Szűcs Csaba

Az NYVSC úszószakosztályának vezetője,

Nyíregyháza

szszb 24 pi Szűcs Csaba reseise.jpgPontosan érkezik a megbeszélt időre. Mint mondja, mindig ügyel a pontosságra, ez számára nagyon lényeges. Vidáman, nyugalmat árasztóan fiatalosan. Messziről megismerem a mozgásáról és az elmaradhatatlan bajuszáról. A bajusza márkavédjegy. Csak az a fránya allergia ne lenne. Mert ezzel küszködik már jó ideje. Ezelőtt szinte minden évben, ebben az időben sikerült elutaznia olyan vidékre, ahol megmenekült az allergia okozta kellemetlenségektől. Idén itthon van, mert az úszóinak most vannak a versenyeik, és az edző bácsi nem hiányozhat.

Szűcs Csaba a Nyíregyházi Vasutas Sport Club úszószakosztályának a vezető edzője. Demecserben született 1954. november 24-én. Pedagógus szülők gyermeke, szintén a pedagógusi pályát választotta. Földrajz–testnevelés szakon végzett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Testvére, Attila is a tanári pálya mellett döntött. A 110-es szakmunkásképzőben tanít.

Szűcs Csaba neve ma már összefonó­dott az úszással. Azt kevesen tudják róla, hogy a kezdetekben kézilabdázott, és másodéves főiskolásként Dallos tanár úr javaslatára kezdett el az úszással foglalkozni. 1977 októberétől az NYVSC főállású úszóedzője lett. Akkoriban még csak a sóstói uszodában tudtak edzeni. Mindig magának gyűjtötte az úszópalántákat, és jó érzékkel válogatta össze a tehetségeket, akiket hosszú évekig készített a versenyekre. Olimpikonok, válogatott versenyzők, mint Csabai Judit, Kovács Rita, Mázsári László, Veisz Kitti, Gyimesi Gergő, Gucsa Sándor, Szokol Dia kerültek ki a kezei közül.

1993-ban az Arany János Általános Iskolába került testnevelő tanárnak. Ott sem szakadt el az úszástól, hiszen az iskolának tanmedencéje van, ahol mellékállásban folytatta tovább az edzősködést. Megkérdeztem, milyen edzőnek tartja magát. Őszintén bevallotta, hogy edzőként rendkívül szigorú, bizony nagyon kell hajtani a tanítványokat, amennyiben eredményt akarnak elérni, és itt a sajnálatnak nincs helye. Ezt a szülőkkel is megbeszélte. Csak ez az út vezet a sikerhez. Versenyzőivel bejárta már a világot. Könnyebb lenne felsorolni azokat a helyeket, ahol még nem volt. Sok külföldi barátja van, akikkel a mai napig jó a kapcsolata. Hívták Olaszországba edzőnek, de Szűcs Csaba nem akarta elhagyni a tanítványait, akik bíztak benne.

Mindig arra törekszik, hogy megfelelően képviselje tanítványai és az úszósport érdekeit, de azonnal hozzáteszi, soha nem járt kéregetni, nem ült naphosszat a vezetőség előszobájában.

Apaként rendkívül családcentrikus, engedékeny. A tanítás és az edzések mellett nem marad sok szabad ideje, és azt a keveset a családjával tölti. Felesége, Klári magyar–történelem szakos tanár, igazgatóhelyettes a Vasvári Pál Gimnáziumban. Lánya, Petra szintén magyar–történelem szakon végzett, de nem követte a szüleit, számítógépes grafikusként dolgozik egy cégnél. Jól beszél angolul, és természetesen kiválóan úszik. Arra a kérdésre, hogy ki tanította meg úszni, adódna az egyértelmű válasz, hogy a papa, de tévedek. Véleménye szerint senki nem tudja a saját gyerekét megtanítani.

Szűcs Csaba szívesen hallgatja az 50–60-as évek zenéjét, sokat olvas, a földrajzi, gazdaságpolitikai könyveket kedveli.

Hírmániásnak nevezi magát, mert számára a friss információ rendkívül fon­tos, az elsők között akar értesülni mindenről. Ha ideje engedi, előveszi a laptopját, és már kutatja is a híreket. Nevetve hozzáteszi, hogy otthon semmit sem tud megcsinálni, ha bármi el­romlik, mindenhez szerelőt hív. A házimunkából sem veszi ki a részét. Viszont rendkívül édesszájú, és ha éjszaka megkíván egy süteményt, képes elmenni vásárolni.

Azt büszkén mondja, hogy minden tanítványáról minden edzéstervet, szakmai anyagot, egyéb szakirodalmat eltett, az bármikor elővehető.

A család és az úszás mellett van még egy nagy szerelme, a motorozás. A hetedik motorját nyúzza, egy Jamaha Drag­start. Megfontolt, törvényismerő ember, aki betartja a szabályokat. Meséli, hogy szerencsés, mert a felesége is szeret motorozni, és így a motoros találkozókra is együtt mennek. Mosolyogva idézi fel azt az időt, amikor a motorvezetői jogosítványát titokban szerezte meg, és az édesapja falazott neki, mert a mama nem engedte volna.

– Túl veszélyes, fiam”, mondta mindig. Még valami. 1995-ben vettem egy kutyát – mondja. – Fekete spániel, Lucifernek hívják. Igazi családtag már 13 éve.

Szűcs Csaba úszóedző mindent elért, amit edző elérhetett vidékről – jegyzi meg szerényen. Sikeres edzői munkáját jutalmazták kormánykitüntetéssel, négyszer lett az év utánpótlásedzője, sőt 1987-ben a sportújságírók szavazata alapján az ország 2. legjobb edzője a sportedzők között. Megyei és városi elismerésekkel is rendelkezik bőven.

Miközben kezet fogunk, elmosolyodik a bajusza alatt és megjegyzi, hogy hamarosan a 30 éves házassági évfordulójukat ünneplik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése