Popovics János és Szabó Árpád

Vállalkozók,

Vásárosnamény

szszb_11-190_popovics_janos_es_szabo_arpad.jpgNaponta 14–15 órát dolgoztak. Megérte, mert sikeres vállalkozók lettek, de nemcsak a vállalkozásuknak használnak, a közjót is szolgálják. Sok éven át fizikai munkát végeztek, egymástól függetlenül. Aztán egyszer csak összeért az életük útja. A névjegykártyájukon ez olvasható: Popovics és Szabó Út- és Mélyépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Vásárosnamény, Szőlőskert út 23. A teljes nevük: Popovics János, Szabó Árpád.

A közelmúltban tevékenységükkel kapcsolatban az alábbi cikk jelent meg:

„Konzorciumot alakítottak azok a beregi vállalkozók, akik részt tudnak venni az árvizes újjáépítésben. Az összefogás fő szervezője Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere volt.

Czomba Sándor, a vásárosnaményi munkaügyi kirendeltség vezetője elmondta: a munkaügyi szervezet 800 millió forinttal járul hozzá az újjáépítéshez. Az összeg nagyobb részét az elmúlt napokban már oda is ítélték a pályázó önkormányzatoknak.

A térségben két vásárosnaményi vállalkozó, Popovics János és Szabó Árpád komplex módon foglalkozhat a romeltakarítással és az újjáépítéssel. Ők gépeikkel és homokbányájukkal nagymértékben részt vettek a védekezésben is. Az elmúlt napokban újabb építőipari gépeket és földmunkagépeket (lánctalpast is) vásároltak, és bővítették a szakmunkásaik, betanított munkásaik létszámát. Az alvállalkozókkal együtt akár száz embert is tudnak majd foglalkoztatni az építkezéseken, az utak helyreállításán. Gergelyiugornyán például a közművek egy részét is helyre kell állítani. Speciális gépeikkel több helyen elvégzik az iszapolást. Betonkeverőjükkel segítik a gyors alapozást.”

Az árvizes újjáépítésnél és később is a következő években, évtizedekben szükség lesz a szerteágazó tevékenységükre. A névjegykártyájuk hátlapján ez áll: Felajánlott szolgáltatásaink: út-, mély-és magasépítés, csatornaépítés (szennyvíz), csapadékvízcsatorna-építés, ivóvízhálózat-építés, szeméttelep rendezés, egyéb földmunkák, homok eladás, fuvarozás, tréleres szállítás.

Sokoldalú, több lábon álló cégről van szó. Pedig 1988-ban „csak” kisiparosok voltak. Aztán a nyírbátori Bátor Trans Kft. útépítő részlegénél dolgoztak. Sorsfordító volt az életükben 1992. Ekkor alapították a szóban forgó kft.-jüket. Alig múlt el a rendszerváltás, lépést váltottak, kockáztattak, bele vágtak az üzleti életbe. Kezdetben szinte éjjel-nappal dolgoztak. Sok-sok mindennel foglalkoztak. Üzletszerzés, üzletkötés, anyagbeszerzés, munkástoborzás, fizikai munka, adminisztrációs munka tartozott a napi tevékenységük közé. Akik most netán irigylik őket, gondoljanak arra, hogy hosszú és göröngyös út vezetett az eredményekhez. Sikerük annak is köszönhető, hogy alkalmazkodtak az élet változásaihoz, az igényekhez. A megkeresett pénzt pedig nem luxus dolgokra költötték, hanem visszaforgatták a vállalkozásba. Így tudtak haladni lépésről lépésre. A kezdeti években öreg, elhasznált járműveken közlekedtek. Mindig azokat a munkagépeket vásárolták meg, amelyek tevékenységére igény jelentkezett.

Az első évben mindössze tízen dolgoztak a kft.-ben. Főleg mélyépítéssel foglalkoztak. Az első év eltelte után 5 millió forint árbevételt könyvelhettek el. Bővülés közben telephelyet hoztak létre maguknak. A telep jó bázisnak bizonyult. Ennek is köszönhető, hogy magasépítésre kérték őket, Mezőladányban meg is építették a szép iskolát. A telepüket nem fenyegeti árvíz, hiszen nem a beregi fekete földön van, hanem az ilki úton, a homokdombok közelében. A telepen a betonkeverő mellett műhely van, saját szerelő brigádja van a kft.-nek.

Építőelemeket is gyártanak, többek közt járdalap, kerítésoszlop kerül ki a telepről. A beregi települések szinte mindenütt építettek valamit, letették a névjegyüket. S nemcsak a mennyiség számított, a minőség is, ezért pályázták meg az ISO 9002-es minőségbiztosítási tanúsítvány elnyerését. A vállalkozásélénkítő Széchenyi-terv adta lehetőségeket szeretnék kihasználni. Ha az akció során támogatást kapnak, betonüzemet vagy egy olyan nagy csarnokot hoznak létre, amiben több mindent lehet gyártani. Végül egy történelmi emlék: az árvízi védekezésnél az egyik munkagépük „hősi halált halt”, a nyúlgát átszakadásánál maga alá temette a víztömeg…

Popovics János Nyírmadán nagy családba született, ma is tíz élő testvére van. Vácon járműgépszerelő szakmát tanult, majd nehézgépkezelő és egyéb tanfolyamokat végzett. Egy ideig a Német Demokratikus Köztársaságban dolgozott. A felesége a vállalkozásban dolgozik. Péter fiuk a helyi gimnázium tanulója. Szabó Árpád Szamosszegen nőtt fel, mechanikai műszerész és nehézgépkezelő szakmát tanult. Sokáig a mátészalkai MOM-ban dolgozott, a házasság hozta Naményba. A felesége a vállalkozásban dolgozik. Gyermekeik, Dávid és Erzsébet, általános iskolások.

A két vállalkozó egyformán szereti a természetet, a vadászatot. Istennek is tetsző karitatív tevékenységet is folytatnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése