Zentai Gyuláné

Vállalkozó,

Vásárosnamény

szszb_03-202_zentai_gyulane.jpgA Duna partjáról a Tisza partjára hozta a jó sorsa. Gödről indult, de most Bereg központjában, Vásárosnaményben él, kőhajításnyira a jól ismert Tisza-hídtól, a vasútállomás közelében. A víz szeretetéből, illetve megszerettetéséből szerény hasznot akar magának, s kellemes órákat, vagy napokat másoknak. Szimpatikus asszony, az aranyos jelző is illik rá. Többek közt azért is érdemel figyelmet és tiszteletet, mert a felmenői között Rákóczi rokon is volt. A híres vitézlő fejedelem leszármazottai közé sorolható. Zentai Gyulánénak hívják.

A férjéről, Zentai Gyuláról csak annyit: agrármérnök és szakmérnök, a gödöllői egyetemen megkapta a Jó tanuló, jó sportoló címet. Főagronómusként, majd elnökként szolgálta a beregi embereket, pontosabban a vásárosnaményi téesz kollektíváját.

Ha a rendszerváltásról és az azt követő nehéz évekről szólna egy könyv, annak tipikus alakja lehetne Zentainé. Könyvelőként csendben, közmegelégedésre dolgozott a Vásárosnamény és Vidéke Áfésznál. A nagy létszámleépítések, karcsúsítások idején nem várta meg, hogy a felmondólevelet a kezébe adják. Fájó szívvel, de reményekkel állt fel a székéből: közmegegyezéssel eljött a szövetkezetből, és vállalkozáson törte a fejét. Főleg a divatossá vált családi vállalkozás jött számításba.

Úgy gondolta − úgy gondolták −, a Tiszán új szolgáltatást kellene meghonosítani.

Mondogatták: a vízparti turizmus, a falusi turizmus már-már elcsépelt, túlkínálat van belőle. De a vízi turizmust ki kell találni, és meg kell honosítani. Zentainé egyedi és különös vállalkozása 1994-ben indult, de csak tétova léptekkel. A fellendülésre ’95-ben számítanak.

Idézet a prospektusból: kenu és csónak kölcsönzése, kirándulások, túrák, 2-3-4 személyes túrákhoz kenukat és stabil evezőcsónakokat kölcsönzök. Horgászathoz és helyi csónakázáshoz maximum 20 fős csoportig.

A kiránduláshoz és a túrázáshoz a kenukat és a csónakokat teljes felszereléssel, mentőmellényekkel, férőhelyenként napi háromszáz forintért kölcsönzöm. Helyi csónakázás kölcsöndíja férőhelyenként ötven forint. Kiránduláshoz külön kérésre sátrat, gumimatracot adok, a szállítást az induló helyre, illetve a végállomásról vállalom, ha igényli, hozzá értő kísérőt is adok.

A túrák szervezésében és tervezésében segítek. A túrák alatt gépkocsiját őrizzük. Ismerje meg a Felső-Tiszát, az ország legszebb és legtisztább folyószakaszát. Ismerje meg e műemlékekben gazdag természetvédelmi tájat. Pihenjen, strandoljon, napozzon. Iskolai kirándulásokhoz, baráti társaságok kirándulásához sátrat is adok. Javasolt túrák: Olcsva-Kisvarsány 5 óra, Jánd-Kisvarsány 5 óra, Szatmárcseke- Tivadar-Jánd 12-14 óra, Tivadar-Jánd 6-7 óra. Igénye szerint indulhat bárhonnan, és érkezhet bárhová. A lakásom címe: Vásárosnamény, Rákóczi u. 54. Egy másik ajánlásban ez olvasható: Vásárosnamény térsége élő vizekben rendkívül gazdag. Ez kínálja az aktív pihenés lehetőségét. Napjainkban az egyik legnépszerűbb pihenési forma a vízi túrázás a még csaknem érintetlen természeti területen. Csónaktúra Szatmárcsekétől Lónyáig 1-4 napos. Túráink elsősorban pihentető, úgynevezett lecsurgó túrák. Túrák szervezése két-három személyes alumínium csónakokban. Ajánlataink igény szerint tovább bővíthetők.

Tavasztól késő őszig csalogatja a turistákat, a kirándulókat e szép táj és ez a gazdag program. Az iskolások például osztályfőnöki kirándulás keretében is jöhetnek.

Ez a vállalkozás megszeretteti velük a szatmár-beregi tájat, a természetet, egyfajta vízijártasságra is szert tehetnek a gyerekek.

A család másik vállalkozása szintén egyedinek mondható szerte e hazában. E vállalkozásnak ez a címe, pontosabban neve: Palatetők (sátortetők) vegyszeres tisztítása és beázásmentesítése bontás nélkül. Egyedülálló technológia, szabadalmaztatásra be van jelentve. Környezetkímélő vegyszerrel kívül-belül lemossuk a palát, a pala közeit átfúvatjuk, kitisztítjuk, a pala így újszerű állapotba kerül. A faanyagot is lekezeljük, tartósítjuk. A kezelt felület beázásmentességéért hat év garanciát vállalok. A kezelést tíz-tizenkét évenként ajánlatos megismételni.

Egyedülálló és takarékos ez a technológia. A munka csak jó időben, plusz 15 fok feletti melegben végezhető.

A Zentai család megszerette a beregi embereket, a beregi tájat. Zentai úr a tanult szakmájától, hivatásától nem vált el. A vásárosnaményi határban gyümölcsöse van. Szakértelemmel ápolja, gondozza az almafákat, több fajta is van neki. Bőven terem fekete ribizli. Fájlalja, hogy ennek a kedvező élettani hatású gyümölcsnek nincs jó piaca. A Zentai család nem adja fel. Hittel, reménnyel viszik mind a három vállalkozást.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése