Medgyesi József

Szaktanácsadó,

Nyíregyháza

szszb_21-54_medgyesi_jozsef.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg társadalmi életének és történelmének, a II. világháború utáni időszakában kitörölhetetlen nyomokat hagyó „Nagy generáció” megbecsült tagja, Medgyesi József 1937. szeptember 16-án Csengerben született. Édesanyja Babics Julianna, édesapja Medgyesi József a tisztességgel elvégzett munka becsületére nevelték gyermekeiket. Sándor fiuk ma már nyugdíjas kirendeltségvezetőként a közeli Miskolcon él családjával. István, a legfiatalabb a mikrohullámú televíziózás szakértője, Kék egykori polgármestere.

Medgyesi József feleségével, Szatmári Katalinnal 1960-ban kötötte össze az életét. A „Kiváló tanító” kitüntető cím büszke tulajdonosa nemcsak a mások, de a saját három gyermekét is példamutató módon nevelte fel. A negyvennégy éves József egy elektronikai magáncég termelési igazgatója. A tágabb család két fiúunokája: a tizenkét éves Zsolt és a nyolcéves Attila kezeik alatt cseperedik. Középső gyermekük, Sándor a KEVIZ-21 vállalkozás építésvezetője, s a két leányunoka, a tizenegy éves Beáta és a hétéves Dóra édesapja. Legifjabb fiuk, Gergely huszonöt évesen igazi informatikai szakértő. Ő az, aki tízéves korában a Nyíregyházi Főiskolán előadást tartott „Internet dióhéjban” címmel, miközben alig látszott ki a katedra mögül!

A szaktanácsadó úr 1957-ben jelessel érettségizett Debrecenben, a híres Református Gimnáziumban. Néhány hónap után a kötelező sorkatonai szolgálat következett az ő számára is. De amíg sokakban soha vissza nem kívánt rémálomként maradt meg az az időszak, addig ő megtalálta az igazi pályára irányítóját. Parancsnoka, a negyvenéves légvédelmi tüzér főhadnagy, Turay László mindenben segítette jófejű katonája boldogulását. Medgyesi József szerint ő az, aki megérdemli a nagybetűs EMBER szót a neve előtt… Beosztottjáról írt jellemzése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a KSH akkori igazgatója, Szilágyi Imre a leszerelést követően állományba vette őt.

A jól és tisztességgel végzett munka, a hozzáértés rövidesen kamatozott Medgyesi József számára: 1960-ban beülhetett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem padjaiba, ahonnan már diplomás közgazdászként távozott.

Családos ember lévén nem nagyon válogatott az állások között, így 1964-ben a „Megyeházán” vették alkalmazásba, a munkaügyi osztályon. Ekkor látta meg valójában, hogy nagyon sok akkori tanácsi vezető még a segítség elfogadására is képtelen. Dr. Czimbalmos Béla általános tanácselnök-helyettes ösztönözte őt arra: menjen tanulni újra, s beiskoláztatta a hároméves vezetőképzőbe, Budapestre. Medgyesi József vörös diplomával tért vissza Nyíregyházára, aminek az eredményeként kinevezett pénzügyi osztályvezető-helyettes lett.

A hivatali ranglétrán 1980-ban lépett előbbre: ekkor a tervosztályt bízták rá. Majd’ egy évtized múltán, 1988-ban az újonnan létrehozott közgazdasági főosztály vezetését kapta meg. A rendszerváltást követően egy választási cikluson át a megyei közgyűlés elnöki tisztjét töltötte be.

Szakmai hitvallásáról így szól: „Mindig csak azt kérdeztem, mondjátok meg, mi nincs még?!” S ehhez tartotta magát egész munkássága alatt. Sikerekben gazdag életpályájának időszakában igyekezett megtalálni azokat a súlypontokat, amelyek a legfontosabbak voltak a város, a megye lakossága számára. Így említhetjük meg a szakmunkásképzők, a megye általános iskolai hálózatának megépíttetését, az egészséges ivóvízvezeték-, a telefon és távközlési hálózat és a közműfejlesztés kiemelkedő léptékű fejlesztését.

„Kijárta” a BUSZACSA felépítését, ami a mai napig az ország egyik legnagyobb sportcsarnoka. Szinte nincs olyan település a megyében, ahol ne süvegelnék meg azért, amit értük tett egykoron. Ebben a sorban kiemelt helyet kaphat Csenger, a szülőhely: annak várossá alakításáért mindent vállalva szorgoskodott. Elérte, hogy az olyan központtal büszkélkedhessen, amilyennel csak kevés település Magyarországon. Medgyesi József 1995-ben, miután a megye vezetői igényt tartottak szaktudására, maradt, s tette azt, amit korábban: szervezett, érvelt, „kilincselt”, és sikeresen pályázott tovább… Kiemeli: egyedül, amiket megvalósított, nem érte volna el. Olyan emberekkel dolgozhatott, akik közösnek érezték a felelősséget és a sikert is. Következzenek tehát az érdemesek: Hajzer Gábor, Lajtos György, Varga János, Kelemen István, Gincsai István, dr. Koncz Imre, Tömöri László és Mészáros Gabriella.

A bírálatok mellett, a sors igazsága révén, elismeréseket is kapott. Ő valamennyire büszke, mert csapatával együtt dolgoztak meg azokért. Néhány a sok közül: az „Április 4.” Érdemrend, a „Haza Szolgálatáért” Érdemérem, a „Magyar Köztársaság Aranykeresztje”. S talán a szívének a legkedvesebb: a 2005-ben kapott, a köztisztviselői munkásságát elismerő oklevél.

Valódi nyugdíjasként a jövőben már az unokákkal, a családdal, a hobbikerttel kívánja eltölteni szabad idejét.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése