Papp Lászlóné

Személyzeti főelőadó,

Nyíregyháza

szszb_08-60_papp_laszlone.jpgÉlete első munkahelyén osztja meg gondolatait velünk Papp Lászlóné, Sárika, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona személyzeti főelőadója. Világéletében emberek gondjait vette a vállára ez a törékeny asszony. S ráadásul úgy, hogy közben azok családjairól is gondoskodott, hiszen a személyzeti vezetőhöz képletesen a dolgozók családjai is hozzátartoztak.

Mint mondja, nincs összehasonlítási alapja, milyen lett volna más munkahelyen, esetleg a gazdálkodói szférában dolgoznia, mivel ő mindig is a humán szolgáltatás terén látta el a teendőket. Az viszont, hogy nagyon-nagyon szereti, amit csinál, vitán felül áll, s így igazán elégedett az életével és a munkában eddig elért eredményeivel. Valahogy soha nem érezte, hogy rendkívüli, amit tesz, csupán maximális erőbedobással, lelkiismeretesen ellátta a rábízottakat. Igazából soha nem irányult Sárikára a reflektorfény, ő csendesen, a háttérben mozgott, de a dolgozók és az otthonban élők mindig tudták, hogy számíthatnak rá.

Demecserben született 1955. június 30-án. Édesapja, Pelsőczi György mozdonyvezetőként dolgozott, ma nyugdíjas. Édesanyja, Pelsőczi Györgyné, született Baráz Ilona a helyi termelőszövetkezetben és a savanyítóüzemben kereste a kenyerét. Öccse, György vízvezetékszerelő lett. Férje, Papp László a Villamosgép-javító Szövetkezet elnöke. Idősebbik lánya, Gabriella huszonkét éves, az idén végzett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító-történelem szakán, és a demecseri általános iskolában állt először a katedrára. Ágnes tizenöt éves, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban másodikos.

Sárika a demecseri gimnáziumban érettségizett 1973-ban, és rögtön elhelyezkedett az akkor szociális otthonnak nevezett sóstói intézményben. Volt adminisztrátor, pénztáros. Beiratkozott és sikeresen elvégezte a közép-, majd a felsőfokú államháztartási tanfolyamot, amely a mai mérlegképes könyvelőinek felel meg. Még mindig kevesellte az iskolában megszerzett tudást, és a tanárképző főiskola egyéves oktatásszervezői tanfolyamára is járt. Egy év tananyagát három hónapba sűrítették és így alaposan fel kellett készülnie minden beszámolóra, vizsgára.

Jó ideje a belső ellenőrzés és a személyzeti munka tartozik a teendőim közé – mondja az asszony. – Bár ez nem látványos szakterület, mégis hallatlanul fontos. A mi munkánk „tárgyai” maguk az itt élő emberek, akik számtalan konfliktus, csalódás és egyéni dráma után próbálnak otthonra találni az intézetben. Számukra minden apróság felértékelődik, ezért akár a belső ellenőrzést, akár a személyzeti tevékenységet veszem alapul, igen lényeges, hogy kiktől milyen szintű szolgáltatást kapnak. Legyen az csupán egy apró gesztus, egy tisztára takarított szoba, egy felrázott párna, vagy a megfakult családi képek megtekintése.

Nem véletlenül adták az itt élők a szivárvány nevet az otthonnak. Sokszínűnek érzik magukat, mint az a gyönyörű égi jelenség. Érdeklődésüknek megfelelően hoztak létre kártya- és sakkszakkört, társalgóklubot, relaxációs klubot, kézimunka-szakkört, a csigakészítők is összejönnek egy társaskörben, s a fiatal alkoholisták video- és filmklubban ismerkedhetnek meg jó néhány újdonsággal.

Elfoglaltságot találnának a kertben a gondozottak, de az utóbbi időben azt tapasztalják a dolgozók, hogy elkényelmesedtek a bentlakók. Mi több, lebeszélik egymást a közösségért folytatott munkáról. Készen kapják a napi háromszori étkezést, a tiszta szobát, az orvosi, a nővéri ellátást, s igazából nem érzi mindenki, hogy a hasznos tevékenységnek számukra lenne a legnagyobb pozitívuma. Annak viszont nagyon örülnek, amint a testvérotthonokkal szerveznek közös programot. Rendszeresek a találkozók a miskolci, a mikepércsi, a debreceni és a hajdúszoboszlói otthonok lakóival. Most például szüreti bálra várják a vendégeket Sóstóra. Tél végén rendszeresen megrendezik a farsangi bált, gyakoriak a szellemi vetélkedők, a sportversenyek.

– Az utóbbi években hoztuk létre a speciális osztályokat az egyes betegségcsoportnak megfelelően – folytatta Pappné. – Működik egy mozgássérültek osztálya és külön helyeztük el a pszichiátriai problémával küzdő betegeket. Ez egyrészt a sorsközösség miatt is hasznos, másrészt tanulnak egymástól életvezetési szokásokat. Az a tapasztalat, hogy általában szeretnek itt élni az emberek, hiszen anyagilag mindenképpen előnyösebb itt lenni. Húszezer forint körüli összegből az önfenntartás nagyon nehezen lenne megoldható odakinn. A családi kapcsolatok hiányát lelkileg sokan megsínylik, de szép számban érkeznek hozzánk látogatóba hétvégeken a családtagok. Csak azzal tudnak nehezen megbarátkozni a bentlakók, hogy a társadalom pereméről is érkeznek gondozottak. Az egykori hajléktalan mentalitása teljesen más, mint aki valóban otthont szeretne érezni maga körül élete alkonyán.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése