Fúrnak-faragnak, festenek és eladnak

A Sütő családban Vargyason apáról fiúra száll az asztalos mesterség

Baróttól nem messze, alig pár kilométernyi távolságra, egy bájos faluban találod magad. Vargyason. Csobogó patak szeli át, hűs, kövekkel teli, a Vargyas-pataka. Ő alakította ki a Vargyas-szorost, éppen ezért lehetséges, hogy sokaknak ez a szoros jut eszébe a Vargyas elnevezésről, míg másoknak a bútorfestés vagy akár a Daniel kastély. De akárhonnan is szemrevételezzük, ezek mind szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Valamikor, még a XVI. században, a Danielek építkezni, szépítkezni akartak, hát gyorsan megkeresték a környék legjobb asztalosát, ácsát, akikre  Fiatfalván leltek rá, két Sütő legény személyében. Azok jöttek is szívesen, aztán meg annyi munkájuk akadt, hogy jobbnak látták letelepedni Vargyason. És azóta is ott vannak az utódaik, asztaloskodásuk, mint mesterség, apáról-fiúra szállt. Egy idő után festeni is kezdték a bútoraikat, kialakítva a vargyasi bútorfestés motívumvilágának alapjait.

Hogyan is maradhattak fenn napjainkig? Kitartással, szerencsével és egy kis szigorral.

Kitartással, mert a néha ínségesebb idők ellenére is kitartottak szüleik foglalkozása mellett, szerencsével, mert mindig születtek fiúk a családba (habár a háborúban  haltak meg Sütők), szigorral, mert gyerekkoruktól kezdve bevonták őket a munkálatokba, idejében meg kellett tanulniuk a mesterséget.

Így még ma is fúrnak-faragnak, festenek és eladnak. Nem is akárhogyan. De csak a férfiak.

– Nálunk az asszonyok nem dolgoznak – hozza tudomásunkra az alig negyedik osztályt végzett Sütő legényke, amikor tárlatvezetőként bemutatja nekünk  az emlékszobát. 

Persze, értettünk a szóból, hogy nem a lábukat lógatják itt a nők egész nap, hanem a házimunkával vannak elfoglalva, a férfiak meg addig nyugodtan végzik  a maguk munkáját. Az emlékszoba gyönyörű volt, egész nap ücsörögni lehetett volna benne, de annak is örültünk, hogy Sütő Gáborral beszélgethettünk, miközben az udvaron vígan játszadoztak az apró Sütő csemeték. A következő generáció.

– 8 után nem mehetünk ki az utcára, mert jár a medve. Még a kertekbe is bejön! – meséli egyikük.

Búcsút veszünk a Sütő-háztól, s a Daniel kastély felé irányulunk, hogy a kezdetek-kezdetét is megszemléljük. Vihar utáni helyzetkép fogad, hatalmas fenyőfa nyugszik a tetőn, gyökerei a levegőben lógnak.

– Esztergom város tulajdonában van – tudjuk meg az idegenvezetőnktől, aki körbevezet a kastély termeiben, miközben a kommunizmus alatti kastélyfunkciókat meséli. 

Mennyire ismerős! A legtöbb magyar kastély, kúria hasonló sorsra jutott akkoriban. Gyerekotthonokká, irodákká, istállókká meg semmivé váltak. A szerencsésebbek újjáépültek a kilencvenes évek után, de még mindig rengeteg hever romjaiban, elhanyagolva, elfeledve. Szép, magyar emlékek, amelyek lassan elporladnak, beolvadnak a környezetbe.  Nagy kár.

Viszont a Daniel kastély még eléggé megőrizte eredetiségét. Igaz, hogy pár évtizede még állatok is laktak benne, de megmentődött. Megfelelően.

A Vargyasi-szorost is szívesen megnéztük volna, de úgy döntöttünk, hogy a medve nem játék, ezért inkább medvétlenebb időszakra halasztjuk.

Szerző: 2021. 08. 15.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése