Vitál Attila

Szociálpolitikus,

Nyíregyháza

szszb_08-84_vital_attila.jpgÚjságírónak készült, de hamarosan rájött, hogy az egyéni esetkezelés helyett nagyobb távlatokban érdemes gondolkodni. Vitál Attila még innen van a harmincon, de nemcsak a megyében, hanem a régióban is jegyzik mint szociálpolitikust. A tavaly alakult Szocio-East Egyesület elnökeként néhány érdekes program témavezetője.

Nyíregyházán született 1970. február 25-én. Édesanyja, Vitál Jánosné született Bakos Klára adminisztrátor, édesapja, Vitál János vállalkozó, egy építőipari és bútorasztalos kft.-je van. Adrienn húga közgazdasági szakközépiskolát végzett. Attila a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett 1988-ban, ezután az esztergomi Vitéz János Tanítóképző Főiskolán szerzett diplomát újságírásból, felsőfokon. Diplomamunkáját a hazai kábeltelevíziózás témaköréből készítette el.

A nyíregyházi városi önkormányzat szociális irodáján mint előadó, tapasztalatokat szerzett a társadalom perifériáján élő emberek helyzetéről. Igen jelentős eltérést látott a hivatalosan deklarált adatok és a létminimum alatt élő családok életnívója között. Attila rájött, hogy neki a szegények, elesettek társadalmi kutatása az igazi feladata…

A DOTE nyíregyházi Egészségügyi Főiskola karán szociális munkás oklevelet szerzett 1995-ben, az ELTE-n a szociológus diplomáját ’97-ben vehette át. Témájául a bérlakásszektor szociológiai problémáját választotta. 1997. március 1-jétől főállásban, 1997. augusztus 1-től ’98. november 30-ig mellékfoglalkozásban dolgozott a polgármesteri hivatal szociálpolitikai referenseként. 1997. szeptember 1-jétől a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Művelődéstudományi és Felnőttképzési Tanszéken főiskolai tanársegédként oktatja a leendő pedagógusokat.

Tudományos kutatásait 1996–97-ben kezdte el. Először a nyíregyházi bérlakásokban élő díjhátralékosok életviszonyaival ismerkedett meg. 1997-ben fejezte be a vízdíjhátralékkal rendelkező fogyasztók életkörülményeiről szóló tanulmányt. Egy év múlva részese lehetett egy országos felmérésnek, amely a szociális segélyezésben részesülő háztartások életkörülményeit kutatta.

1998-ban ő alakította meg a Szocio-East Egyesületet, amely megtisztelő megbízást kapott a közelmúltban. Nyíregyháza hosszú távú szociálpolitikai koncepcióját készíthetik el, a témavezetője Vitál Attila.

– Érdekes ellentmondást tapasztalunk – mondja a fiatal szakember. – Nevezetesen arról van szó, hogy a magyar társadalom túlsegélyezett. Bármilyen abszurd, de a szociális segélyezés gátja a társadalom fejlődésének.

Egy 15 évre szóló koncepció kidolgozása igen körültekintően történhet. Megdöbbentő, hogy a nyíregyháziak kereken egymilliárd forinttal tartoznak a közműszolgáltató cégeknek és az OTP-nek. Ebben a tanulmányban kitérnek a helyi önkormányzat szociálpolitikai ellátó rendszerére, ennek intézményeire, valamint részletesen elemzik a nonprofit szervezetek tevékenységét. Ezen a feladaton Kerülő Judittal, Erdős Judittal, Fazekas Jánossal, Hüse Lajossal, Cserbánné Szabó Ancsával, Kinyik Margittal, Pattyán Lászlóval dolgoznak együtt.

Fennállásának rövid ideje alatt a Szocio-East Egyesület Regionális Forrásközpontként működhetett, és az információnyújtás, a szakmai képzés, a szupervízió egyaránt a feladatai és a lehetőségei közé tartozik. Újdonság lesz a háztartási adósságkezelő iroda megnyitása, amely már nem csupán a tényeket rögzíti, hanem a megoldásokat is előrevetíti. Érdekesség, hogy az önkormányzat és az érintett cégek – amelyeknek a díjhátralékosok tartoznak – anyagilag is hozzájárulnak az iroda működéséhez.

Vitál Attila ideje igencsak szűkre szabott. A főiskolán egy héten 14 órát tart, ezt viszont 6–7 féle tantárgyból. Így igen sok idő elmegy a felkészülésre. Egymástól igen távol eső tantárgyakkal is oktat. Például nem sok köze van a kutatás-módszertannak a közösségfejlesztéshez.

Szeretne maximálisan megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. Közben folyamatosan tanul, képezi magát. Egyszerre végezte a szociális munkás szakot az egészségügyi főiskolán és járt az ELTE-re. Volt olyan félév, hogy több mint 27 (!) vizsgát tett le. Dédelget számos érdekes ötletet. Például a társadalmi viszonyok megváltoztatása, javítása érdekében könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy egyszer elindul a politikai pályán és képviselőként dolgozna a választókért. Természetesen nem kényszerből tenné mindezt

A hazai és a külföldi közvéleménnyel is megosztotta gondolatait, hisz publikációi Finnországtól a Szabolcs-Szatmári Szemléig jelentek meg. Érdekes eszmefuttatásban lehetett részem, amikor a skandináv típusú jóléti szociálpolitikát elemezte, és hasonlította össze az amerikai középosztály funkcionális szociológiájával.

– Az Internet a reál és a humán értelmiségiek közti világméretű összeköttetést teremti meg – mondja Vitál Attila. – Megérne egy kutatást, hogy globális szinten mit mutathat fel a tudomány specializálódása és a törvényszerű szintézis.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése