Alföldi Lászlóné

Kulturális nevelőtanár,

Miskolc

baz_08_10_alfoldi_laszlone.jpgTalán szokatlanul hangzik a titulus, de egyrészt „ő az a Marika néni, aki mindent csinál az iskolában”, másrészt egész eddigi aktív, változatos és szakmailag mindenképpen sikeres élete a kultúrához, a művelődéshez, a neveléshez, az emberekkel való törődéshez kapcsolódik.

Tősgyökeres miskolcinak vallja magát, a család idősebbik gyermekeként született 1950. május 12-én. Édesapja előbb autóbuszsofőr volt, később a Volán műszaki igazgatója lett (tőle örökölte a munkaszeretetet), édesanyjától, aki a Tüzép adminisztrátora volt, a precizitást, a pontosságot tanulta meg. Öccse, Tamás a STRABAG laboránsa.

Zenei általános iskolába járt: zongorázni, énekelni tanult, kórustag volt. Az éneken kívül kedvenc tárgyának számított a magyar irodalom és a történelem, utóbbiból országos tanulmányi versenyen is részt vett.

Érettségi után (a Zrínyi Ilona Gimnázium angol tagozatán jól mentek a nyelvek), talán nem túl bölcs döntés eredményeként – mivel a gimnáziumban csak egy évig tanult éneket – az egri tanárképző főiskola történelem–ének-zene szakán behozhatatlan hátránnyal indult a felvételin.

A nagy csalódás után a debreceni tanítóképzőben „vigasztalódott”, majd Egerben népművelés szakon szerzett újabb diplomát.

1973-ban Miskolcon a Rónai Sándor Megyei Művelődési Központ népművelője lett. A megyében működő honismereti szakkörök és ifjúsági klubok (szinte hihetetlen, de akkoriban 365 klub tevékenykedett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) munkájának ellenőrzése, segítése volt az elsődleges feladata, emellett továbbképzések szervezésével, kiadványok szerkesztésével foglalkozott.

E sokrétű, színes és érdekes, sok utazással járó tevékenységet 1985 decemberéig folytathatta. Ekkortájt szűntek meg a művelődési házak, így a Megyei Tanács keretében működő közművelődési-módszertani csoporthoz került.

Még szinte „meg sem melegedett” új helyén, amikor megkereste Nagy Lajos, az Eötvös József Szakképző Iskola igazgatója, és kulturális nevelőtanári állást ajánlott neki, így 1986. február 1-jétől, lassan már negyedszázada dolgozik jelenlegi helyén.

Az intézmény egyébként több mint ötven éve kezdte meg működését azzal a nem titkolt céllal, hogy megszüntesse a városban kialakult építőipari szakemberhiányt. Az elmúlt évtizedek során az oktatás és szakképzés – így ez az intézmény is – jelentős változáson ment keresztül. Ma az 1240 diák 168 tanár, oktató és pedagógiai munkát segítő közreműködésével sajátíthatja el szakmáját. A szakképzés szakközépiskolai képzéssel – ezen belül érettségi utáni szakképzéssel, technikusképzéssel, művészeti képzéssel, érettségit adó ifjúsági tagozattal, átképző- és továbbképző tanfolyamokkal bővült – megteremtették a gyakorlati oktatás feltételeit is. Az iskola épülete is fokozatosan bővült: a főépület kiegészült kollégiummal, étteremmel, sportlétesítménnyel és az épületeket összekötő aulával. A diákok szabad idejének hasznos eltöltését segíti az esztétikusan kialakított könyvtár, valamint a sokszínű kulturális tevékenység. Ez utóbbi „motorja”, szervezője és mozgatója Alföldi Lászlóné, aki a videoklub, a fotószakkör, a kerámiaszakkör megszervezése után arra törekedett, hogy az iskolai rendezvényekbe – amolyan „mini művelődési házként” – bevonja a környező lakótelepen élőket is.

Sikeres vetélkedők sorát szervezte történelemből, magyarból, az „Emese álma” vetélkedőn az ország összes szakmunkásképző intézete között lettek elsők.

Segítette az énekkar munkáját is, a kollégista fiúkból álló közösség az Éneklő Ifjúság rendezvényein, országos versenyeken vett részt, arany minősítést szerzett. Az időközben művészeti iskolává váló intézményben 2001-től lényeges változás következett: a korábbi irodalmi színpad tevékenységből egész estét betöltő darabokig, színpadi előadásokig jutottak. Közülük talán az István, a király, az Elizabeth, a Padlás, az Óz és a Dzsungel könyve lettek a legsikeresebbek. Az előadások általában összekapcsolódnak az Eötvös-partival, amelyet a lakóteleppel közösen rendeznek.

„Nagyon boldog ember vagyok – mon­dja Alföldi Lászlóné –, hiszen mindig azt csinálhattam, amit szeretek. Egész tevékenységemben a gyerekek szeretete a legfontosabb, az, hogy megtaláljuk egymást, hogy kitárulkozzanak, és legféltettebb titkaikat is elmondják, tanácsot, esetleg segítséget kérnek. Nekem a gyerekek mindenben partnereim.”

1970-ben kötött házasságot Alföldi László közgazdásszal, aki ma a Megyei Közgyűlés aljegyzője. Két lányuk született: Ágnes adminisztrátor, Orsolya francia szakos nyelvtanár, ma pályázatfigyelő-pályázatíró. Nagyon sokat vannak együtt az unokákkal (három lány és két fiú), akik közül a legidősebb 14 múlt, a legfiatalabb kétéves, és valamennyien imádják a nagyi főztjét.

Elégedett és boldog embernek érzi magát. Amíg bírja erővel, szeretné folytatni ezt az egész embert követelő nevelőmunkát, hogy tanítványai megtalálják helyüket az életben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése