Móré László

Csomóponti főnök,

Mátészalka

szszn_12-94_more_laszlo.jpgA felújított, megszépített mátészalkai állomás egyik büszkesége lehet a MÁV Rt.-nek. A szatmári emberek (és nem csak ők) szívesen érkeznek erre az állomásra. Hosszú évek óta különböző beosztásokban, április 1-jétől csomóponti főnökként itt dolgozik Móré László. Nem rég újságcikk jelent meg vele, illetve a csomóponttal kapcsolatban. A megyénket bemutató könyvsorozatban talán érdemes a cikket idézni:

„A mátészalkai a MÁV Rt. legkeletibb csomópontja. Ha a vasúti térképre nézünk, képzeletben egy csomót köthetünk a sínpárokból, mert hatfelé ágazik el innen vasútvonal. Debrecen, Nyíregyháza, Záhony, Zajta, Csenger és Ágerdőmajor felé viszik az utasokat. A mutatós felvételi épület jellegzetessége, színfoltja a városnak. Az elnevezést illetően jobban illik ide a »csomópont«, mint a »regionális«.

Szombathy Géza, a MÁV Rt. területi igazgatója, azzal kezdi válaszát, hogy áprilistól csomópontok vannak a régiók helyett, ez is a vasútreform része. Kevés pénz van fejlesztésre, ezért a másként üzemeltetés a cél. Mostantól nagyobb figyelmet fordítanak azokra az állomásokra, amelyeken nagyobb a forgalom.

– Természetesen a fejlesztés is nagyobb lehet ezeken az állomásokon – teszi hozzá.

Előtérbe kerülnek a szolgáltatások, elsősorban az utasok és a szállíttatók igénye szerint. Később az igények és a lehetőségek figyelembe vételével tovább kell gondolni a reformfolyamat részleteit.

– Az általános megfogalmazások után kérem, hogy mondjon néhány konkrét, jellemző adatot erről a csomópontról.

– Mátészalka gazdasági és kulturális központja a térségnek. A városnak van ipara, de a térségben a mezőgazdaság a meghatározó. Ha a mezőgazdasági termékek exportja beindul, növekedhet itt a teherforgalom. Mátészalkán már most is elég jó a forgalom fából, cementből és műtrágyából. A személyforgalom igen jó a csomóponton. Tavaly Mátészalkán a tervezetnél tizenkétezerrel több utas fordult meg. Említést érdemel, hogy a vásárosnaményi állomást sűrűn igénybe veszik a szállíttatók, Nyírbátorban is elég jó a teherforgalom.”

Móré László csomóponti főnököt arra kérem, hogy röviden mutatkozzon be. Sorolja, hogy Őrben nőtt fel, a záhonyi szakközépiskolában érettségizett, a győri főiskolán szerzett diplomát. (A felesége pedagógus-közgazdász, két kiskorú gyermekük van.) A főiskola elvégzése után itt Mátészalkán különböző forgalmi és kereskedelmi beosztásokban dolgozott. Levelező úton a Széchenyi István Műszaki Főiskolán szállítmányozási szaküzemmérnöki diplomát szerzett. A múlt év nyaráig a regionális vasút helyettes vezetője volt, ettől kezdve áprilisig a vezetője, áprilistól csomóponti főnök.

– Mi a különbség a kettő között, mit jelent önnek az átszervezés?

– A csomóponti szervezésre február elején kaptam megbízatást. Eddig kilógtunk a sorból, az átszervezéssel bekerültünk a csomóponti hálózatba. Így már egységes a kétszintű irányítás a vasútnál. Az átszervezéssel bővült a régiós vasutunk. Áprilistól hozzánk tartozik Máriapócs, Kállósemjén, Nagykálló állomás, valamint a Nagykálló és Nyíradony közti 112. számú vonal. Nagy területünk Hajdúsámsontól Zajtáig, vagy például Újkenéztől Csengerig terjed.

– Milyen személyi változásokkal járt az átszervezés?

– Egy kicsit átrendeződött a struktúra. A létszámunk a bővítés miatt 24 fővel növekedett. Új munkakör lesz nálunk a forgalmi üzemmérnök. Felsőfokú végzettségű személy tölti majd be ezt a funkciót mátészalkai székhellyel, munkaköre az egész csomópontra kiterjed. Számítógépes munkát, elemzéseket is végez majd az üzemmérnök. Követjük az eseményeket. Nyírbátorban bezárta kapuit a növényolajgyár, az ott dolgozó raktárnokunkat elbocsátottuk, mivel az átirányítást nem fogadta el. Humánusan, toleránsan kezeljük a személyzeti, humánpolitikai témákat. Vásárosnaményban nagy a forgalom, itt újként egy árupénztárost és egy raktárnokot állítottunk munkába. Leépítettünk azokon a megálló- és rakodóhelyeken, amelyeken csökkent a forgalom. A vezetést egy helyen fiatalítottuk.

– Konkrétan hol történtek ezek?

– Porcsalmatyukodon, Nyírbogáton és Nagydoboson eddig két dolgozónk volt, júniustól mindhárom helyen csak egy. Nyírbátorban júniusban korengedménnyel nyugdíjba ment az állomásfőnök, fiatal az új főnök. Remélem, hogy a létszámváltozások miatt a bevételeink nem fognak csökkenni. Mátészalkán a nagy alapterületű felvételi épületünkben néhány kereskedelmi és vendéglátó egység működik. A vállalkozóktól egyéb bevételként bérleti díjat kapunk. Mátészalkán a nemdohányzó váróterem mellett, az üvegfalakon át látható a vasúttörténeti kiállítás. Gazdagabb ettől a város és a vasút. Gőzmozdony kicsinyített mása, sok szép régi használati tárgy vonzza a vonatra váró utasok tekintetét. A látvány után az utasok egy része talán szívesebben száll fel a vonatra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése