Makrai László

Nyugalmazott igazgató,

Nyíregyháza

szszb_02-40_makrai_laszlo.jpgTősgyökeres nyírbátori. A Makraiak a Baracsiakkal, Bihariakkal, Hadháziakkal, Hatvaniakkal, Borsósokkal, Tallódiakkal, Bánkiakkal együtt adták a régi Bátor eredeti református lakosságát. Lehetséges, hogy ősei, az ezerötszázas évekig a Nyírbéltek, Nyírlugos térségében még meglévő, de a török által elpusztított Makra nevű faluból származnak. Erre irodalmi utalások vannak. A nyírbátori református egyház anyakönyvi iratai között találkozunk a Makrai család nevével.

Makrai László dédszülei az 1870-es kolerajárvány alatt elhaltak, és így a nagyapa (Makrai István) gyermekkorában árvaként egy nagygazda gyámhoz került. Kitartó, szorgalmas munkával, valamint háromszori nősülésével elérte, hogy halálakor már 80 katasztrális hold földet mondhatott magáénak. A harmadik házasságát Borsós Eszterrel kötötte a nagyapa. A nagyszülők − Makrai István és Borsós Eszter − 1929-30-ban elhaltak, és haláluk után a legkisebb fiú, Albert (aki Makrai László édesapja) vezette a háztartást két bátyjával együtt élve 1932-ben bekövetkezett házasságkötéséig. Nyírbogátról nősült, a református Elek család Teréz nevű lányát vette feleségül. Teréz, Elek Béla és Palóczi Karolina házasságából született.

Az ezerkilencszázharminckettőben kötött házasságukból csak 6 év után és egyedüli gyermekként látta meg a napvilágot László.

László életében egyik döntő tényező az ötéves korában bekövetkezett súlyos betegsége. Egyszerre több gyulladásos betegség érte, tüdő-, vese-, agyhártya-, középfül-, ami egyenként is nagy veszély. Az orvosa már lemondott róla. Édesanyja könnyek között imádságba foglalta, ha Isten megtartja gyermekét, papnak neveli.

Ezzel az anyai szándékkal a debreceni Református Gimnázium diákja lett, a Nyírbátorban elvégzett általános iskolai tanulmányok után. Jól tanult, szerette Debrecent, a gimnáziumot, a Nagykönyvtárat, de jöttek az 1952-es nehéz évek, a padlásseprés, a tsz-szervezés.

Annyira elfogyott a tartalék, hogy két év után az olcsóbb, nyíregyházi Kossuth gimnáziumba vonattal való bejárást választották. Az idegen környezet, a sok utazási idő a tanulmányi eredmény romlásához vezetett a harmadik osztályban. Ezért az érettségi vizsgát már a Református Gimnáziumban tette le. Ezután Mosonmagyaróvárra a Mezőgazdasági Akadémiára nyert felvételt.

Ezerkilencszázötvenhat eseményei ott érték, átélte a sortüzet, megmenekült. Az első félév után átjelentkezett a debreceni Agrárra, ahol oly jó volt diákoskodni. A gazdászévek alatt ismerte meg későbbi feleségét, Koncz Margitot, aki gergelyiugornyai születésű. Ő a közgazdasági technikumba járt, ott is érettségizett. Szép diákévek a cívis városban, ma is kellemes emlékek sora merül fel a beszélgetések során.

A gazdászdiplomát 1960-ban vehette át. Hogy közel legyen Gergelyiugornyához, a vásárosnaményi járási tanácsra ment dolgozni. ezerkilencszázhatvannégyben jó munkája eredményeként a megyei tanács mezőgazdasági osztályára helyezték Nyíregyházára.

A TESZÖV-ök létrejötte után ezer-kilencszázhetvenben a Nyírség Tsz Szövetség titkára lett Nyírbátorban. Élete legtermékenyebb és legszebb évei következtek. Megvalósíthatta önmagát. Hitt a politikai rendszerben, céljait magáénak érezte, és az ezerkilencszázhatvanhatos iránykijelöléssel teljesen azonosult. Meggyőződésből és nem karriervágytól lépett be a pártba. A megye három területi szövetségét összevonták és ennek élére őt választották meg.

Ha valamelyik szakvezető felkereste, mindig azt kérdezte, mi a baj, miben tudunk segíteni? Az a típus, aki azt mondja a félig töltött pohárra, hogy még félig van, nem azt, hogy már félig üres. Ezerkilencszáznyolcvanöttől pártérdekből, a megyei Gabonafelvásárló- és Feldolgozó Vállalat igazgatójának nevezték ki. Rendet és fegyelmet tartott a becsületes dolgozók érdekében. Elmondhatja magáról, hogy rendszerváltás után úgy ment nyugdíjba, hogy kevesen szidták a háta mögött.

Családjukban két fiúgyermek született. László és Gábor. László jelenleg a Nyírtrend Kft. ügyvezetője, és a tanárképző főiskola kosárlabda-csapatának ügyintézője. Felesége Csisztu Csilla ökológus. Egy fiuk van, kinek Márton a neve. Gábor a Közgazdasági Egyetem utolsó éves hallgatója.

A háztartás, a gyermeknevelés, a családi gondok jelentős része Margónak, a feleségnek a vállára nehezedett a munkahelyi problémái mellett. Ő mérlegképes könyvelő, és az Illetékkiszabási Hivatalból ment nyugdíjba.

A barátságról ismert a Makrai család. A házigazda szereti a társaságot, kedveli a jó hangulatot. Élcelődik, viccelődik. Spirituszban oldott humora specifikum. A vendég érkezésekor úgy fog kezet, hogy köszön, viszontlátásra. Aki nem ismeri, meglepődik, talán meg is sértődik, de akik ismerjük, újra keressük a viszontlátást.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése