Bartha László

Kirendeltségvezető,

Nyíregyháza

szszb_18-20_bartha_laszlo.jpgBartha László életét fiatal kora óta meghatározza a sport: a Nyíregyházán oly népszerű röplabdasportág szerelmeseként számtalan felejthetetlen sikerben volt része, ami sokszor segítette pályájának alakulásában és ennek révén ismerte meg feleségét is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ Nyíregyházi Kirendeltségének vezetője 1948-ban született Nyíregyházán, ahol a békési származású anya és a tiszalöki születésű apa letelepedett. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban, 1967-ben, az első fiúosztály tagjaként érettségizett. Középiskolás évei a sport jegyében teltek: kézilabdázott, asztaliteniszezett, sőt magasugrásban is jól szerepelt, de igazán röplabdásként tűnt ki, így a Nyíregyházi Spartacus felnőtt csapatának is tagja lett.

Tizennyolc évesen egyből munkába is állt: a Taurus Pálma Gumigyárban kezdett segédmunkásként. Később a karbantartó műhely tagja lett és itt kötött életre szóló barátságot a fával: még ma is díszíti lakásukat olyan bútor és csillár, amit saját kezűleg készített. A katonaévek után visszakerült a gyárba, de mivel ott támogatták a sportot, amit kétkezi munkásként nem lett volna ideje művelni, a munkaügyre került. Időközben államháztartási ügyintézői képesítést szerzett a közgazdasági szakközépiskolában, majd elvégzett egy felsőfokú munkaügyi tanfolyamot, ami meghozta számára az előrelépést: ő lett a munkaversenytitkár. A ma már nehezen értelmezhető titulus rengeteg munkát takart és sok sikert hozott.

Szerette az emberekkel, brigádokkal való foglalkozást, és erre máshol is felfigyeltek. Ezerkilencszázhetvennyolcban megkeresték a Száév Munkaügyi Osztályáról – ahol „véletlenül” röplabdás volt a vezető – így egy 4000 fős vállalatnál lett csoportvezető, majd később osztályvezető-helyettes és osztályvezető. Megbecsülték, hiszen továbbra is szoros kapcsolatot ápolt a munkatársakkal, s még a szakszervezeti bizottság bérbizottságának vezetője is lett, ami a bizalom jele. Ez idő alatt végezte el a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát is.

Noha hívták a rivális Kemévhez, ő nem ment el a Száévtól, ám a vállalatot a rendszerváltozás után felszámolták, így váltania kellett. Ezt követően került a munkaügyi központ képzési osztályára ügyintézőnek, ám fél év elteltével már vezette az osztály munkáját. Egy éven át a munkaerő-piaci képzéseket szervezte, ami alapján felkínálták számára a lehetőséget: legyen kirendeltségvezető. Mikor igent mondott, nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen akkor csatolták Nyíregyházához a megszűnő ibrányi és újfehértói kirendeltség területét, ami azt jelentette, hogy ezerkilencszázkilencvenöt októberétől hetvenhárom fős kollektívájával harminchárom településen nagyjából tizenötezer munkanélküli mindennapjain kellett segítenie.

Mára megismerkedett a megye munkaerőpiacával és kiváló kapcsolatot alakított ki az önkormányzatok mellett a civil szervezetekkel, egyesületekkel is. Feltétlen eredményként említi, hogy tartósan tízezer fő alá sikerült szorítani a munkanélküliek létszámát a térségben.

Jelenleg a kirendeltségi modernizáció zajlik, ami nemcsak festést és bútorcserét jelent, hanem a szolgáltatási minőség folyamatos javítását is. A források megszerzése terén, pedig egyre inkább az EU Szociális Alapjában és a jó pályázataikban bíznak, 2004-ben is hat program zajlik ennek jegyében.

Ami a röplabdát illeti: az 1980-as évek végéig aktívan sportolt, s a folyamatosan az NB II élmezőnyében szereplő csapattal többször megjárta az NB I-et is. Közben edzőként előbb a Nyíregyházi Vasutas lánycsapatát vezette az NB II élcsapatai közé, majd a fúzió következtében a Nyíregyházi Spartacusnál dolgozott, amely jelentős riválisa volt a Taurus akkor szintén NB II-es gárdájának.

Később a Száév SE szakmai irányítója, majd szakosztályvezetője lett, s eljutottak az osztályozóig is. Az NB I-et azonban már nem kezdhették el, mert megszűnt a szakosztály. Dolgozott férfivonalon is: a néhai Szabolcs Gabona elnökségi tagja volt, s ezáltal az NYVSC elnökségébe is bekerült. Legszívesebben talán azonban a mai női sikercsapat elődjénél, a Sportulánál eltöltött tréneri évekre emlékszik vissza, hiszen itt játszott felesége, a híres röplabdás Rózsa-lányok egyike, Erika. Ő is az NB I-ig vitte pályafutása során, s a sors érdekessége, hogy később lányukat, Erikát is irányította a kispadról, aki azóta már két unokával is megajándékozta őket: Szandival és Bencével. A nagyfiuk, Norbert, pedig a Nyíregyházi Városüzemeltetési Kht. Parlagfű Csoportjának vezetője.

Bartha László, ha ideje engedi, legszívesebben nyírpazonyi hobbikertjében kapcsolódik ki, hétvégénként leginkább családjával együtt. Munkája mellett a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete Országos Választmányának tagja, mi csak erősíti ars poeticáját: „Szép kihívás segíteni az embereken. Ez az, ami egész életemet meghatározza.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése