Baranyi Ferenc

Felnőttoktatási tagozatvezető,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Baranyi Ferenc.jpgBár tagozatvezetőnek mondják, mégis egy kisebb iskola irányításának is megfelelne a Bánki Donát Műszaki Középiskola rendszeréhez becsatlakozó felnőttoktatási tagozat, amelyet korábban a dolgozók esti gimnáziumának hívtak. 2003-ban nevezték ki Baranyi Ferencet tagozatvezetőnek.

Szép szakmai életutat járt már be az 1964. február 21-én Miskolcon született pedagógus. A Kilián György Gimnáziumban tett érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán magyar–történelem szakos diplomát szerzett 1987-ben. Egyetemi tanári oklevelet is e két tárgyból mondhat magáénak Debrecenből. Harmadik diplomája közoktatásvezetői a Budapesti Műszaki Egyetem keretein belül. Két évig Békéscsabán irodalmi muzeológusként a megyéhez kötődő írók, költők relikviáit rendszerezte. Muzeológusi munkásságát Nyíregyházán folytatta 1988 és 1995 között. Több ezer tételre tehető muzeális irodalmi anyagot gondozott (Krúdy Gyula, Váci Mihály, Sipkay Barna).

Hivatása gyakorlását 1995-től a Bánki Donát Műszaki Középiskolában folytatta. Előbb magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként. Úgy érzi, gyorsan sikerült beilleszkednie az iskola humán munkaközössé-gének munkájába. Gyorsan megtalálta a megfelelő hangot a tanítványaival, köszönhetően a főiskolán elsajátított korszerű pedagógiai módszereknek. 1996-tól már Baranyi Ferenc vezeti a humán munkaközösséget. Fontos feladatának tartotta a kollégák naprakész tájékoztatását a nevelés-oktatás új irányairól, a legújabb módszertani lehetőségekről, s igyekezett zökkenőmentessé tenni az információáramlást a vezetőséggel. Jelentős eredménynek véli, hogy 1998-ban megjelentették a diákok által írt helytörténeti dolgozatokat egy kiadványban.

A felnőttoktatási tagozat vezetőjeként az óraadókkal együtt mintegy 40 tanár tevékenységét koordinálja a 20-21 osztályban. Ezt újabb kihívásként élte meg, épp ezért egy új pedagógiai programot írtak a megváltozott körülményekhez jobban alkalmazkodó felnőttoktatáshoz.

Ennek egyik oka az volt, hogy 2004 szeptemberétől regionális szinten is egyedülálló módon vezették be a levelező típusú távoktatást, amely azóta is igen jó eredménnyel és hatékonyan működik. A tagozaton – környezetünk állandó változásából eredően – szinte folyamatos az innováció: szervezési, módszertani, tananyag-optimalizálási, oktatási segédanyagok készítése. Ennek érdekében Baranyi Ferenc mindent megtesz, hogy kollegái is, és ő is, minél több tréningre, továbbképzésre eljusson. Az ezeken hallott korszerű ismereteket és módszereket mielőbb alkalmazzák a hatékonyabb nevelő-oktató munka érdekében.

Sajátos célokat fogalmazott meg az intézmény elődje is. A ma is használhatókat hagyományként folytatják, és az élet, a piac, a munkaadók kívánalmaihoz igazodva újabb és újabb célokat tűznek maguk elé. Az ifjúsági tagozatra sokan jönnek át más középiskolából: talán nem bírják a feszített tempót, esetleg nem jönnek ki az osztálytársakkal és a tanárokkal. A második esély iskolájának is hívja ezt az oktatási formát egy nagyra becsült kollégája. Itt a lehető leghumánusabban viszonyulnak a diákhoz, természetesen követelnek is, mert az intézményből kilépve a mindennapok regulázzák majd a frissen érettségizőket.

Az esti, valamint a távoktatási levelező tagozatra a felnőttek iratkoznak be. A legtöbben egzisztenciális okokból, mert a munkahelyükön kikötés például az érettségi. Érdekességként említi Baranyi Ferenc, hogy a 40 éves anya egyszerre érettségizett a 18 éves lányával.

A felnőtt diákok közt egyszer egy 55 éves ápolónő is beült a padba. Színtiszta ötössel végzett, és elképzelhető, hogy ezután még a főiskolának is nekivágott. A felnőttoktatási tagozatvezető úgy véli, sokkal nagyobb eredménnyel kecsegtet, ha nem adatok halmazát akarják „megtanítani” – arra valók a könyvek és az internet –, hanem készségeket, képességeket fejlesztenek ki a tanulóikban, s ez hosszú távra jelent védelmet, örökös tanulási vágyat, az újdonságokra fogékony közelítést egy életen át.

Pedagógiai hitvallását három pillérre alapozza: a humánum, a következetesség és a használható tudás. Egyiket sem szükséges indokolni, hisz az Európai Unió oktatási intézményeiben látott módszerek, az elért eredmények, a diploma mögött rejlő tudás elismerése  – mind-mind azt jelzi, hogy nekünk is lépést kell tartanunk a változó világgal, ha nem akarunk leszakadni.

Arról nem beszélve, hogy a gazdasági, társadalmi átalakulásból fakadóan más követelményeket támaszt a XXI. század iskolájával szemben a társadalom, a fenntartó, a szülők és maguk a diákok.

Baranyi Ferenc feleséget is a pedagógusok közül választott: Szilágyi Gabriella a Kölcsey Ferenc Gimnázium francia–olasz szakos nyelvtanára. Házasságukból két fiúgyermek született: Richárd (17), szintén kölcseys diák, Róbert (13) a 2-es gyakorlóban készül az életre.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése