Máté György

Vállalkozó

Ibrány

Máthé György IMG_8879.jpgMark-Ép Kft. Vár utca 1. szám. A város szélén, a Nagyerdőre vezető út sar­kán hatalmas csarnoképület irodá­jában várom a cég vezetőjét. Vadász lehet az illető hobbija, legalábbis erre következtethetek egy falon függő ok­levélből. Pontosan érkezik. Terepjárója begördül az árnyas nyárfák alá. Spor­tos mozgású, lezser öltözetű, férfi lép be. Érdeklődő élénk kék szeme vendég­szeretet sugároz.

– Vár utca? Gosztonyi Tibi bácsi, nyugodjon békében, Ibrány minden­tudója mesélt róla, hogy errefelé vár állott. Innen lehet a név – magyarázza, amikor a cég címe felől érdeklődöm. És ha már itt tartunk a „Mark-Ép” el­nevezés is sorra kerül.

– Marketing és építőipar – kapom a rövidítés megfejtését. – 1995-ben ala­pítottam egy társammal. A marketing idővel kikopott, mert eléggé rapszodi­kus teljesítményt nyújtott. Maradt az építészet. Az én tanult szakmám. Az a bizonyos társ pedig másutt folytatta. Azóta családi vállalkozás a Mark-Ép Kft. Kettőnk tulajdona a feleségemmel.

Máté György Tiszabercelen született 1955-ben.Édesapja a hatvanas években téesz-­elnök, később tanácselnök volt a fa­luban.

– Debrecenben, az Építészeti Tech­nikumban tanultam, a feleségem fog­orvos szakon végzett tekint vissza a kezdetekre. – Diploma után Máténé dr. Krámer Juliannának itt ajánlottak ál­láshelyet, így kerültünk Ibrányba.

A fiatal szakember a helyi építőipari KTSZ-ben kezdte a pályáját. Megem­líti még a Pálma Gumigyár itteni üze­mét, ahol tmk művezetőként dolgozott. Nem is tudtam, hogy valamikor réges-rég az ibrányi vár helyén készültek a népszerű gumimatracok. Azóta sok víz lefolyt a közelben hömpölygő Tiszán.

A Mark-Ép Kft, ma egyike azon cé­geknek, amelyek a válság viszontag­ságai között még sorra megtalálták a talpon maradás eszközeit.

– Valamikor jobban futott a szekér, – utal a gazdasági visszaesés előtti időkre, és kezd egy kis elemzésbe Máté György, és egyben betekintést enged a cég te­vékenységébe. – A mi csapatunk nem nagy. Sokkal ésszerűbb alvállalkozók­kal dolgozni. Kipróbált, megbízható partneri körünk alakult ki, akikre szá­míthatunk, ha egy-egy szerződésben szükségessé válik egy szakmai tevé­kenység, amelyben valamelyikük profi. Olyan referenciamunkákra hivatkoz­hatunk, amelyek meggyőzhetik a re­ménybeli megrendelőt abban a szándé­kában, hogy velünk kössön szerződést. A hajába túr, látom, azon gondolkodik, melyiket emelje ki munkáik közül.

– A dombrádi sertéstelep rekonstruk­cióján négy évig dolgoztunk. Ez nem azt jelenti, hogy ennyire elhúzódott. Arról volt szó, hogy ütemezetten halad­tunk vele, a tulajdonos által elképzelt szakaszokban és tempóban. De említ­hetnék óvoda-felújításokat, és más ön­kormányzati megrendeléseket is.

Említ is, de követve tekintetemet, az írás elején említett vadász-kötődésű ok­levélre, szóba hozza hobbiját.

– A gávavencsellői Nimród Vadász­társaság tagja vagyok. Édesapám is itt vadászott, valószínűleg mellette ked­veltem meg azt a nemes sportot. – A száraz számok és az elgondolkozó arc után egy másik ember néz rám. – A fiam ugyancsak kedveli ezt a szabad­idős tevékenységet, mi több annak egy különleges ága fogott meg mindket­tőnket, mégpedig a koronglövészet. Kálmánházára járunk amikor időnk engedi, ott van lehetőség erre a sport­ra. A kedvenc vadászterületek egyike Bockerek, ahonnan egy aranyérmes dám trófeáját hozta haza. Egy hét kiló kilencven dekás agancs pedig egy so­mogyi bika fejét ékítette, amíg Máté György puskájának irányzéka meg nem találta.

– Vaddisznóból hiányzik még vala­mi szép kaland, de remélem nem várat magára sokáig – zárja le a vadászél­ményeket.

A fiát említve a nevét is mondja: Máté György Péter. Hirtelen ötlettől vezérel­ve a „Péter” felől érdeklődöm.

– A feleségem kedvenc nagyapjának keresztneve – kapom a magyarázatot. Hozzáteszi, hogy nem csak a vadá­szatban, de az építész szakmában is követi az apai példát. – A lányom, dr. Máté Julianna pedig fogorvos – foly­tatja. Ezt kitaláltam volna, gondoltam – Szakvizsga előtt áll, most az édesany­ja mellett rezidens itt Ibrányban. Az ő szakmájában se könnyű manapság bol­dogulni – utal egy félmondattal a mai nemzedék előtt álló nehézségekre.

Búcsúzáskor megállunk még egy pár szóra a telephely előtt. Bebukott, vagy erősen ilyesmire hajló szakmabeli isme­rősök kerülnek szóba.

– Én úgy gondolom, egyszer csak véget ér ez a hanyatlás – fogalmazza meg a stratégiáját. – Két dolgot nagyon fontosnak tartok a túlélés szempont­jából. Az első: ami megvan, azt nem kockáztatni. A második, megőrizni a a barátságokat. Ma családtagok vesznek össze egy életre… Ez a vagyonvesztés­sel felérő katasztrófa. Gosztonyi Tibort citáltuk az elején. A későbbi korok helytörténészének álljon itt végül egy adat hiteles forrásból, Máté Györgytől. Tavaly egyetlen ház épült Ibrányban. A kibontakozás csak azokkal indulhat el, akik még talpon vannak.

(Északkeleti Almanach 28.kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése