Ákos László

Építésztechnikus,

Nyíregyháza

szszb_19-8_akos_laszlo.jpgÁkos Lászlóról, a Kevíz 21 Rt. építőipari technikusáról mindennél többet mond, hogy 2004-ben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése Inczédy György életműdíjat adományozott neki kiemelkedően magas színvonalú tevékenysége elismeréseként, megbecsülése jeléül. Mindez nem is meglepő, ha tudjuk, a fejlődő megyeszékhely számos fontos építkezését felügyelte.

A mindenki által Laci bácsinak becézett szakember 1936-ban született Debrecenben. Édesapja a cívisváros első útbiztosa volt, s főhadnagyként altiszti magyar bajnok díjugratásban, így ismerkedett össze a korábban honvédségi kantinos, később a szociális szférában dolgozó édesanyával. Ifjúkorát a foci határozta meg. A középiskolát azért a Péchy Mihály Építőipari Technikumban végezte, mert a Debreceni Építőkbe hívták játszani a tehetséges labdarúgót.

A jó atletikus alapképzettséggel rendelkező, ifiválogatott focistát egy sérülés fosztotta meg a sportkarriertől, melyből azért így is profitált. Érettségi után 1955-ben kőművesként kezdett a Hajdúsági Állami Építőipari Vállalatnál, majd a dohánygyár építésénél már segédművezető volt. Mivel 1957-ben nem folyt jelentősebb építkezés, Egercsehibe került egy jó munkásbrigádba, s csak azért hívták vissza Debrecenbe, mert osztályozót játszott az Építők. Így a művezető munka után még edzett az ügyvédek, orvosok társaságában. Jó munkája miatt hamar szakipari építésvezető lett, s Hajdú számos városában épített, motorral járva a vidéket.

Tóth Kálmán figyelt fel rá, aki 1965-ben áthívta Nyíregyházára a Száév Építőipari Vállalathoz. Első nagy megbízása a Tiszavasvári Alkaloida építése volt, mely során jó gárda jött össze a keze alatt, s később is velük dolgozott. Mint emlékszik, feszített volt a tempó, tartani kellett a határidőket, hiszen például az ország egyetlen jelentős méretű daruját csupán három hétre kapták meg.

Megismerte a házgyári építkezést is, az ő nevéhez fűződik a nyíregyházi Homok-sor építése az 1970-es évek elején. 1972-ben a Kemévhez szintén Tóth Kálmán hívta főépítés-vezetőnek. Akkoriban egymást érték a nagy beruházások, melyekhez mind köze volt. Elég, ha csak a Vasvári utcai minigarzonokra, a Vörösmarty téri irodaházra, a szülészeti pavilonra, a Sóstói úti kórházra, a MÁV Pályafenntartás épületére, a Taurus Mezőgazdasági Abroncsgyár üzemcsarnokára, vagy a debreceni MÁV-gépállomásra és nagyállomási felvételi épületre utalunk, miközben Tiszavasváriba is gyakran hívták vissza, például a szennyvíztelep rekonstrukciójára.

Még a Szovjetunióba is kiküldték: Ivano-Frankovszkban dolgozott lakások és kórházak építésén több mint egy éven át. Időközben szerkezetépítő üzemvezetőnek nevezték ki. A 80-as években sokat dolgozott a szomszéd megyében is: a hajdúszoboszlói üdülők, az új apostoli egyház debreceni temploma, majd kollégiuma építésén.

1991-ben építészvezetőként ment korkedvezménnyel nyugdíjba, de szerény juttatása, és főképpen a szakma szeretete miatt aktív maradt. Több iskola mellett például az Interspar építésénél műszaki ellenőrként dolgozott, majd a Lugas Hotel építését vezette. Építőmérnök fia mellett, aki elnyerte a miskolci Szinva-park beruházást, műszaki ellenőrként felügyelte az építkezést. Munkájának minőségét jelzi, hogy nyugdíjas évei alatt is keresték, s ő szívesen mondott igent a Kevíz 21 Rt. felkérésére. Így a cégnél ő volt a Móricz Zsigmond Színház rekonstrukciójának építésvezető-helyettese, majd bekapcsolódott a nyíregyházi MÁV-állomás felújításába és a nyíradonyi sportcsarnok építésébe.

Mint mondja, ehhez a figyelemre méltó szakmai karrierhez szerencsére és szorgalomra volt szüksége, valamint emberi tartásra, hiszen ő soha nem fogadott el zsebbe pénzt. Másrészt mindig gondoskodott az embereiről. A velük való törődést a sportnak köszönhette, így nem csoda, hogy mindig jó csapat dolgozott a keze alatt.

Családi életét is az állandóság jelzi. Feleségével, a szintén nyugdíjas Katalinnal, aki korábban a Füszértnél, majd a Kemévnél dolgozott, 1960-ban kötött házasságot. Nagyobbik gyermekük, az 1961-ben született Erika németet tanít Nyíregyházán, s az ő házasságából két gyermek született: Réka és László. 1967-ben született, tehetséges építészmérnök László fiától, aki akár fényes katonai karriert is befuthatott volna, szintén két unokájuk van: László és Luca. Ákos László életének legnagyobb tragédiája, hogy szeretett fia 1999-ben, motorbalesetben elhunyt.

Életének legszebb élményét jelenti azonban mai napig is az a pillanat, amikor gyermeke átvehette építőmérnöki diplomáját.

Ákos László 68 éves létére jelenleg is dolgozik, újabb és újabb megbízatásokat vállal, a Kevíz 21 Rt. értékes, tapasztalt, megbecsült szakembere. Munkakedve töretlen, csakúgy, mint futballszeretete, bár manapság az előbbiben nyugdíjas létére több örömét leli, mint az utóbbiban…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése