Vincze József

Alpolgármester,

Csenger

szszb_09-126_vincze_jozsef.jpgA szatmári városban évek óta helyi önkormányzati képviselőként vállal közéleti feladatokat Vincze József. A matematika, technika, informatika szakos tanár a helyi gimnáziumban tanít. Már pedagógusként is arra törekedett, hogy a diákjainak többet, jobbat adjon, mint amit a tanterv előír, vagy a közvélemény elvár egy tanártól. S amikor két évvel ezelőtt, Apáti György polgármester mellett alpolgármesterré választották, örömmel vette az új megbízást.

Vincze József Csengerben született 1961. május 11-én. Édesanyja, lánykori nevén Szikszai Róza, háztartásbeliként a család összetartását vállalta magára. Sajnos, már nincs közöttük. Édesapja, Vincze József nyugdíjas éveit tölti. Felesége, Vinczéné Szilágyi Melinda, pedagógus. Két gyermekük született, Melinda nyolcadikos, Gergely József pedig ötödik osztályos.

Az alpolgármester úr a szülővárosa gimnáziumában érettségizett ezerkilencszázhetvenkilencben. Ezt követően munkát vállalt, és egy évig dolgozott. A sorkatonai szolgálat szintén egy évig tartott, majd beülhetett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola padjaiba: matematika és technika szakon szerzett oklevelet ezerkilencszáznyolcvanötben. Az új időkhöz igazodva elvégezte az informatika szakot a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

1985. augusztus 16-ától tanít a csengeri középiskolában, amely jelenleg gimnázium, szakképző iskola és kollégium. Az intézmény megalakulása óta kettős célt szolgál: biztosítja a térségben a fiataloknak az érettségi megszerzésének lehetőségét, a tehetségesebbeknek pedig az egyetemekre, főiskolákra történő bejutást.

Az iskolában ezerkilencszázkilencvennégy januárjától, ezerkilencszázkilencvenkilenc július végéig igazgatóhelyettesként dolgozott. Ebben az időszakban az oktatás-irányítási feladatok mellett, pályázatai révén biztosítottá váltak a számítástechnika oktatásának tárgyi feltételei, két szaktanterem harminckét géppel és internet hozzáféréssel.

Szakmai fejlődése érdekében felsőfokú mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett. Ezerkilencszázkilencvenötben felvételt nyert a vizsgáztatási névjegyzékbe, érettségi elnöki tevékenységet látott el.

Felsorolni is nehéz, hogy hány diákjuk futott be nagy ívű pályát ebből az iskolából startolva. Valamennyi pedagógusnak az a célja, hogy az ország legkeletibb gimnáziumában is ugyanolyan eséllyel tanuljanak, és készüljenek az életre a tizennégy–tizennyolc évesek, mint bárhol hazánkban.

Vincze József már 1994 és ’98 között indult képviselőjelöltként, és szerzett mandátumot a helyi önkormányzati testületben. A legutóbbi választáson ezerkilencszázkilencvennyolcban is függetlenként jelöltette magát, és ismét sikerrel vette az akadályt.

Az alpolgármesteri megbízás pedig igen rangos tennivalókat jelent a számára. Ő foglalkozik például a testvérvárosi kapcsolatok ápolásával. Tasnád és Negresti Oás – mindkettő Romániában található – alakított ki szoros együttműködést Csengerrel. Egyelőre delegációk keresik fel a testvérvárosokat, kulturális bemutatók és sportversenyek szélesítik a repertoárt. Vincze József szerint minél előbb a gazdasági élet területére is célszerű lenne kiterjeszteni a kétoldalú kapcsolatot.

A gazdasági élet fejlesztésére hozták létre a Szatmár-vidéki Infrastruktúra Fenntartási és Fejlesztési Közhasznú Társaságot, amelynek a felügyelő bizottság elnöki posztját Vincze úr tölti be. Csenger mellett ötvennégy település érzi magáénak ezt a kht-t. Elsősorban a munkahelyteremtésen fáradoznak. Bár látszatra a mezőgazdasági terményfeldolgozásnak lenne jövője, emellett az ipar, a szolgáltatás legalább akkora jelentőséggel bír. Az ország közepétől és nyugati felétől mért relatíve nagyobb távolság újabb megoldások keresésére ösztönzi a közhasznú társaságot.

A térség kulturális előrehaladásának érdekében létrejött a Szatmári Zenei Napok Kulturális Egyesület, melyben Csenger, Csengersima, Sonkád, Szatmárcseke önkormányzatai, illetve magánszemélyek a tagok, akiktől bizalmat kapott a Számvizsgáló Bizottság elnöki tisztének betöltésére.

Az egyedi arculatú Csenger, amely az Európa szerte ismert és elismert Makovecz Imre építész, és a MAKONA tervezőcsoport ötleteit, terveit és annak alapján a kivitelezőket dicséri, mára igazolta a városvezetés következetességét: nevezetesen olyan várost álmodtak a Szamos partjára, amely küllemében és a helyi polgárok felfogásában példa lehet más kisvárosok számára is.

Az alpolgármester, akár pedagógusként, akár felügyelő bizottsági elnökként azon munkálkodik, hogy mielőbb beérjen a közös akarat, az együtt munkálkodás gyümölcse. Örömmel tapasztalja szülővárosában a fejlődést, de még számos tennivalót írt jegyzetfüzetébe. Délelőtt tanít a gimnáziumban, délután a városházán vagy a településen intézi a hivatalos ügyeket. A szabad ideje kevés, de azon fáradozik, hogy Csenger ne csak a térség központja legyen, hanem a régióban is egyre jelentősebb szerepet töltsön be.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése