Tusán Péter

Erdész, fővadász,

Vásárosnamény

szszb_08-180_tusan_peter.jpgKevés embernek adatik meg, hogy abból éljen, ami a hobbija. E kevesek egyike Tusán Péter, a Hunor Vadásztársaság fővadásza. Gyerekkorában rabul ejtette egy film, a Gyöngyvirágtól a lombhullásig című alkotás. Ennek hatására döntött úgy, hogy ő is erdész lesz, és a természet közelében akar élni. A Nagyvarsányhoz tartozó Szabadságtanya utolsó házát is erdőség választja el ettől a pompás háztól. A hall falait trófeák díszítik, a szobákban az ágyakat vaddisznóbőr borítja. A ház körül virág nyílik, a fák alatt társaság ülheti körül az asztalt. Még az abroszon is vadászjelenet látható.

Tusán Péter vásárosnaményi születésű, 1943. december 3-a a születésnapja. Apját, Tusán Pétert Regécnél ejtették fogságba, és azóta sem látta a család. Édesanyja, Kiss Ida nyugdíjas, hadiözvegy később Nagy Ferenc pénzügyőrrel kötötte össze az életét. Született egy lányuk, Éva, aki Pesten él, óvónő. A mama negyven éven át dolgozott az utasellátó pavilonjában. Péter úgy emlékszik a nevelőapjára, mint szigorú, ám rendszerető emberre. Nagyon sokat köszönhet neki, hogy megtanulta otthon a rendet, a fegyelmet, és így az életben is természetes módon alkalmazkodik a szabályokhoz.

Öt gyereke született, Klára óvónő, Erika technikusminősítőt végez a közgazdasági szakközépiskolában, Zsuzsa nyolc-, Péter hat-, Éva ötéves.

Tusán Péter a mátészalkai mezőgazdasági technikumban érettségizett ’61-ben, majd a szegedi erdészeti technikumban szerzett oklevelet. Előbb a Nyírségi Erdőgazdaságnál helyezkedett el, majd a Nyíregyházi Erdőfelügyelőség szatmár-beregi körzetében lett erdőfelügyelő. Közben hódolhatott a szenvedélyének, a vadászatnak. Két évtizeden át a vásárosnaményi Széchenyi Vadásztársaság, majd a Hunor Vadásztársaság fővadásza. A tagság megválasztotta vadászmesternek. A több mint nyolcvan főt tömörítő vadásztársaságban mára csupán tizenöten maradtak.

– Az új vadászati törvény értelmében a vad az állam tulajdona, a vadásztársaság csupán bérbe veszi a földterületet a tulajdonosoktól – magyarázza a fővadász. – A mostani területünk Vásárosnamény, Ilk, Gemzse, Kisvarsány, Nagyvarsány és Gyüre határában húzódik, és itt több mint kétezer tulajdonostól béreljük a földet. A kárpótlás és a privatizáció során rengetegen vettek erdőséget a kapott kárpótlási jegyekért. Meg kell küzdenünk ennek a hátrányával is, mert aki nem él az erdőben, nem ismeri annak sajátosságait. Arról nem is szólva, hogy nagyon sokan parlagon hagyják a földjeiket.

Vöröstölgyek, akácok között vezet az út. Most még hagyján, mert a nagy esőket a homoktalaj felszívta, de mi volt itt télen! Generációk óta nem emlékeznek akkora hidegre és hóra, mint az 1999 februárjában beköszöntött. A mélyebben fekvő területeket nemes egyszerűséggel beborította a fehér takaró, és csak március vége felé engedett a fagy. Zetorral hordták az eleséget a vadaknak, de így is sok esett áldozatul a kegyetlen télnek.

Erdészeti és mezőgazdasági vállalkozással foglalkozik a fővadász. Bekerített vadaskertjében mindenféle élő állatot vásárolhatnak a megrendelők. A vadászat az ő számára több mint hobbi és több mint megélhetés. Ez egyszerűen szenvedély, szerelem a legjobb fajtából. Az esti lesek, az erdei hangok, neszek varázslatosan hatnak a lélekre. A föld, a virágok illata bódító, és ilyenkor elgondolkodik a világ során az ember. Úgy fülel, mint a radar.

– Higgye el, régóta nem a vad elejtési vágya vezérel – mondja magáról Tusán Péter. – Szépek a trófeák, de nem vágyom afrikai vadászatra. Az a mesevilág, amely Széchenyi és Kittenberger könyveiben érzékelhető, rég a múlté. Ugyanis turistalátványosság lett a vadászatból, és az már nem az én világom.

A film még egyszer beköszöntött az életébe. Sára Sándor Tüske a köröm alatt című filmjében az egész vadásztársaság statisztált. Igyekeztek megmutatni valamit a vadászat szépségéből a nézőknek is.

– Én úgy érzem, tökéletesen jól érzem magam ebben a beosztásban. Munkahelyemnek mondhatom az erdőt, mezőt. Munkatársaim lehetnek a természet gyermekeinek számító vadállatok. Ritka szerencsének érzem, hogy azzal foglalkozhatom fő munkaidőben, ami a szenvedélyem is. Amikor erdőfelügyelőként jártam a szatmári és a beregi erdőket, örömmel láttam a fiatal facsemeték szárba szökkenését, az erdő gyarapodását. Több mint ezer hektár erdőt telepítettem tudatosan, hogy az majd megfeleljen a vadgazdálkodás céljaira. A fenyvesek például búvóhelyet adnak telente a vadnak. A genetikai állomány szempontjából hasznos kárpáti típusú gímszarvas otthonossá vált az erdősítés eredményeként. Ma már aranyérmes szarvasbikákat lőhetnek itt. A külterületen a dámszarvas-állomány idetelepítését tartom fontosnak. A vadaskertemben pedig rendhagyó biológiaórákat tartunk, ide jönnek szakmai gyakorlatra az erdészhallgatók. Magánvállalkozóként is arra törekszem, hogy minél kisebb igénybevételt jelentsen a termelés megszervezése a természet rendjében. Úgy érzem, sikerrel veheti fel az erdész a harcot a természetet oktalanul pusztító emberekkel szemben is, bár ez a küzdelem meglehetősen egyenlőtlen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése