Masáné Endresz Ágnes

Díszlet- és jelmeztervező,

Nyíregyháza, Budapest

szszb_13-36_masane_endresz_agnes.jpgAz Endresz család figyelmet érdemel. Tagjai nem szokványos foglalkozást művelnek. A jó kedélyű, szépen mosolygó Masáné Endresz Ágnes a Képzőművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező szakán szerzett diplomát. Pár év alatt nevet szerzett a szakmában. Beszélgetésünk idején azért is volt oka a mosolyra, a derűlátásra, mert áldott állapotban volt. Egészséges fiúgyermeket „jósoltak” neki. A fiú hamarabb megszületik, mint a megyénket bemutató könyvsorozat legújabb része. Dr. Endresz István pedig nagyapa lesz.

Ágnes asszony, vagyis a művésznő a nyíregyházi művészeti szakközépiskolában érettségizett. Szépérzékét édesanyjától örökölte, de tudatosan fejlesztette kreativitását, esztétikai érzékét. Már az egyetemi évek alatt is szenvedéllyel látott munkához. Munkája egyben a hobbija. Fiktív, de valódinak látszó tájakat, értékeket varázsol elő, láttat, szórakoztat. Közben maga is szórakozik. Az egyetemen viselettörténetet és a korok divatját is tanulta. Természetes, hogy jelmezeket, kosztümöket is kreál. Letette a névjegyét a fővárosban és három megyeszékhelyen. (Férjével Budapesten lakik, innen ingázik főleg hét elején Nyíregyházára.) A budapesti színházakban is sikerrel dolgozik. Nemrég szaktekintélyekből álló zsűri ítélte oda a Kritikusok Díját. A zsűri egy része Endresz Ágnest találta legjobbnak a jelmeztervezők közül. A díj valójában nem az övé lett, de egy kezdőnek ez is nagy siker. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak évente 3–4 díszletet készít. A dzsungel könyve című darabhoz is ő csinált díszletet és jelmezt. Ehhez a munkájához indiai ruhákat, tárgyakat is be kellett szerezni. Mérnöki pontossággal kell megterveznie munkáit. Együtt dolgozik színházi szabókkal, lakatosokkal, asztalosokkal, segédmunkásokkal. Mindezek ellenére mindig a háttérben marad, mondhatni, a kulisszák mögött van. A közönség – főleg a nyíregyházi – mégis ismeri, azért is, mert neve mindig ki van írva a színházi plakátokra. Nyíregyházán a szabadtéri színpadon is dolgozott. Decemberben a belvárosban a színes karácsonyi forgatagot tette érdekesebbé, változatosabbá a betlehemével.

Külön figyelmet érdemel, hogy ahol egykor tanult – a nyíregyházi művészeti szakközépiskolában –, most ott tanít. Maroknyi csoport, hat diák tartozik hozzá. Célja egy új szemléletű látványtervező nemzedék kinevelése, akik megfelelnek a XXI. század kihívásainak is. Ezek a fiatalok ezzel a szakközépiskolai végzettséggel elhelyezkedhetnek a filmipar területein, valamint dekoratőrnek, lakberendezőnek, divattervezőnek, rendezvényirodákon is munkát kaphatnak. Tanítványai papírból, drótvázból irodalmai alakokat, szobrokat készítettek és beneveztek egy, a színház által kiírt megyei versenyre. A közönség a szívébe zárta ezeket a fiatalokat, ők nyerték el a Közönség Nagydíját. Ez is siker a javából. Közönségsiker. A szolnoki színháznak is dolgozott.

Korábban a debreceni művelődési központ színpadára is tervezett. Köztudott, hogy a debreceni virágkarnevál szerte Európában ismert. Az egyik színpompás karneválon az ő munkáit is láthatták a hazai és a külföldi érdeklődők.

A férje, Masa Richárd, a Vajdaságból származik. Egyetemi évfolyamtársa volt, diákszerelemmel kezdődött. A fiatalember szobrász, festő, de egy egyedinek nevezhető műfajban dolgozik, a számítógép felhasználásával készíti el alkotásait. Élénk a fantáziája, képernyőjén megjelenik a sci-fi. A kalandos, mesélő játékokat is kedveli, Verne Gyula ihletésű számítógépes játékokat is készít. Masa Richárdot külföldön is ismerik, nemcsak a Vajdaságban. Ágnes édesanyja már pihenőre vonult, valaha a kereskedelemben dolgozott. István bátyja kétdiplomás, a fővárosban él, de most Nyíregyházára készül, hogy egy alternatív szórakoztató ipari vállalkozást indítson. László öccse közgazdasági főiskolát végzett és az I. Controll Kft.-ben dolgozik az édesapjuk mellett.

Az édesapjának, dr. Endresz Istvánnak három diplomája van: gépészmérnök, gazdaságmérnök és közgazdász. Doktori disszertációjának a külkereskedelem volt a témája. Az Elekterfém Szövetkezetben végig járta a létrafokokat, első számú vezető, elnök is volt. A híres építő nagyvállalatnál, a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalatnál az előkészítő és fővállalkozási osztályon dolgozott.

A rendszerváltás után lépést váltott. Cégének szakembereivel tanulmányozta a Dunán folyó vízépítési, folyamszabályozási munkát. Aztán átjöttek a Tiszára. A sajtóban nemrég cikk jelent meg róluk, amelynek ez volt a lényege: Tokajban lekötőt, majd kikötőt épít a nyíregyházi székhelyű I. Controll Hajózási és Szolgáltató Kft. Az olcsó és környezetbarát vízi szállításnak ugyanis nagy jövőt jósolnak a szakemberek. Endresz István ügyvezető elmondta, hogy első lépésben a Bodrogon építőanyagokat szállítanak Szlovákiába, visszáruként útépítő követ, betonelemeket hoznak. Távlatokban Ukrajnából Záhonyon át a déli szomszédainknak szállíthatnak tömegárut a Tiszán.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése