Polyák Zoltán

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_06-84_polyak_zoltan.jpgEzer szerencséje Polyák Zoltánnak, hogy a huszadik század végén született és a rendszerváltozás idején láthatott alkotó tevékenységhez. Az ambiciózus fiatalember igen rövid ideig élte az alkalmazottak mindennapjait. Számára nehezen volt elfogadható egy főnök által naponta kiporciózott feladat. Sokkal jobban örült annak, ha saját maga tehette igen magasra a mércét. Hogy ez több munkát, időt és fáradságot jelent? Semmi gond. Legfeljebb az bántja, hogy a családjával így kevesebb időt tölthet. Hálás is nekik, hogy hagyják, valósítsa meg az elképzeléseit.

Ízléssel berendezett, egyedi arculatú lakásban elevenítjük fel az egyelőre igen rövid életutat. Ám annál több mindenről beszél a fiatalember. Huszonkilenc éves kora ellenére legalább kétszer annyit tett, dolgozott, mint korosztályának jó néhány képviselője.

Nyíregyházán született, 1968. február elsején. Édesapja Polyák Antal főkönyvelő a Tiszatejnél Rakamazon. Édesanyja, Muszbek Eleonóra bérszámfejtő a rakamazi Lady Line Kft.-nél. Húga, Andrea könyvelő. A saját családját a munkának köszönhette, megismerkedett Molnár Lászlóval a korábbi munkahelyén. Hamarosan találkozott László lánytestvérével, akit nemsokára feleségül vett. Neje, Polyákné Molnár Ildikó pénzügyi előadó a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatalban. Most várják a második gyermekük érkezését, ez év októberére. Kislányuk, Frida két és fél éves.

A rakamazi általános iskola után Tokajban, a Tokaji Ferenc Gimnáziumban tanult, majd érettségizett a fiatalember. A Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari Automatizálási Főiskolai Karán rendszerszervezőként végzett 1989-ben Kazincbarcikán. Ezt követően letöltötte sorkatonai szolgálatát, akkor még egy évet a nyíregyházi Damjanich-laktanyában. Ma tartalékos százados.

A Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatnál kezdett el dolgozni, majd három éven keresztül egy számítástechnikai vállalkozásban ismerkedett a komputerek és az üzleti élet világával. Rövid idő alatt egyértelművé vált előtte, hogy vállalkozásban tudja elképzelni a tevékenykedését. Az alkalmazottak szűkre szabott mozgásterét nem Polyák Zoltánnak találták ki.

A gazdasági, társadalmi folyamatok már biztosan mutatták, hogy megvalósíthatja mindenki az elképzelését egy saját vállalkozás keretei között − vallja az indulásról Polyák Zoltán. − Leültünk a sógorommal, Molnár Lacival és körvonalaztuk egy számítástechnikai cég megalapítását. Így született meg a PmCode Kft. Szerencsésen kiegészítettük egymást, mert Laci a szoftverfejlesztéssel foglalkozik, hozzám pedig az ügyvitel és az értékesítés tartozik. A PmCode Kft. profilja elsősorban az ügyvitelhez kapcsolódik. A különböző vállalkozások ügyviteléhez készítünk mindennemű programot. Igény szerint egyedi programot is írunk a megrendelő számára. Gondolok itt olyanra, mint például a brókercégek szerződés-nyilvántartása, vagy a mezőgazdaság területén az aranykoronás termőföldek nyilvántartása.

Az indulásnál, 1994-ben mindössze 5-10 céggel álltak kapcsolatban. Ismertségük igen gyorsan növekedett, most körülbelül 150-200 cég rendel a PmCode Kft.-től munkákat nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg, hanem Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos városából és községéből. Kis és nagy cégek egyaránt találhatók köztük, például a Hortobágy-Nyírmada Takarmánygyártó Kft., az Aba Élelmiszer-ipari Rt.

Profiljuk folyamatosan bővül. Szinte mindent kínálnak, amit ma Magyarországon a számítógépes szolgáltatás terén felmutathat egy magára valamit is adó cég. Vállalnak rendszerfelügyeletet is. A hardver oldalán minden szükséges információval segíthetik a partnereiket. A leporellók, a számítástechnika minden kelléke megtalálható náluk.

Cégfilozófiájuk az, hogy az ügyfeleiket a helyszínen szolgálják ki, ráadásul úgy, hogy azok ne várjanak. Noha minden tervét sokkal hamarabb váltotta valóra a cégük, mégsem ülnek elégedetten a babérjaikon. Polyák Zoltán arról beszél, hogy felnőtt egy generáció a komputerek totális térhódítása idején. A mai 10-14 éves korosztály az Interneten nevelkedik. Számukra nem kérdés, hogy körülnéznek a nagyvilágban a számítógép révén, és angolul ismerkednek meg a legfontosabb hírekkel. A harmincas generáció, amelyhez nemsokára Zoltán is sorolhatja magát, az eddig elért sikereivel már nem elégedhet meg. Rohamosan fejlődik a számítástechnika, a ma még korszerű gépek holnapra ócskavasnak számítanak. Éveken keresztül, egészen 1992-ig középpályásként focizott Rakamazon, majd a nyíregyházi Hardware SC csapatában. E szenvedélyének ma kispályás csapatban hódol. Örömére szolgál, hogy megengedhetik maguknak a Pepita FC támogatását.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése