Sz. Tóth Vilmos

Igazgató,

Debrecen

hb_02-94_sz_toth_vilmos.jpgMit hordoz magában, mi a titka? Mitől sugározza azt a bölcs nyugalmat Sz. Tóth Vilmos, a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt. Hajdú-Bihar megyei igazgatója, amely beszélgetésünkkor szétterül irodája célszerűen berendezett tárgyai között? – ilyenek jutnak eszembe, amikor a kölcsönösen feloldott légkörben hozzákezd felidézni az elmúlt 38 év legfontosabb állomásait.

A szülőhely – Hajdúszoboszló –, a családi miliő és a mozgalmas gyerekkor egyaránt fontos, meghatározó volt életében. Mára már magáénak tekinti és szereti Debrecen városát, de a hatvanas-hetvenes években Hajdúszoboszló jelentette a vágyak kibontakozásának és megélésének lehetőségeit. Szerette az ottaniakat – ma is szívesen megy végig a megszokott utakon, ahol jó köszönni és fogadni az ismerősök és ismeretlenek üdvözlését. Hajdúszoboszlóra a fürdővendégeknek köszönhetően hamarabb érkeztek az információk, az új szokások és dolgok, ami jótékonyan hatott a település lakóira az általános informáltságot, az intelligenciát és a szolgáltatói hozzáállás kifejlődését illetően is.

Háromgyermekes család legkisebbjeként zenei általánosba és zeneiskolába járt, ahol a hegedű, a furulya és a kóruséneklés napi varázsa mellett különböző szakkörök, tanulmányiverseny-sikerek és élményt nyújtó gyermektáborok szőtték át ezeket az éveket. A Hőgyes Endre Gimnáziumban biológia–latin tagozatra járt, jól tanult, mégis az iskolarádió és -újság készítése az, amire a legszívesebben emlékszik vissza az osztályközösségen kívül. Előfelvételisként századkultúrosi megbízatása és a dzsúdóval való közelebbi ismerkedése maradtak említésre méltó emlékeknek katonaidejéből, amit Mosonmagyaróváron töltött.

A Kossuth Lajos Tudományegyetemen fizika–számítástechnika  szakon végzett. Nem Tóth Vilmosra vallana, ha az egyetemi évek csupán a tanulással teltek volna: megalapította és vezette a Kossuth Fórumot, amely az ország egyik első öntevékeny (nem politikai) csoportja – több mai egyetemi szerveződés elődje – volt. A Fórum előadásokat szervezett mindazon tudományos, közéleti kérdés megismertetésére, amely a hallgatókat érdekelte.

S miután ez bevált, a szolgáltatást komplett csomaggá fejlesztette: az előadásokkal egy időben kiállításokat rendeztek, együtteseknek teremtettek bemutatkozási lehetőséget, egy sarokban pszichológiai tanácsadást szerveztek, és tankönyvbörzéjükkel enyhítették a krónikus jegyzethiányt. Talán ez a lehetőségkiterjesztő, folyamatépítő gondolkodás az, ami aztán végigkíséri életét. És ez az élet szerencsésen folytatódik az egyetemi diploma megszerzése után, amikor is 1989-ben menedzserképzési program résztvevője lehet az Egyesült Államokban, ahol módja volt megismerni, hogy hol is tart az e tekintetben vezető közegben a menedzsment szerepe, s mi módon fejlesztheti itthon a modern cégirányítás lehetőségeit.

A megszerzett tudás birtokában keresi itthon aztán – soha nem adva fel az itt megszerezhető továbbképzési lehetőségek adta fejlődési lehetőségeket sem – a helyét. Mindez még abban a közegben zajlik, amikor a rendszerváltás után az itthoni gazdaság még éhes az újra, s a megújulás alkalmaira vár.

Tanársegéd volt egyetemén, oktatástechnológiát tanítva és alkalmazva menedzser a Debreceni Tudományos Műszaki Parkban, ahol feltalálókkal és kisvállalkozókkal az innováció területén dolgozik,  tanácsadó főelőadó a debreceni városházán, s az alatt az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnökének tanácsadója, öt évig a hajdúszoboszlói Consinfo Városi Információs és Tanácsadó Iroda igazgatója, aztán az International Executive Service Corps (USA) segélyszervezet kelet-magyarországi képviselője, majd alirodavezető, később projektmenedzser és – koordinátor a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál és jelenlegi beosztását megelőzően vállalkozásfejlesztési igazgatóként dolgozott egy informatikai szolgáltató kft.-nél.

Mindeközben számos fejlesztő tréningen, kurzuson – köztük egy nemzetközi hathetes ILO-tanulmányúton – vett részt. A Perfekt Rt. megyei igazgatói posztját 2000 óta tölti be, ahol a rábízott terület eredményességét megtöbbszörözte. Az eredmények mögött kitartó és módszeres vezetői munka húzódik meg, amit Sz. Tóth Vilmos nagy odaadással és szeretettel végez nap mint nap.

Szerinte mindenhez – ahhoz is, ami már bevált – hozzá lehet tenni: ez adja munkája értelmét, ez jelent naponta újabb kihívást, s ez az, amiért érdemes élni és dolgozni, hozzájárulni mások boldogulásához. 1991 óta nős, felesége Szilágyi Judit tanár, aki irodavezetőként dolgozik.

Szabadidejükben, ha tehetik, kirándulnak. Tóth Vilmos még többet szeretne olvasni és a barkácsolás hobbijának élni, hogy lazíthasson a napi szellemi igénybevételt követően. Ezerkilencszázkilencvenhét óta tagja a Hajdú-Bihar Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnökségének.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése