Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja

Miskolc

szszb_31_ki_magyar_maltai_szeretetszolgalat.jpgA szeretetszolgálat szó hallatán azonnal odaadó ápolókról, erőn felül teljesítő szociális munkásokról és sok-sok elesett, segítségre szoruló emberről vizionálunk. Ha ezek az önzetlen emberek szervezetbe tömörülnek és vannak jó szervezőképességű, fáradtságot és munkaidőt nem ismerő vezetői, borítékolható a siker. Ezúttal egy ilyen, egyesületi formában működő szervezetet mutatunk be Brahó Zsuzsanna intézményvezető segítségével.

Csilla von Boeselager maradandót alkotott a magyarországi szociális szférában. A magyar születésű német bárónő, Miskolc város postumus díszpolgára 1988-ban megalapította az Ungarischer Malteser Caritas Dienst-et, amelyen keresztül kórházi berendezéseket és ruhaneműt szállítottak és osztottak szét az országban.  Mivel látta, hogy sokan örömmel fogadják segítségét, 1989-ben megalapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, Kozma Imre atya vezetésével. Huszonöt évvel ezelőtt, 1990. június 20-án 40 önkéntes részvételével alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja. Az alapítók világi vezetőnek Dr. Csiba Gábort, egyházi vezetőnek Zachar Géza plébános urat választották. Zachar Géza halála után Dr. Mikolai Vince lett az egyházi vezető. Aztán 2015. februárban egy újabb változás következett be. A Miskolci Csoport addigi vezetője Dr. Csiba Gábor lemondott a csoportvezető funkciójáról és helyét Brahó Zsuzsanna a Szeretetszolgálat Ápolási Otthonának intézményvezetője vette át. Dr. Csiba Gábor azonban továbbra is aktívan segíti a Csoport és egyben a Szeretetszolgálat működését.

Brahó Zsuzsanna a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskolai Karán Egészségügyi Ügyvitelszervező és a Comenius Egyetem Egészségügyi Menedzserképző szakán szerzett diplomát. Huszonhárom évig a megyei kórház betegellátásában dolgozott, ebből tíz évet a házi ápolásban is besegített fizikoterápiás kezelésekkel. Így a gyógyító tevékenységen túl rálátása van a szociális területre is. Brahó Zsuzsanna elárulta: számára nem létezik munkaidő, a napok összefolynak és csak a feladatokra koncentrál.

A Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja először a Szent Anna Plébánia közösségi termében kezdte meg működését. Adományok gyűjtése, szétosztása, illetve adományok fogadása volt az első tevékenységük. 1990 végén a csoport használatba kapta az Árpád utca 126. szám alatti iskola épületét, amelyben megkezdték tevékenységüket. Az önkéntesek kezdetben ruhaosztással, későbbiek során élelmiszer rendszeres osztásával, orvosi-jogi tanácsadással, telefonos szolgálattal segítették a rászorulókat.

Támogatók segítségével kialakítottak egy 50 fős hajléktalan szállót, a rászorultaknak szolgáló orvosi rendelőt, adminisztrációs központot és személyes beszélgetéseket lehetővé tevő helyiségeket.

1992-től a Városi Önkormányzat segítségével a Csoport beindította az ingyen konyhát – Népkonyha -, amely naponta és folyamatosan 150 ember étkeztetését segíti.

A csoport ötlete alapján 1994-ben elindult – szintén a Miskolc Városi Önkormányzat közreműködésével – a mozgássérült gyermekek iskolába és óvodába szállítása.

Csilla Von Boeselager báróné a csoport részére 75 ezer márkát adományozott két célra. Az egyik egy városi és régiós központ felépítése, mely önálló ápolási és szociális otthonként is működjön. A másik cél pedig a B-A-Z Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központ Csontvelő-transzplantációs Központjának kialakítása volt. 1995-ben és 1996-ban mindkét létesítmény működött.

Országos program részeként 1998-ban az Avas városrészben Máltai játszótér nyílt, ami gyermekfoglalkoztatóként is működik. Ott évente 200 gyermek ellátását végzik.

Mára a Szeretetszolgálat a szociális munka számos területén vesz rész Miskolc életében. Létrehoztak Támogató Szolgálatot, az utcai szociális munkások a hajléktalanok felkutatásával foglalkoznak, krízis időszakban tea-járatot működtetnek, a diszpécser központ pedig a megye teljes területén segít a bajba jutott embereken.

A Máltai Szeretetszolgálat és a helyi csoport bekapcsolódott a „Lyukói programba” és az „Avasi fészekrakókkal” kapcsolatos reorganizációs folyamatba. Élő kapcsolatot tart fenn Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával, helyi és országgyűlési képviselőkkel.

Az önkéntes csoport 39 taggal működik, akik ruhaosztásban, a karácsonyi „Adni Öröm” akciókban való segítéssel járulnak hozzá a rászorulók támogatásához. Dolgoznak a hajléktalan étkeztetésben és a máltai központ kápolnájának gondozásában is.

Az eltelt évtizedek során a Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja és az általa létrehozott intézmények professzionális szervezetté nőtték ki magukat, 175 munkahelyet tartanak fent ápolónőknek, gépkocsivezetőknek, szociális munkásoknak.

Miskolc városában a hátrányos helyzetű és leszakadó rétegek felkarolása, támogatása, segítése terén végzett sokoldalú és fáradhatatlan tevékenységükért váltak méltóvá a Pro Urbe kitüntetésre.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése