A végett miatt, a választékos stíl okán

esl-english-grammar-mistakes-530x294.jpgIdőnként előfordul, hogy szépirodalmi művekben, az általam olvasott kortárs magyar drámákban a szereplők nyelvhelyességi kérdéseket is beleszőnek párbeszédükbe. Így például Szántó Péter: A csomagolt lány című könnyed komédiájába. A mű, amelynek zenéjét és dalszövegét a Kft. Együttes szerezte, a beteges Joli mama varróműhelyében zajlik. Rendőrök szimatolnak, szövetet keresnek. Senki sem tud semmit. Az ott dolgozó lányok is hallgatnak. Vajon ki jelenthette fel őket? A teljes kétségbeesés és rémület után egy váratlan pillanatban azonban kiderül: a rendőrt egy színész alakította. Dzsoni bácsi fia, Andris akarta így letesztelni a lányok megbízhatóságát. A nagyképű fiú mindenkinek csapja a szelet. Megszégyeníti a buta, de gyönyörű Erzsit, aki bosszút esküszik. Pont jókor érkezik a történetbe a leendő német üzletfél barátnője, a szupermodell Nóri, aki ügyesen csavarja el Andris fejét, és fűszerezi meg a történetet. Íme, a közöttük zajló egyik párbeszéd:

Nóri ekképp szól: Roppant furcsa ez a mi kapcsolatunk. Ahányszor találkozunk, maga mindig sértődött az előző találkozás végett…. miatt…. Na, ezt most hogyan kell helyesen mondani? Régen se tudtam.

Mire Andris válasza: Mindegy. Valahányszor valami fontos mondatba kezdene, úgyis mindig átvált a nyelvtanra. Szándékosan.

A miatt és a végett névutóról természetesen minden nyelvhasználati könyv szól. A legszigorúbban a Nyelvművelő kézikönyv, a következőképpen: Zavaros gondolkodásra vall, s bántó nyelvi hiba, ha tiszta célhatározóként használják a miatt névutót. Például: Megfelelő gyógykezelés miatt kórházba kellett szállítani. Helyesen: gyógykezelés végett kellett kórházba szállítani. De ugyanilyen súlyos vétség ‒ olvashatjuk tovább a kézikönyvben –, ha a végett névutóval élünk okhatározói szerepben: Betegség végett zárva. Helyesen: betegség miatt.

A Nyelvművelő kéziszótárban a következőket olvashatjuk: a végett célhatározót kifejező névutó. A nyelvjárásokban és a városi népnyelvben okhatározói értelemben is használják, pl.: Betegség végett zárva. Ez a köznyelvben vulgáris, kerülendő! Helyesen: Betegség miatt zárva.

A miatt okhatározói szerepű névutó. Célhatározói elemként terjedőben van a végett névutó helyett való alkalmazása, például a pénz miatt jöttem, helyesen a pénz végett vagy a pénzért jöttem. Ilyenkor a miatt kissé pongyola, választékos beszédben kerülendő.

S végül nézzük a harmadik alapvető művet, a Magyar nyelvhasználati szótárt. Ez példamondattal kezd: Szabadság végett zárva. A köznyelvi változat a szabadság miatt zárva. A miatt névutó okot, a végett viszont célt fejez ki. Felcserélésük gyakori hiba; a köznyelvben nem fogadható el, a tájnyelvekben viszont nem hibáztatható.

A végett szó címszavában pedig a következő szerepel. Akik ódzkodnak a végett-től, használhatják a céljából vagy érdekében névutókat, bár terjengősebb, például: Az ügyintézés meggyorsítása céljából szerdán hosszabbított ügyfélfogadást vezettünk be. S zárásul megjegyzi, hogy új fejlemény a miatt szinonimájaként a választékos stílusban használt okán névutó.

Összegzésképpen annyit elmondhatunk, hogy, mint láthattuk, két könyv is megemlíti azt, hogy a nyelvjárásokban elfogadható a miatt és a végett névutó fölcserélése. Ugyanakkor úgy vélem, hogy e két szó jelentése nem különül el élesen a beszélt nyelvben, és súlyos kifogásokat semmiképpen nem emelnék. Természetesen az igényes írásbeliségben feltétlen jelentésüknek megfelelően kell használni őket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése