Dédnagyapám távolról gyógyított

Hazament a fiú, nézi a tehenet, s biz  az teljesen rendben volt, híre-nyoma sem volt a sebeinek

A  kuruzslás nem volt szokatlan esemény a közelmúltban, akárcsak az asztaltáncoltatás meg egyéb, hasonló tevékenységek. Mikor Pap Laci hazaérkezett Székelyvajára a fogságból, hosszú ideig azzal szórakoztatta az embereket, hogy szeánszokat rendezett, ahol szellemeket idézett meg.

– Plutó, Durumó, gyertek elé! – szólt a kezdőszöveg, majd különböző kérdéseket tett fel a láthatatlan szellemnek, aki készségesen visszakopogta a választ.

Menyhárt Ferenc, aki éppenséggel az én dédnagyapám volt, ugyancsak különleges képességekkel rendelkezett. Sokáig kételkedtem ennek az állításnak a valós alapjában, azonban az emberek által elmesélt történetek mind e tény mellett tanúskodnak.

Már legénykorában is történt valami érdekes vele: találkozott Ferenc József császárral. Akkoriban katona volt, és  épp annál a hadtestnél szolgált, ahol a császár szemlét tartott. Ferenc József minden tizedik katonát előreléptetett a sorból, és megkérdezte a nevüket. Természetesen dédnagyapám is valahánytizedik volt, kilépett a sorból, haptákba vágta magát, majd harsányan kiáltotta:

– Menyhárt Ferenc!

Ferenc Jóska erre rettenetesen megörvendett: íme , az ő nevét viseli ez a katona!

– Jól van, fiam! mondta mosolyogva, s azonnal rendelkezett:

– Ez a katona kapjon tíz nap eltávozást!

Dédnagyapám boldogan távozott a családjához, s mindig örömmel emlegette ezt a nagy eseményt, ami számára óriási élményt jelentett, hiszen nem elég, hogy magával a császárral találkozott, még szabadságot is kapott, s a családjával is tölthetett egy kis időt.

Hogy mikor is kezdett el a  kuruzslással foglalkozni, az nem egészen világos. Állítólag a nagyapjától örökölte ezt a tehetséget, aki halálos ágyán súgta meg neki a varázsigéket, és megeskette, hogy nem adja át a tudását senkinek sem.

Mindenesetre tudott valamit az öreg. Édesanyám mesélte, hogy bárhol fájtatták, meggyógyította. A seprűből tépegetett ki cirókszálakat, megvagdosta apróra, a késsel a beteg feje fölött köröket írt le,  hosszasan mormogott valamit, miközben a szálacskákat a válla fölött hátradobálta. És csodák-csodája – a fájdalom elmúlt.

Egy másik történet szerint László Jóskáéknál beteg lett a tehén.

– Megnyüvesedett a hátulja – mondta László Feri bácsi, aki abban az időben még kisfiú volt, és őt szalajtották dédnagyapámhoz.

– Feri bácsi, né mi történt a tehenünkkel, legyen szíves eljönni, s megnézni.

– Jól van, fiam, menj csak haza nyugodtan.

Egész nap várták az öreget, de az nem ment.

Másnap László Feri ismét  elment hozzá.

– Feri bácsi, há nem jött el megnézni a tehenet!

– Fiam, sze  annak a tehénnek már nincs semmi baja. Eridj szépen haza, s nézd meg mégegyszer!

Hazament a fiú, nézi a tehenet, s biz  az teljesen rendben volt, híre-nyoma sem volt a sebeinek.

Több ilyen esetről számoltak be, legtöbbször állatokat gyógyított meg, de az embereken is segített.

Halálával azonban a titkait is magával vitte, tudását nem adta át senkinek, pedig jó lett volna, nemdebár?

Szerző: 2018. 11. 12.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése