Virágvasárnap szirmot bont a tavasz

Éjszaka még hasítanak a mínuszok, de valójában már minden a Kikeletről szól

Mit tehet egy tavaszi tőzike a Kisvégen márciusban? Semmit nem tehet azon kívül, hogy van. A tavaszi tőzike lényege abban áll, hogy ott van, ahol van, ott él, ahol ki tudja, mióta díszíti a tavaszi kerteket. Belterületen, vagy külterületen. Nekem vannak saját tavaszi tőzike barátaim. Csak ilyenkor veszek tudomást róluk, mert ilyenkor bújnak elő az anyaföldből. Szerények, pedig a múltjuk alapján én csak magázhatnám őket. Szépségük az egyszerűségükben nyilvánul meg. Hasonlítanak a sztár kategóriában létező unokatestvéreikhez, a Hóvirágokhoz, de nem egyek velük. Nagy titkok tudói. Ismerik a templom tornyát már azóta, mióta megépült. A harangok zúgását is hallják és értelmezik. Így adják tovább az ifjabb virág pajtásaiknak, a rózsabokroknak, az újabban ültetett som, dió, alma, szilva, körte, eper, naspolya, barack, meggy csemetéknek, a ribizlinek, málnának és földi epernek, hogy jó helyen vannak és örüljenek, hogy itt szökkentek szárba.

A tavaszi tőzike mosolyogva figyeli a szemközt rikító sárga som színorgiáját. A rikító sárga szín nem a bolondok színe, ezt a som ki is kérné magának. Ha nem tenné, akkor én tenném meg helyette, mert a som sokkal többet érdemel. Vidékünk egyik emblematikus növénye lehetne, persze a nemtudom szilva árnyékában ez nem annyira egyszerű. Nem is hinném, hogy a som versenyezni szeretne a híres – ámbár sokak által szintén lesajnált – nemtudom szilvával. Üzeni is a tavaszi tőzikének, hogy ő bizony hasonlóképpen gondolkodik, arról nem tehet, hogy a Teremtő őt küldte a virágzás elejére, ráadásul ilyen rikító színnel.

Azt is látja, hogy bár éjszaka még hasítanak a mínuszok, de valójában már minden a Kikeletről szól. Fényes szelek fújnak, délután naplementekor gyakorta van vörösre színezve az ég alja, de inkább veresre. Szombathelyen esetleg Weöresre. A tavaszi tőzike nem tud konkurálni a hóvirággal, pedig szinte egymást váltják. A télvég, tavaszelő sztárja, a hóvirág gyakran már akkor pompázik, amikor hó borítja még a tájat, lálálálá-lálálálá. A hóvirág lényege pont abban rejtezik, hogy a megmutatja a fényt az alagút végén. Mindenesetre vele kezdődik az év, ő az első a virágok között. Megelőzhetetlen. Fruzsinát sem tudja senki megelőzni a naptárban, így kijelenthető akár az is, hogy a hóvirág a virágok Fruzsinája. Vagy Fruzsina a naptár hóvirágja? Döntse el ki-ki maga, hogy melyik állítás mennyire állja meg a helyét!

Vannak aztán még dolgok máshol is. Példának okáért ott van egy tündérerdő Magosliget határában. Az erdő önmagában is varázslatosan szép a maga érintetlenségében. Távol van mindentől, ennek köszönheti, hogy ma is annyira csodálatos. Vadregényes. Ilyenkor az erdőt színes szőnyegtakaró borítja. A kárpáti sáfrány szőnyegszerűen borítja be, ékesíti a ligeti erdőt. A Kárpátok bércei néha teljesen közel jönnek hozzá. Látja a hósipkát a csúcsokon. Tiszta időben a haraphatóan friss levegő olyan csúcsokat is megfest neki, amelyek talán nem is léteznek. Ilyen a téli délibáb, ami persze csak a fantázia világában létezik. A vadvirágok fantáziája meg köztudottan vad és végtelen. Olyan dolgokat is szépnek látnak olykor, amelyek nekünk fel sem tűnnek. Azt szokták erre mondani, hogy „vannak dógok”. Aztán elkezdik a végtelen történeteket. A végtelen történetüket.

A mezei virágok március végén kezdenek éledezni. Bontakozik a természetben mindenki, aki számít. A rügyek idegileg pattanásig feszülve, várják a frontot. Aztán egy-két hét múlva a paletta megtelik színekkel, hajtások, virágok, levelek. Szirmok, virágok, koszorúk.

Hajnali órákon, ha az ember felébred álmából, gyakran rossz gondolatok gyötrik, kínozzák. Ilyenkor a legjobb, ha elkezdjük figyelni testi és lelki füleinkkel a madarakat. Hangversenyük egyre inkább élettel telített, dallamos és üdítő. Nekem a tavasz a legszebb most is, akkor is, ha most másfajta tavaszt élünk át. A természet ezt nem tudja, én igen, de ennek nincs jelentősége. Gyönyörködjünk hát virágainkban, csemetéinkben, fáinkban, a kikeletben!

A som, a tavaszi tőzike, a kárpáti sáfrány, a gyümölcseink, a vadvirágok és valahány faj e naptárban újra meg fogják mutatni, hogy az élet szép, akkor is, ha pillanatnyilag nem úgy érezzük.

Szerző: 2021. 03. 27.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése