Németh Ferenc

Közoktatási, tanügy-igazgatási, gazdálkodási szakértő

Nyíregyháza

szszb 30 és Németh Ferenc.JPGKéz- és lábtörést! Így kíván szerencsét a babonás, vagy inkább tréfás ember annak, aki valamilyen próbatétel előtt áll. Németh Ferenc fényesnek indult futballista karrierje ért véget egy lábtöréssel. Pedig az apja a diófára kötötte fel fűzőjénél fogva a labdát, hogy a bal lábát azon fejlessze, és váljon kétlábas játékossá.

1945-ben született Tyukodon, de sem a temperamentuma, sem legényes külseje nem engedi elhinni, hogy 69 éves.

– Az oktatás a legnagyobb hasznot hozó befektetés – emeli fel a mutatóujját. Elkoptatott közhely, tehetnénk hozzá, de hiteles szakember szájából hangzott el. – Az életpályám egésze ennek a szolgálatában telt el – teszi hozzá.

A már említett sportsérülés után már csak egy akadályt kellett elhárítani az ifjúnak. Nem vették fel ugyanis matematika-fizika szakra „osztályidegen” mivolta miatt. Aki azonban ismeri Németh Ferencet, egyúttal azt is tudja: ő nem adja fel. Megszerezte a szükséges számviteli és gazdasági bizonyítványokat, és ’79-től ’83-ig Tyukodon, az Uray kastélyban a tanyasi iskolások intézményében gazdaságvezető igazgató helyettesként megtalálta a helyét a társadalmi munkamegosztásban. Olyannyira, hogy ’83-ban meghívták Nyíregyházára, az akkori Városi Tanács oktatási osztályára gazdasági csoportvezetőnek.

– És nem szabad rá sajnálni a pénzt – mondja még mindig az oktatásnál maradva. Ismét akadékoskodhatnánk, hogy sose jutott rá annyi, amennyire szükség lett volna. Biztosan így is van, de Németh Ferencnek az osztályon töltött negyedszázadát visszaidézve kiemelhető egy fontos szava: „építkeztünk”. Az örökösföldi óvoda, iskola, a Bem iskola, az egészségügyi középiskola… Nem soroljuk a többit, hosszú volna. Büszkén emlékezhet az egyházi ingatlanok visszaadására, az abban reá háruló munkára.

– Jó néhány kitüntetéssel jutalmaztak a munkám során – áll meg egy pillanatra az egyházi ingatlanoknál. – Legbüszkébb a Luther Márton díjra vagyok, és a Májerszki Béla Kiváló Köztisztviselő elmerésre. Ez utóbbit a többi köztisztviselő szavazatai alapján kapja a kitüntetett.

Az oktatásügy „irányító játékosa” magas fokon művelte azt, amiben még iskolaigazgatók is nehezen tájékozódtak. A jogszabályok dzsungelében úgy ismerte és ismeri ma is az ösvényeket, hogy az egész országban hívták, hívják szakértőnek. A rendszerváltással önkormányzattá avanzsált tanácsnál természetesen a folytonosságot megtestesítő káderek egyike volt. Ma nyugdíjasként a Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolájában hasznosítja szakértelmét.

Németh Ferenc járt több labdarúgó Európa és Világbajnokságon. Megfordult földrészünk minden neves stadionjában Portugáliától Görögországig, Franciaországtól Olaszországig, Hollandiától Lengyelországig kitűnő meccseken. Évekig dolgozott az utánpótlás nevelésért. Húsz évig volt játékosa és edzője a Városháza kispályás focicsapatának.
A megye oktatásügyében eltöltött évtizedek alatt nem volt olyan tyukodi gyerek, akinek ne nyúlt volna a hóna alá, ha „lábtörés” fenyegette a továbbtanulását.

Németh Ferenc 1993-ban megözvegyült. Élete párját később dr. Katona Piroska bíró személyében találta meg.

–  Együtt élünk boldogságban – pillant az órájára. – Már vár a bíróságon, mindjárt indulok érte.

Két lánya közül az idősebbik, Szilvia, a Kodály Zoltán Általános Iskola igazgatója. Veje, Balogh Zoltán, a Szécsényiben igazgatóhelyettes. A kisebbik lánya, Angéla, az Emberi Erőforrások Minisztériumában közgazdasági főosztályvezető. Az ő férje Frányó Péter az EUREST angol cég osztályvezetője. A lányok négy fiúunokával ajándékozták meg a nagyapát. Szerencsés gyermekek, mert Papatábor a rendszeres nyári programjuk. Megismerni az országot Ópusztaszertől Lentiig. Mint az iskolaigazgatók annak idején, akikkel egy ország híján mindenhová elbuszozott Európába szakmai tapasztalatszerzés céljából Németh Ferenc.

– Semmi sem helyettesítheti a személyes benyomásokat – adja okát az utazásoknak.

„Te vagy a legény, tyukodi pajtás” – tárogatózta Nagy Csaba, a hangszer művésze a száznál is több volt munkatársa előtt a nyugdíjba vonulása alkalmából adott vacsorán.

– Mindenkit meghívtam, akit szerettem. Mindenki ott volt, csak három beteg kolléga hiányzott.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése