Pesel Antal

Közgazdász,

Nyíregyháza

szszb_17-66_pesel_antal.jpgPesel Antal, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese életét régóta a számok határozzák meg. A rá jellemző precizitás nélkül így fest életének közel fél évszázada összefoglalva: 3 diploma (ebből kettő kitüntetéssel), 3 munkahely (benne 15 éves Fetiziges múlttal), 4 fontos kitüntetés (bár igazán nem ez a fontos), 1 boldog család 2 gyermekkel (ők a legfontosabbak). Ma sokkal könnyebb erről számot adnia, mint indulásakor kiszámítania a jövőt.

Nehéz volt ugyanis a kezdet: a hajdúdorogi fiatalnak egyszerű parasztemberek voltak a szülei és kis híján ő is a mezőgazdasággal foglalkozott. Tulajdonképpen véletlenül került 1970-ben a nyíregyházi Széchenyi-szakközépiskolába. A hozzájuk közelebb eső, pallagi intézménybe azért nem ment, mert úgy hallották, nem lenne kollégiuma. Nyíregyházán kapott elhelyezést, meg kemény kiképzést is a költségvetési ügyintéző szakon.

Kezdetben kettes matekeredményeket produkált a ma kiváló közgazdász, később sorra nyerte a számtan versenyeket és a felsőoktatási felvételi idején már övé volt a legnagyobb pontszám a megyében. Igaz, a közgazdaságtant még ekkor sem kedvelte. A nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola üzemszervező szakos hallgatójaként már igen, és kis szerencsével elsőéves kora után akár matematikussá is válhatott volna. Akkor azonban még nem ismerték az átjelentkezés fogalmát, így a Kossuth-egyetem álom maradt számára.

Az intézmény történetének első vörös diplomája azonban kézzelfogható valóság. Ennek, valamint kitűnő államvizsgás feleletének köszönheti, hogy nem a nagykállói Virágzó Föld Tsz-ben kezdte pályafutását, mint ahogy már eltervezte. Felfigyelt ugyanis a diplomázóra a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács akkori elnöke, Pénzes János, akihez nyáron bekopogtatva nagy lehetőség várta: a mezőgazdasági osztályra került, ahol a téeszekkel, számvitellel, beruházásokkal, szanálásokkal egyaránt foglalkozott a történelmi és szakmai szempontból sem unalmas 80-as években.

Előtte azonban még letudta, pontosabban végigtanulta a katonaságot: írnoki beosztása, matektudása, majd munkahely melletti elszántsága segítette abban, hogy 1983-ban egy vizsga híján kitüntetéssel abszolválja a közgazdaság-tudományi egyetemet. A tanácson elfogadták, bedolgozta magát, remek hangulatú közösségi – akkor úgy hívták: KISZ-élet folyt, és az agilis, fiatal szakemberre a Párt is felfigyelt. Mivel a leszerelése óta boldog családi életet élt egy jósavárosi tanácsi bérlakásban, a moszkvai kiküldetést sikerült „kibekkelnie”, ám a Politikai Főiskola elvégzésére és a pártbizottság felkérésére nem mondhatott nemet. Ezt mindazok jól érthetik, akik felnőtt fejjel érték meg a nyolcvanas évek közepét… Így ezerkilencszáznyolcvanhatban beiskolázták (s ha már így történt, ’89-ben természetesen kitüntetéssel végzett), és a megyei PB munkatársa is lett.

Noha megállta a helyét, folyamatosan a szakma felé kacsingatott, s az első adandó alkalommal, 1989-ben váltott. Egy pályázatot követően Szlávik Lajos igazgató kézfogásával beült az akkor éppen Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak hívott intézmény gazdasági igazgatóhelyettesi székébe, melyben másfél évtizede azóta is felelős a megyei vízügyes élet számtani egyensúlyáért.

Az utóbbi, sok szempontból sorsfordítónak mondható tizenöt évben sok mindent megért íróasztala mögött: számos átszervezést, megszorítást, hihetetlen méretű, de fejlesztéseket, pluszforrásokat is hozó árvizeket. Amikor érkezett, még a fizetésekhez is kölcsön kellett kérni néha.

Óvatos gazdálkodási filozófiájára minden vezetés vevő volt: „inkább keveset, de jól, fő a biztonság” – vallja ma is a gazdasági vezér. Egyébként úgy érkezett a pályára, hogy mit sem tudott a vízügyről. „Tanulékonyságára” bizonyság, hogy országosan mintaértékűek az igazgatóság közmunka-programjai, az árvizek idején bemutatott pénzügyi „bűvészmutatványai”, a számos konkrét felkérés a szakminisztériumban és a főigazgatóságon való munkavégzésre (melyekre eddig mindig nemet mondott…), emellett az, hogy az országos szakmai konzíliumok kihagyhatatlan szereplője és a bajai főiskolán a vízügyes tananyag összeállítójaként tanít is. Csak hab a torán, hogy nem vízügyesként kétszer kapott Vásárhelyi Pál-díjat a Széchenyi- és a Honvédelemért Emlékérem mellé…

Persze a tanulásról sem mondott le. Adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló és igazságügyi szakértő is a közgazdász, aki manapság az angol nyelvvel ismerkedik. Azért a sportra szakít időt: a régi baráti társasággal a megyei önkormányzat csapatában rúgja a labdát, s nejével gyakorta pattan kerékpárra. Mint mondja: friss fizikum nélkül nem létezik jó szellemi teljesítmény.

S noha felesége, Júlia tanító a Kodály-iskolában, a csemeték úgy tűnik, folytatják a pályát: Andrea ötödéves Budapesten a „Közgázon”, míg Márton másodéves a műszaki egyetemen – közgazdász szakon.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése