Torkos László

Okleveles kertészmérnök,

Debrecen

hb_02-106_torkos_laszlo.jpgAlföldi származásúnak vallja magát, mert egész életét két városban élte le, az egyik Debrecen, a másik Szolnok. A nagyapja és édesapja is református kántortanító volt. Így kerültek a Szolnok megyei Tiszakürtre, ahol általános iskoláit végezte, illetve Kunszentmártonban, de ez már a középiskolás éveket is jelenti. De nem itt érettségizik, hanem a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, ezerkilencszázötvenhétben. Tiszakürtön volt a Bolza-grófok birtoka, akik egy gyönyörű kertet is kialakítottak, illetve a környéken jelentős szőlő- és gyümölcstermesztés volt. Ez meghatározta az érettségizett fiatalember pályáját, egész életét, ugyanis kedvet kapott a kertészkedéshez.

A Kertészeti Főiskolára jelentkezett Budapestre, amely már akkor már egyetemi szinten oktatott, itt szerzett diplomát. Így lett okleveles kertészmérnök és kerttervező. A friss diplomás Torkos László Szolnok város ösztöndíjasa volt, így itt kezdett dolgozni  mint okleveles kertészmérnök. A szeméből meleg sugárzik, amikor ezekről az időkről beszél, ugyanis az itt dolgozó egyszerű emberek a szakmát, a kertészetet és annak gyakorlati fogásait egyetemi szinten művelték. Az elméleti tudás és a gyakorlati ismeretek itt ötvöződtek. Azóta is vallja, az elméletet is újra kell tanulni és szükség is lenne rá legalább tíz évenként, de a gyakorlatot igazán nem lehet megtanulni, mert az folyamatosan változik. Két év után otthagyta Szolnokot és Debrecenbe tette át székhelyét. Itt is a város zöldterületének gondozása volt a feladata, de egészen más körülmények, léptékek mellett. Itt sokkal több volt a park, a fasor, a zöldfelület, és mint osztályvezető fontosnak tartotta a játszóterek, sportpályák gondozását, újak építését.

Még ma is jó érzéssel gondol arra, hogy az ő irányításával újították fel az egyetem előtti szökőkutat is, amely Debrecen egyik legszebb látványossága, turisztikai vonzereje. A kertészeti vállalat, amely ezeket a feladatokat végezte, dísznövény és faiskolai növénytermesztést is végzett és ezekből parkosított Debrecenben.

– Abban az időben – folytatta Torkos László – díszfákból folyamatosan szállítottunk a nyugat- és az észak-európai országokba. Többek között Svédországba, Angliába, Dániába, az akkori Nyugat-Németországba és Hollandiába.

Ez utóbbi akkor nagy eredmény volt, hiszen a hollandok kertészeti kultúrája világhírű. Azt is elmondta, kevesen gondolnák, hogy a müncheni olimpiai stadion környékén található ezüsthárs és gömbjuhar Látóképről került oda, amit a Debreceni Kertészeti Vállalatnál termesztettek. A szakmában nevet szerzett embert, fennállásának 600. évét ünnepelni akaró szolnokiak visszacsábították és főmérnöki állást ajánlottak neki, illetve azzal a feladattal bízták meg, hogy Szolnok belvárosi képe, zöldövezete mutassa azt, amit egy 600 éves városnak mutatnia kell. A vékony, magas ember, szerintem, egész életére jellemző szerénységgel mondja: „Talán meg is szépült kezem munkája eredményeként Szolnok.”

A debreceniek csak két év szolnoki kiruccanást engedélyeztek, ugyanis ismertették vele városszépítő elképzeléseiket, amelynek megvalósítását, mint főmérnökre rábíznák. Ezerkilencszázhetvenhetet mutatott a naptár ekkor és ő bólintott. De nem volt ez zökkenő- és fájdalommentes munka, mert a régi debreceni utcák közül közben nagyon sok örökre eltűnt. Akkor ez volt a felfogás, lakótelepekben gondolkodott mindenki, neki pedig az volt a célja, hogy minél nagyobb zöldfelületeket alakíthasson ki, hogy levegő és zöld legyen a négy- és tízemeletes tömbök között. Az Újkerti lakótelep parkosításáért megkapta a Kertépítészeti Nívódíjat. Közben tanult, újabb diplomát szerez, ugyanis ezerkilencszázhetvennyolcban a DATE Mezőgazdaság Tudományegyetem Karán, üzemgazdasági szakmérnökké avatják.

 Ez nem tántorítja el a kertészettől, amit hobbijának is tekint és igyekezett ismereteit másokkal is megosztani, ugyanis a cserepes dísznövények termesztéséről könyve is jelent meg, amit tankönyvként is használnak. Debrecenben a város lakóit is igyekezett bevonni, egyik elindítója a Tiszta és virágos Debrecen-mozgalomnak és legnagyobb örömére, most újra elővették ezt a gondolatot. Egyébként megkapta a Városért kitüntetést is, amire nagyon büszke, mint arra, hogy a virágkarneválon karneválon az ő kompozíciói rendre sikeresek, díjakat nyernek. Ezerkilencszázkilencvenkettőtől a megyei FM hivatalban dolgozik, ezerkilencszázkilencvenöttől helyettes és a hatvankét éves Torkos László már készül a nyugdíjas évekre. Felső-Józsán kilencszáz négyszögöl területen dísznövényeket, muskátlit termel feleségével. Kertészkednek.

Felesége már nem dolgozik, a városi művelődési osztály gazdasági felügyelője volt. Lánya háromdiplomás és az első nők között van hazánkban, aki a tőzsdei szakában kezdett dolgozni. Természetesen horgászni is szeretne a nyugdíjas évek alatt, különösen a Tisza és a Körösök holtágait kedveli, de szívesen áztatja a zsinórt a Debrecen környéki tavakon is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése