kapott a BOKIK.

2003-ban családi vállalkozásként megalapították a Nord-Tender Kft.-t, amelynek munkatársai uniós és hazai projektek tervezésével, megvalósítási tanulmányok készítésével és pályázatok menedzselésével foglalkoznak. A cég mára piacvezetővé nőtte ki magát és 15 tehetséges diplomás fiatalnak biztosít munkát.

A lányok közül Orsolya ügyvezetőként aktívan dolgozik a vállalkozásban. Két gyermeke született, Dorka 2007-ben, két év múlva pedig Máté. Miskolcon élnek a nagyszülők örömére, így sokszor találkoznak. Zsófi 2009-ben végzett gyógyszerészként és jelenleg Olaszországban él.

 (Kiegészítve 2012. november 19-én)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése