Molnár László

Programozó,

Nyíregyháza

szszb_04-106_molnar_laszlo.jpgA komputerek világa ejtette rabul a vékony, szemüveges fiatalembert. Igaz, nem újkeletű ez az érdeklődés, hanem a középiskolában, a nyíregyházi Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában már a járművekkel foglalkozhatott. Autóvillamossági szerelő szakon érettségizett 1985-ben. Ízléssel berendezett, tágas családi házban kínál hellyel a fiatal házaspár Sóstóhegyen. A családjaik erkölcsi támogatásának, no és saját maguk kétkezi munkájának köszönhetően lakják másfél éve a szép otthont.

A nyíregyházi születésű fiatalembernek az édesanyját nagyon sokan ismerik. Molnár Lászlóné, született Tomasovszki Julianna a polgármesteri hivatal szociálpolitikai csoportvezetője. Közel három évtizede intézi a rászorulók ügyes-bajos dolgait. Zömében az élet árnyékos oldalán lévők gondjait igyekszik enyhíteni. Az édesapa, Molnár László a papírgyárban keresi a kenyeret mint gépkezelő. Lászlónak egy testvére született, Ildikó szintén a polgármesteri hivatalban vállalt állást. Könyvelő.

Nagyratörő tervek helyett a hétköznapok valósága foglalkoztatta Molnár Lászlót. Ennek a felfogásnak az eredményeként szerette meg a számítógépeket, hisz a nyolcvanas években már a magára valamit is adó cég komputerre vitte a könyvelést, az anyagnyilvántartást, a termelést, a bérelszámolást és mindent, amit csak lehet. Már negyedikes korában eldöntötte, hogy ezen a területen kezdi el szakmai pályafutását. Érettségi után épp emiatt ment a SZÜV-höz, ahol először operátorként alkalmazták.

Tudásvágya kielégítésére beiratkozott a SZÁMALK hároméves tanfolyamára, ami főiskolai diplomát adott és számítógép-programozó lett. Noha a cég fizette a tanulmányai folytatásához szükséges ösztöndíjat, később ezt saját zsebből visszafizette. Kapott ugyanis egy nem mindennapi lehetőséget a Bottyán János laktanyától, azért kereste fel a honvédségi alakulat a fiatal szakembert, hogy vigye gépre a cégük nyilvántartását, a raktárkészletet a híradóeszközökkel.

Érdekes, izgalmas kihívásként értékelte a fiatalember ezt a megbízatást, és igyekezett tudása legjavát kihozni belőle. Egy hónap múlva már működött a rendszer, másfél év alatt pedig a gyakorlati tapasztalatoknak megfelelően csiszolgatta, módosította szellemi gyermekét. Joggal lehetett rá büszke, hogy ezt a honvédség más területein is alkalmazták.

Először egyéni vállalkozóként kapott különböző megbízatásokat Molnár László. A saját cég megalapítására 1994. február elsején került sor, ekkor született meg a PmCode Kft., amelyet a sógorával közösen jegyeznek. Komputerprogramok készítését és értékesítését vállalják, komplett ügyviteli rendszerek kerülnek ki a kezük alól. Egyedi megrendeléseknek is eleget tesznek, bár az a tapasztalatuk, hogy az általános rendszerben csaknem minden cég megtalálja a számára szükséges paramétereket. Általánosan használható programot azonnal adnak. Akárcsak a honvédségnél történt, két-három hét alatt működtethető komputerprogramot nyújtanak át a megrendelőnek, de egy-két év elteltével tovább finomíthatják a rendszert a szerzett tapasztalatok figyelembevételével.

Ezek a programok szerzői jogvédelem alá esnek. Arról beszélgethetünk, hogy minden felhasználó maximálisan tiszteletben tartja-e ezt a jogot. Molnár László viszont egészen gyakorlatias magyarázattal is szolgál, szerinte már csak azért sem lenne érdemes lekoppintani a programot, mert időközben annyi jogszabály változik, új rendeletek látnak napvilágot, amelyeket be kell építeni a programba, hogy egy avuló számítógépes rendszerrel nem tudnák a cégek megoldani a feladataikat. A továbbiakban is arra törekszik a PmCode Kft., hogy megbízható, jó programokat készítsenek és adjanak el a megrendelőknek.

Manapság ugyanis a legkisebbtől a legnagyobbig arra törekszik minden felhasználó, hogy a modern technika által nyújtott lehetőséget hasznosítsa a napi tevékenységében.

Mint szakember, büszke arra, hogy néhány megrendelő, például a vásárosnaményi Young Kft. az alapanyag beérkezésétől a végtermékig valamennyi munkafázist számítógépre vitetett, és a legmodernebb technikai eljárással követhetik a technológiai folyamatokat. Ez már csak azért is előnyösebb a csak egyetlen részfeladat komputerre vitelét kérő cég megoldásával szemben, mert időt és költséget takaríthatnak meg a megrendelők a párhuzamosságok kiiktatásával. Ha például egy számlát már kiállított a gép, ha legközelebb arra szükség van, nem kell újból bepötyögni a komputerbe az adatokat, hanem a gép előveszi a már elkészített darabot.

Szabad ideje egyelőre nem sok van Molnár Lászlónak, hisz a vállalkozása nagyon leköti. Feleségével, Gulyás Ildikóval az elmúlt hónapokban a házépítés, a lakberendezés töltötte ki az idejüket. Szeretnek olvasni, kirándulni, most indulnak nyaralni. Szívesen látogatják a tágabb család tagjait, hisz az eddig elért eredményeiket a férj szerényen a család erkölcsi támogatásának is tulajdonította.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése