Szabó Gusztáv

Vállalkozó,

Vásárosnamény

szszb_02-200_szabo_gusztav.jpgKét apró gyermek teremt hamisítatlan családi idillt a beszélgetéshez Szabó Gusztáv otthonában. A felesége, Nagy Angéla próbálja lecsendesíteni a hároméves Krisztiánt és a kétéves Renátát. Nem sok eredménnyel, ők inkább az édesapjukkal játszanának.

Pedig a játékra nem sok ideje marad a fiatal vállalkozónak, hisz hiába osztja be magának a munkát és az arra fordítandó időt, szeretne mielőbb még nagyobb eredményt felmutatni. Az építőipari szakmáknak hagyománya van a Szabó családban, édesapja, Szabó Sándor dolgozott Stihl-fűrésszel erdőmunkásként, majd a forgácslapgyárban lett hőpréskezelő. Biztosan tőle leste el a frissen gyalult és feldolgozott fa láttán érzett jó érzést a növekvő fiúcska. Ma a vállalkozó úgy tartja, hogy szép fából kiváló minőségű árut készíthet a hozzáértő mester. A fenyővel a legkönnyebb dolgozni, de az akác jellegzetességét is érvényesíthetik a termékben.

Mivel a szülők, Koncz Ilona édesanya, aki a dohánybeváltó után a forgácslapgyárban dolgozott és utána az iskola napközis konyhájáról ment nyugdíjba, valamint az apa nem erőltették a mindenáron való tanulásra Gusztávot, a gergelyiugornyai általános iskolai évek után a mátészalkai 138-as szakmunkásképző intézetben ács-állványozó szakmát szerzett. Kiváló mester, idős Szabó Béla keze alatt sajátíthatta el a mesterség csínyját-bínját, s a szakmai fogások mellett emberségre is nevelte a fiatalembert.

Miután felszabadult, az ÉPSZER-nél helyezkedett el, akkoriban ugyanis számos munkájuk akadt Vásárosnaményban. Szabó Gusztáv keze munkája is benne van a kék iskolában, az OTP, a varroda, a biztosító épületében, de dolgozott a fehérgyarmati autóbusz-pályaudvaron is. Amikor az ÉPSZER-nél már nem talált környékbeli munkát, átjött a költségvetési üzemhez és így a mátészalkai gyógyszertárnál, a naményi kórházban, az MHSZ épületén dolgoztak munkatársaival együtt.

A honvédséghez 1982-ben vonult be Verpelétre, a kiképzésre a budapesti Dobó laktanyában került sor. Igen elegáns helyen, a honvédség kaszópusztai vadászkastélyának építkezésén sorkatonáskodott. Leszerelés után visszajött a költségvetési üzemhez dolgozni. Innen az ERDÉRT 21-es gyáregységéhez vezetett az útja, s ott is kedvencével, a fával foglalkozhatott. Az állami nagyiparban megkezdődtek a leépítések, s most ismét Szabó Béla játszott fontos szerepet Gusztáv életében. Ezúttal nem az idős mester, hanem a fia, akinél különböző munkákat kapott. Rövid ideig tevékenykedett még Kósa Lajos és Gulyás Zoltán mellett, majd amikor a vállalkozással már nemcsak kacérkodott, hanem meg is valósította, akkor Gulyás Zoltánnal indították a magánvállalkozást 1991. április 17-én. Egy évig dolgoztak együtt, kölcsönösen tanultak egymástól, de 1992-től Gusztáv már saját vállalkozását szervezte meg.

Igen szép megbízatása volt a jándi általános iskola átfedése, versenytárgyaláson nyerte el a feladatot. A Tisza-parton víkendházakat készít. A nagyvarsányi, ötszázötven négyzetméteres gondozási központ generálkivitelezői megbízását szintén versenytárgyalást követően kapta meg.

1994. május 17-én léptek a nyilvánosság elé a feleségével: ekkor alakították meg a Guszti Bt.-t. Kedvezőbb lehetőségeket ígért a betéti társaság a működéshez, a munkák szervezéséhez és lebonyolításához. Különösen fontos munkát végeztek Tiszaszalkán, az életveszélyesen megrepedt házak „összefoltozásán”.

− Inkább félkész házakat kérnek a megrendelők, nekik így természetesen olcsóbb és a saját ízlésük, pénztárcájuk szerint fejezik be a házakat. Noha a betéti társaság vállalna kulcsrakész átadást is, manapság, különösen a beregi vidéken, igencsak meg kell nézni az embereknek, hogy mire költik a pénzüket.

A Szabó család az idén szeretne végre eljutni egy közös nyaralásra az ország valamelyik távoli pontjára. Eddig a gyerekek olyan kicsik voltak, hogy nem indulhattak velük útnak. A szabad idejét Guszti és Angéla gyakran tölti a labdarúgó-mérkőzéseken. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a Tiszamenti SE labdarúgószakosztályvezetője az építési vállalkozó. A szomszédja, Mándi Árpád az egyesület elnöke és László Csaba a technikai vezető. Angéla is örömmel jár ki a meccsekre és hamarosan a gyerekeket is vihetik magukkal. Eddig ugyanis akkor jutottak a legmesszebb velük, ha átléptek a határ túloldalára, hogy a Macsolán élő anyósékat meglátogassák.

A családfő épített egy gyönyörű nagy házat, a fiatalasszonynak elég takarítania a két kisgyermek mellett. Esténként a televízió szórakoztatja őket, de ha kijavul az idő, imád kirándulni a család.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése