Székely legény felesküszik a román seregben

Feri bátyám mindig lázadó szellemű ember volt. Akadt is baja emiatt, de sosem adta fel

Még idén vagyunk. Pillanatnyilag. Vagyis a jelenben. Ami nem tart sokáig. Az egyetlen idő, amely irtózatosan rövidtávú. Hiszen most éppen most van. Ellenben egy másodperc múlva már múlttá válik, mivelhogy már megtörtént. Vége van, elmúlt.

– Élj a jelennek! – mondják. Ne gondolj a múltra, a jövő még előtted áll! Ez mind igaz, csakhogy  a szó szerinti jelen igencsak aprócska. Az egyetlen idősík, amelyet alaposan át tudunk tekinteni, az a múlt. A saját életünk múltja meg az emberiségé. Mindkettőt meg szeretnénk ismerni, amennyire csak lehet, próbáljuk hagyományainkat, szokásainkat átmenteni, éltetni, megmagyarázni, továbbadni. De mi van az érzésekkel, amelyeket magunkkal hozunk? Jó lenne ismerni minden családi történetet, hogy szembenézzünk a múltbeli problémákkal, és jobban megismerhessük, megérthessük önmagunkat, gondolatainkat. Mert a családom múltja az én múltam is. Dédszüleim, nagyszüleim érzései az én érzéseim. És ha valamit, látszólag ok nélkül, nem akarok, az is egy múltbeli érzésnek köszönhető.

Feri bátyám mindig lázadó szellemű ember volt. Akadt is baja emiatt, de sosem adta fel.

– Mindenki úgy tiltakozik, ahogy tud – vonta meg néha a vállát.

Amíg katona volt, azon háborgott, hogy miért kell neki, a székely legénynek, idegen nyelven válaszolgatnia, meg esküt tennie.

– Menyhárt! – üvöltött a tiszt,mikor észrevette, hogy Feri szendén vigyorog a sorban.

– Orgonác! – egyenesedett ki Ferenc, s továbbra is somolygott.

– Nem orgonác, ordonác!      

– Orgonác!

– Ordonác! 

– Orgonác!

Szegény tiszt már a fejét fogta, de Feri adta a bunkót mosolyogva. Aztán sóhajtott egyet, s mivelhogy úgy látta, nincs kivel, feladta.

Elkezdődött a menetelés. A Feri előtt lépkedő, oltyán származású, nyegle Nyisztor állandóan    félrelépett, ő pedig,nem lévén más választása, bele-belerúgott a bokájába. Nyisztor bepanaszolta. A tiszt pulykavörös lett.

– Irány hátra! – ordította.

Feri a megszokott nyugalmával vidáman vonult a sor végére a cintásokhoz. Ezek a céltáblákat és a tízóraikat szállító legények voltak, akik minden rendezettebb felvonulás nélkül sétálgattak a menetelők után.

Aztán elérkezett az eskütétel napja. Ferit alaposan kiképezték előtte: nehogy egy hangot is kiejtsen a száján! Tátogjon csak, mint a partra vetett hal, mert ha nem, nagy baj lesz.

Így is történt. Némajátékot játszott az eskütétel alatt, a szája mozgott, de mégsem mondott semmit.

– Biné, mő, Menyhárt! – veregette meg a vállát a tiszt a ceremónia után, mire Feri tökéletes románsággal elkezdett beszélni hozzá.

– Mi a nyavalya?! Te így beszéled a nyelvünket, s eddig csak bosszantottál minket? – képedt el a tiszt, s ha még él, akkor máig sincs tisztában azzal, hogy miért játszotta el nekik ez a fiú a tudatlan katonát.

Ezt csak Feri tudta. S néhány beavatott, hasonszőrű bajtársa. Akik megértették.   

Szerző: 2021. 12. 30.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése