Tóth István

Vállalkozó, megyei alelnök,

Vásárosnamény

szszb_11-192_toth_istvan.jpgIzmos, kemény kötésű férfi Tóth István vásárosnaményi műkő- és kőfaragó mester. Kell is, hogy ilyen legyen, hiszen tonnás köveket, márványokat, gránitokat mozgat meg gépeivel és szerszámaival. Munka közben persze nemcsak erejére, hanem ügyességére, szépérzékére is szükség van. A közéleti munkából is kiveszi részét. A 2000. év tavaszán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ipartestületek, Kisvállalkozások Szövetségének alelnökévé választották, ő a Vásárosnaményi Ipartestület elnöke. (Tagja a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének is.)

Egy eldugottnak mondható, akáclombos faluban, Nyírparasznyán nőtt fel. Az apja is iparos volt, kerékgyártóként kereste kenyerét. Fából faragta ki a szép formákat, használati tárgyakat. A Pista fiú tőle örökölte a kézügyességet, de nem a fát, hanem a legkeményebb alapanyagot választotta szakmája tárgyául. Majdnem 40 évvel ezelőtt fel is ült az akkor még feketének nevezett vonatokra, és Budapesten kötött ki, a jó hírű Kőfaragó és Szobrászipari Vállalatnál. Itt tanult meg bánni a kemény anyaggal, itt tanulta meg a tiszteletre méltó mesterséget.

Az utóbbi időben személyesen jár ki Hollandiába, hogy beszerezze az alapanyagot. A világhírű AUG Latiers BV Belfeld céggel áll kapcsolatban, ezt a céget kitüntette a holland királynő. Roskadásig megterhelt kamion hozza a hatalmas táblákat Naményba. A műhelyében az egyik nagy gép gyémántvágóval „szeleteli” az alapanyagot. A környéken sírkövesként ismerik és tisztelik, mert valóban a sírkő készítés a fő profilja. Ám cégtáblákat, vázákat, szobrocskákat is készít. Külön figyelmet érdemel, hogy elkezdte a kandallók gyártását. A mutatós, bútordarabnak is beillő kandallók egyenletes és barátságos meleget sugároznak. Az udvarán láttunk egy nagy, barabási követ. Műhelyéhez szinte csak kőhajításnyira van a barabási hegy. Azt mondja, az itt kitermelt kőből nagyszerű kerítésoszlopokat, kapubejáratokat lehet faragni. Szívesen emlékszik arra, hogy Vásárosnaményban megalkották a Szent István-szobrot, a mű elkészítéséhez az ő segítségét, munkáját is kérték.

Munkája azonban főleg a gyászhoz, az életek végéhez kapcsolódik. Jönnek hozzá a gyászos hozzátartozók, diktálják a szöveget, ilyenkor majdnem valamennyi munkája kőbe vésett fájdalom. A rideg, de formás sírkövek az idők végezetéig hirdetik, hogy ki nyugszik a hant alatt, hogy az illetőnek mettől meddig tartott az arasznyi léte. Munkája során találkozik lelkészekkel, társadalmi temetőkkel, gyászhuszárokkal, közéleti emberekkel, sok mindenkivel.

Közéleti munkája is sok emberhez köti. Itt, a szűkebb hazájában, Beregben különösen sok a munkanélküli, nagy a szegénység. (Zárójelben megjegyezte, hogy egyesek nem is akarnak dolgozni.) Számos jó szakember beadta az ipart, „bedobta a kulcsot”. Ő is nagynak tartja a bérköltségeket, az egészségügyi hozzájárulást. Mint mondta, jónak tartja, hogy a gyerekek után már jár adókedvezmény, de több támogatás kellene azoknak, akik megérdemlik. Hozzá tette: nem kocsmára kellene a nagyobb központi támogatás, hanem a műhelyek fejlesztésére, korszerűsítésére. Ő is szeretne hozzájárulni Bereg felzárkózásához. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében a beregi kézműveseknek, kisvállalkozóknak is mindenben el kell érni a megfelelő szintet.

Az Iparosok és Vállalkozók Lapja nemrég ezt írta: „A gazdasági háttér megteremtéséhez olyan szolgáltatást kellett kialakítani, amely képes eltartani az ipartestületet. Ez a szolgáltatás pedig az iparosok, vállalkozók számára végzett pénztárkönyv vezetés és az adóbevallás készítése lett a naményi ipartestületben. Egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást, ami az egykor kötelező tagság alattinak csupán a harmadára zsugorodott taglétszám mellett kedvező. A naményi testületnek százhúsz tagja van. Hogy ezt a létszámot sikerült megtartani, abban jelentős szerepe van Hajdú Nándor korábbi és Tóth István jelenlegi elnöknek egyaránt. Az ipartestületnél úgy érzik: az ő munkájuk is benne van abban, hogy az eddigi két Bereg Expón kiállítói díjakat nyertek a testülethez tartozó tagok.”

A megyei szövetség pedig – Géresi József elnök révén – német és román kapcsolatokkal rendelkezik. Tóth István alelnökként hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő években ezeknek a kapcsolatoknak a beregi vállalkozók is hasznát vegyék.

Felesége a vállalkozásban mindenes. Büszkén emlékezik az apósára, Dávid Istvánra, aki cipész volt. Két középiskolás gyermekük van. A fiuk harmadikos gimnazista, a lányuk elsős. Mindketten németül és angolul is tanulnak. Érettségi után szeretnének tovább tanulni. A fiú nemrég az internetről vett le az apjának gránit mintákat. Ő a jövő század embere. Ha tovább fog tanulni, aligha lép nagyapja és apja nyomdokaiba. Ám a fiú nem cáfolja, hogy mindkét mesterség fontos és tiszteletre méltó.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése