Tóth András

Instruktor,

Nyíregyháza

szszb_03-128_toth_andras.jpgMinden ember élete egy regény, csak a legtöbbjéből nem írnak meg egyetlen fejezetet sem. A sors úgy alakítja mindnyájunk életét, hogy ha van módunk visszatekinteni, megállapíthatjuk: nem véletlenül alakultak éppen úgy a dolgok, ahogyan megéltük őket.

Tóth András mindig szeretett volna magának egy testvért, de a szülők nem vállalkozhattak rá. Nem engedte a szegénység, a gyakran betegeskedő édesapa állapota. Így aztán egyedül maradt, pedig jó lett volna megosztani a gondokat valakivel.

Valószínűleg ezért is kötődik annyira most két gyermekéhez, a családjához. A kicsi a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumba, a nagyobbik a Kölcsey Gimnáziumba jár. A felesége a 20. számú általános iskolában tanít.

A napok, a hetek gyorsan telnek. Úgy élnek ők is, mint sokan mások ebben az országban, hogy nagyon kevés idejük marad egymásra. Mindenki rohan, teszi a dolgát. De nyaranként − most már évek óta − egy hónapot együtt töltenek. Valamelyik nyugat-európai országot kiválasztják, s a lakókocsi még az otthoni kényelmet is kínálja.

Voltaképpen ilyenkor töltődik fel az egész család, s ez a tartalék elég lesz a következő egy évre.

A Nyíregyházán elvégzett általános iskola után Tóth András Miskolcra került. A hatvanas évek végén az ipari fejlődés fellendülésére lehetett számítani, és biztos kenyérkeresetnek tűnt a gépipari technikumban megszerzett végzettség.

A gépgyártás-technológusi oklevél azonban kevés volt a Műszaki Egyetemre való bekerüléshez. Szükség lett volna arra is, hogy párttagok legyenek a szülei. Ők azonban sohasem voltak. Háromszori kísérletezés után végleg lemondott az egyetemről, és a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán gépjavító végzettséget szerzett.

Különböző termelőszövetkezetek voltak a munkahelyei. Dolgozott Nyírteleken, Demecserben, Ibrányban, Sényőn. Ibrányban ismerkedett meg a szocializmus mindennapos gyakorlatával, s itt tapasztalhatta meg, hogy az emberek megítélésében nem a szakértelem, hanem a párthoz való tartozás számít.

Sényőn élte át a rendszerváltozás időszakát. Először egyes termelési egységek mentek át vállalkozásokba, majd lassan magánkézbe kerültek. Végül teljesen leépült a szövetkezet. Munkanélküli lett Tóth András is. Nyíregyházán az elsők között volt.

Szerencsére megalakult az Átképző Központ − ahol jelenleg is dolgozik -, amely az oktatási munka szépsége és felelőssége mellett lehetőséget nyújtott számára arra is, hogy kapcsolatba kerüljön a hátrányos helyzetben lévő fiatalokkal. Mindig arra törekedett, hogy segítse visszakerülésüket a normális életbe, mert ő is megpróbálta azt az életet, amelyet most mindnyájan megszenvednek.

1994-ben a Független Kisgazda Párt vezetősége megkereste Tóth Andrást, és megkérték, legyen a párt országgyűlési képviselőjelöltje. Csaknem húsz esztendős ismeretség volt emögött a felkérés mögött, s természetesen a nézetek azonossága. Elvállalta, mert úgy gondolta, hogy képviselőként még többet tud majd segíteni.

A tervből azonban nem lett semmi, hiszen a Szocialista Párt elsöprő győzelmet aratott. Végül a Guszev és a Friedman-telep jelöltjeként bejutott a nyíregyházi közgyűlésbe. Három bizottságban is dolgozik. Az oktatási és a városfejlesztési bizottságnak tagja, míg a pénzügyi ellenőrzési bizottságnak az elnöke. Úgy érzi, hogy ezekben a bizottságokban tehet a legtöbbet azokért, akik megválasztották.

A szó szoros értelmében politikusnak tartja magát, legfőképpen a szociálpolitika áll közel hozzá. Úgy gondolja, hogy itt érhető a leginkább tetten az emberek közérzete, itt tárul fel teljes mértékben az a mikrogazdasági helyzet is, amely az embereket körülveszi.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy a nagy gazdaságpolitikai döntéseket nem előzik meg alapos számítások.

Ez vonatkozik még a nemrég nagy vihart kavart Bokros-csomagra is, amelyből véleménye szerint hiányzik az elemzés, s annak a megmutatása, hogy a megvalósulásért az országnak mekkora áldozatot kell hozni. Sok az átgondolatlanság, s mindennek az emberek isszák meg a levét.

Az Átképző Központban végzett tevékenység, a három bizottság, a közgyűlés bőségesen adnak munkát. Ezen kívül működtet egy vállalkozást is, amely a környezetvédelemhez kapcsolódik.

Szívesen segít a különböző mezőgazdasági szövetkezeteknek környezetvédelmi problémáik megoldásában.

S ha még nagyon messze van a nyár, a kikapcsolódásra ott van a nagyszállási zártkert, amelyben sokféle gyümölcsfa várja a gondozást.

Közel az erdő, teli van madárfüttyel és − tavasszal − édes akácillattal a levegő.

Az itt végzett munka teljes szellemi felfrissülést eredményez, amire nagy szükség is van, hiszen csupa olyan feladatot vállalt, amely teljes embert kíván.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése