Acél Jézus szobor a Gordon tetőn

Kitárt kezével, fém palástjának csillogásával messziről felhívja magára a figyelmet

Az utazó csak nem rég hagyta maga mögött Parajdot a sóbányájával, Korondot a cserépedény árusaival, Farkaslakát a Tamási Áron emlékművel. A Fehér Nyikó völgyéből éles kanyarral fordul rá az út egy emelkedőre, és akkor pillant rá a szemközti hegytetőn a hatalmas Jézus Szíve szoborra. Ennek a kanyarnak a külső ívén jóféle sajtokat (is) gyártó modern üzem marad mögöttünk, Gordon Kft. a neve. Azért fontos megemlíteni a céget, mert annak a hegytetőnek is Gordon a neve, amelyiken a monumentális alkotás áll.

Székelyszentléleken kell keresztül hajtani ahhoz, hogy a falun túl a kanyargós hegyi úton közelítsük meg az emlékhelyet. Kecskenyáj legelészik az erdő alján, a fák között már meredekebb a kaptató. A hegygerinc közel ezer méter magas, a fák között a Mária-út jelzését követve először hátulról pillantjuk meg a szokatlan, de a nagyvilágban egyáltalán nem példa nélküli Jézus szobrot. Már innen is látszik, hogy spirituális szerepe mellett prózai módon kilátóként is funkcionál. A fejből kikönyöklő alak távcsővel gyönyörködik a panorámában.

A talapzat szintjéről is lenyűgöző a panoráma. A völgy, a közeli hegyoldalak fehér templomai egyenként megmutatják merre keresse a szem a szomszédos falvakat. Az őszi pára megüli a távoli gerinceket, ha tiszta volna a levegő, a messzi havasokat is megpillanthatnánk. 

Kőbe vésett mondatokból tudhatjuk meg, hogy a Zawaczky Walter szobrászművész tervei alapján készült Jézus-ábrázolást 2011 decemberében állították fel, és 2013. augusztus 17.-én avatták. A szobor fejrészébe csigalépcső vezet. 22 méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít.

A monumentális Jézus-szobrot számos kritika éri kinézete, méretei és anyaga miatt. Turistacsalogató látványosságnak minden bizonnyal alkalmas, hiszen egymást érik a gyalogszerrel, lófogattal, terepjáróval érkező látogatók, de egy hétköznapi személykocsinak sem okoz gondot a feljövetel.

A rozsda- és időtálló acél szerkezeten méltóságteljes módon lesimuló palást erős traverzeket takar. A belső részben csigalépcső vezet a fejbe, ahonnan kibújva teljes körpanoráma a jutalma a feljutónak. Sajátos látvány a fejet belülről “negatívban” szemügyre venni, és az is, hogy az anatómiailag pontosan felépített kezek hogyan csatlakoznak az acél vázhoz.

Kijőve a kilátóból, elsétálva a a fennsík pereméig, visszapillantva a műszaki alkotás műalkotássá válik. Az arc emberarc, az alak egy szép férfitermet, a hitét megélő vallásos ember számára az egész egy glóriás Jézus szobor. Lepillant a Gordon tetőről, magához öleli a tájat, az út szalagját. A kanyarból visszaköszön a Gordon Kft. üzeme, a szobor megépítésének egyik legnagyobb támogatója

Nézegessen további képeket itt!

Szerző: 2019. 11. 27.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló