Oláh Miklós

Alpolgármester,

Hajdúnánás

hb_3-140_olah_miklos.jpgOláh Miklósnak gyakran volt módja más városokat bejárni, csodálni is, de gondolatai eközben mindig szülővárosában jártak. Nincs is annál jobb érzés – mondja –, mint amikor egy-egy hosszabb távollét után a szélvédő mögül először megpillantom a református templom tornyát. Akkor ivódott bele vélhetően Hajdúnánás iránti olthatatlan szeretete, amikor Cary Jakabné tanárnő, Klárika néni vezetésével a 2. Sz. Általános Iskola honismereti szakkörében a helytörténeti gyűjtemény anyagát gyarapították, vagy amikor a város határát térképezték.

Ezerkilencszázötvenhat szeptember 22-én született. Háztartásbeli, majd háziipari bedolgozó édesanyja és a Tivizig vízkormányzójaként dolgozó édesapja szerény körülmények között nevelték – felnövekedvén a szünidőket a mezőgazdaságban vagy festősegédként dolgozta végig.

A debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában Mátyás Levente tanár úrnak a szakma megszeretéséért, áttekintő műszaki szemléletű gondolkodása kialakulásáért hálás – ma is példaképe a tanár úr. Érettségi után a Fa-, Fém- és Építőipari Szövetkezet autószervizében műszaki ügyintéző, majd miután a katonaság közben megszerzi építőgépész-technikusi képesítését, ugyanitt tmk-vezető. Ez a beosztás – lévén problémamegoldó típus – kedvére való volt, s valóban sikerült bevezetnie a névben is rejlő tervszerű-megelőző karbantartást. Előbb munkavédelmi technikusi minősítést, majd az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építész üzemmérnöki diplomát szerez.

A főiskolán Papp Péternek és Molnár Istvánnak köszönhetően újfajta, a gazdálkodást összefüggéseiben szemlélő gondolkodás mélyült el benne. Gépészeti ágazatvezető lesz, irányítása alá az új autószerviz és a vasipari részlegek tartoznak – ezek beindítása, szervezése és a piacszerzés szinte minden idejét leköti.

Amikor feleségét tragikus hirtelenséggel elveszti, s a gyermekéről történő gondoskodás rá marad, cégénél fejlesztőmérnöki beosztást ajánlanak. Szakmailag ismét eseménydús évek következnek: a cégnél profilba vett IFA- és autóbuszülések fejlesztésén dolgozik, s ennek révén vegyészekkel és a Közlekedéstudományi Intézet munkatársaival alakít ki új kapcsolatokat.

Aztán újra más beosztás következik: a szövetkezet főmérnöki teendőit látja el egészen az új szövetkezeti törvény hatásaként bekövetkezett cégosztódásig: a nyolc létrejövő, új kft. egyikét, a Promt 23-at ő alakítja meg huszonkét munkatársával. Az új, létszámában azóta a százhatvan főt meghaladó kft. a kezdetekben épületgépészeti vasszerkezetek gyártásával és beépítésével foglalkozik – emlékezetes munkáik voltak például a Tiszai Vegyi Kombinátnál, a MOL-nál –, majd építőipari tevékenységet is folytatnak. Oláh Miklós Debrecenben jártakor legalább egy pillantást vet a Kistemplomra, amelynek külső megerősítése egyik legizgalmasabb munkájuk volt.

Mielőtt a 2002-es önkormányzati választáson, amelyet nyolc jelölt közül körzetében meggyőző többséggel megnyert, alpolgármester lett a képviselők egyhangú támogatásával (egyidejűleg belép az MSZP-be, vezetőségi tag lesz, s frakcióját is vezeti), már belekóstolt a várospolitikába. Ezerkilencszázkilencvenben az MSZP színeiben épphogy lemaradt a képviselői mandátumról (1994-ben nem indult, mert a felmenőben levő cég ügyei egész embert kívántak), 1998-ban sikeresen próbálkozott, s a városfejlesztési és a művelődési, oktatási és sportbizottság tagjaként tette hozzá tudását és legjobb szándékait a város fejlődéséhez. Tevékenyen közreműködött például a 2. sz. iskola felépítése, a fürdő felújítása és korszerűsítése tárgyában lefolytatott, körültekintő előkészületeket igénylő döntési mechanizmusokban.

Alpolgármesterként ott folytatja, ahol képviselőként abbahagyta: elkötelezetten, a megegyezések híveként, a konfrontációkat elkerülve. A polgármester általános helyettesítésén túl felügyeli a város üzemeltetését, a városfejlesztés kérdéseivel foglalkozik, előkészíti és szervezi a beruházásokat és felelős a párt- és tömegszervezetekkel ápolt kapcsolatokért.

Ebben a ciklusban tovább kell folytatni a fürdő korszerűsítését, be kell fejezni a szennyvíz-elvezetési programot egy új tisztítótelep felépítésével, korszerűsíteni, valamint energiatakarékossá kell alakítani a közvilágítást, ismét foglalkozni kell a városközpont rehabilitációjával és még sorolhatnánk. Választási programjában célul tűzte ki, hogy olyan Nánást szeretne, amire büszkék az itt lakók – ezen munkálkodik a cége irányítását időlegesen műszaki helyettesére bízó Oláh Miklós.

Vezetőségi tagja a városi Vöröskeresztnek, amelyben a véradást szervezi eredményesen. Feleségével, Szabó Magdolnával, aki kft.-jük adminisztrációs vezetője, jól kiegészítik egymást, s egyengetik a negyedikes gimnazista Viktor és a harmadikos Gyöngyi pályára készülését. Szabadidejében szívesen horgászik a Keleti-főcsatornán és újabban íjászatra adta a fejét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése