Majoros Ferenc

Műhelyvezető

Nyíregyháza

szszb_31_km_majoros_ferenc.jpgNehéz újat mutatni Majoros Ferencnek a gépjárműjavítás, karbantartás területén, hiszen egész eddigi életét ezen a pályán töltötte. A technikai eszközök iránti érdeklődése már korán megmutatkozott. Szeretett szerelni, javítani, nagy igény volt erre a munkára a 60-as 70-es években, hiszen a háztartási gépek akár évtizedekig is kiszolgáltak egy-egy családot. Akkoriban, ha elromlott valami nem dobták ki, hanem megjavíttatták. Becsülete volt az ügyes kezű mestereknek.

A műszaki pálya iránti elkötelezettsége miatt kezdte tanulmányait a 110-es Szakmunkásképző Intézetben autószerelő szakon, majd esti levelező tagozaton a Mezőgazdasági Szakközépiskola gépész karán folytatta, ezután a Mezőgazdasági Főiskolán szerzett két éves képzés keretében gépjavító technikusi oklevelet. Első munkahelye a helyi termelőszövetkezet volt, ahol két esztendő alatt szerezte meg a technikusi képesítéshez szükség szakmai gyakorlatot. Ezután a katonaévek következtek, de előtte még egy igen fontos magánéleti eseményre került sor, megnősült. Amikor leszerelt, a 13-as számú autójavító vállalatnál helyezkedett el művezetőként, majd néhány hónap múlva kinevezték műszakvezetőnek.

Munkája mellett folyamatosan képezte magát. Vizsgabiztosi, szervizvezetői képesítést szerzett és gyárlátogatásokon fejlesztette tudását.  Az 1992-es esztendő a változások éve volt. Tulajdonosváltásra, majd egyműszakos munkarend bevezetésére, ezzel párhuzamosan pedig leépítésekre került sor a vállalatnál. Elérkezettnek látta az időt, hogy váltson. Megyénkben, a Nissan márkaképviselet létrehozásában vállalt feladatot résztulajdonosként és műszaki vezetőként. Munkatársaival kiépítették Nyíregyházán a szervizt és bemutatótermet, de egy idő után szűknek bizonyult a telephely, nagyobb befogadóképességű után kellett nézni, de ebbe már nem akart belevágni, ezért új munkahelyet keresett.

2007-ben a hulladékgazdálkodással foglalkozó nyíregyházi cégnél is átszervezésre került sor. Az átalakításban, a műszaki bázis kiépítésében és ennek rendszerezésében már részt vállalt, 2008-tól pedig műhelyvezetőként dolgozik a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft.-nél. Hozzá tartozik minden, amit javítani kell, amiben csavar van, többek között a gépjárművek, technikai eszközök üzemeltetése és karbantartása. 2011-től, amióta kollégáját nyugdíjazták, a fenntartással kapcsolatos feladatok is hatáskörébe tartoznak. Tevékenysége szerteágazó, nem csupán azért, mert szinte minden műszaki berendezésre kiterjed, hanem a távolság miatt is, hiszen több telephelyen dolgoznak.

A központi Bokréta utcain kívül van telephelyük a Korányi Frigyes és a Kerék utcán, Nagyhalászban, Oroson, ahol válogató csarnokot üzemeltetnek. 54 forgalmi engedéllyel rendelkező hulladékszállítást végző gépjárműve van a kft-nek, melyek karbantartása az egyik fő feladata csoportjának, de bérjavítást is vállalnak az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft-nek. A folyamatos munkavégzés biztosítása érdekében ügyeleti és készenléti rendszert működtetnek, mivel a délutáni órákban is vannak járataik, szállítják a hulladékot, meghibásodások pedig előfordulhatnak. Van egy jól felszerelt műhelykocsijuk, amellyel az egész megyére kiterjedő kiszállásokat, hibaelhárításokat végzik. Nagy a körzetük és vannak nagykorú gépjárműveik is, melyek folyamatos üzemben tartása igen nagy kihívás, de akár túlmunkában is elvégzik a szükséges javításokat.

Húsz főállású dolgozó tartozik a keze alá, jelentős tapasztalattal rendelkező, kvalifikált szakemberek, akik pontosan tudják, hogy hiba esetén mi a teendő, de jártasak a hibák megelőzésében is, hiszen a karbantartás elengedhetetlen feltétele a megbízhatóság fenntartásának. Csoportjának munkarendje a konténeres és a kukás szállításhoz alkalmazkodik, mert a legtöbb javítás erről a területről érkezik. Műhelyvezetőként megköveteli a pontos precíz munkát, de feladatának tartja munkatársai gazdasági szemléletének formálását is, hiszen ez elengedhetetlen feltétele az egyre szigorúbb követelményeknek való megfelelésnek. Úgy véli fontos annak megértetése, hogy az anyagiakat meg kell termelniük, ehhez hatékonyan és költségtakarékosan kell dolgozni. Sok mindenen lehet spórolni, többek között a pontos hibafeltáráson, hiba megállapításon, az anyag és alkatrészbeszerzésen a minőségi szempontok figyelembevétele mellett.

Bár rengeteg energiát és időt fektet munkájába, de igyekszik megtalálni a helyes egyensúlyt a munka és magánélet között. Családcentrikus, erre nevelte két, ma már felnőtt fiát is. Szeret sportolni, évekig működött NB I-es bowling csapat Nyíregyházán, melynek stabil játékosa volt. 2002-ben az év sportolójának választották megyénkben, hiszen ezt is, mint amibe eddig belefogott, teljes erőbedobással csinálta. Ezt a mintát látta szüleinél és ezt adta tovább gyermekeinek is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése