Macsuga Győző

Világbajnok rádióamatőr,

Nyíregyháza

szszb_04-94_macsuga_gyozo.jpgOtthonosan mozog az éter hullámain Macsuga Győző, aki rádióamatőrként mindent elért az életben e területen. Több mint negyedszázada jegyezte el magát ezzel a csodálatosan szép hobbival, amely ma is órákra odaülteti a rádiókészülék elé. Számára nincs este, ünnep, hétvége, karácsony, szilveszter, sőt ilyenkor kettőzött erővel keresi a partnereket az éter hullámhosszán.

− A világ legcsodálatosabb dolga valakivel úgy összeköttetést keresni és találni, hogy soha nem találkoztunk előtte. A közös hobbi teremt egy kommunikációs nyelvet köztünk, s még számos kérdést is sikerül közben megbeszélnünk.

Macsuga Győző ötszörös egyéni és egyszeres csapatvilágbajnok a mostani szilveszter jó részét is a rádió mellett töltötte.

− Steve Morrissal, egy Washington állambeli menedzseriroda vezetőjével beszélgettem, már személyesen is találkoztunk párszor  − hallottuk a világbajnoktól.  − A K7LXC hívójelre rögtön válaszolt. Most egyébként csak tíz-tizenkét összeköttetést létesítettem. Először a Nyíregyházán és környékén élő rádióamatőrökkel találkozunk az éterben, és ellenőrizzük a vételi viszonyokat. Három-négy évig a napfolttevékenység gátolja a zavartalan rádiózást, de várhatóan 2001 körül ismét megtelik az amatőröknek fenntartott hullámsáv a forgalmazók üzeneteivel.

A modern technika, a komputervilág a rádióamatőrök tevékenységét sem hagyta érintetlenül: betáplálhatják adataikat egy számítógépbe és érdeklődésüknek megfelelő partnert kereshetnek a rádiózáshoz.

Macsuga Győző a huszonhat év alatt közel egymillió összeköttetést létesített, azon kevesek egyike, aki a rádióforgalmazás szempontjából háromszázhuszonhét országot számláló bolygó valamennyi országába eljutott az éter segítségével. Személyesen Európa, az USA, Mongólia, Törökország körzeteiben is hódolhatott szenvedélyének. 1990-ben ott lehetett Seattle-ben a Jóakarat Játékok rádióamatőr világbajnokságán.

Sajnos, nem lehetett részese az I. Péter-szigetekre szervezett expedíciónak: a Dél-Amerika legdélibb pontjától, a Tűzföldtől nem messze lévő lakatlan szigetet egy évben csupán 10-15 napon át lehet megközelíteni a zord időjárás miatt a Csendes-óceán felől. Annak viszont örül, hogy Albániából személyesen szervezhette meg társaival a rádiózást néhány éve.

Debrecenben született 1958-ban, de a családja Tiszavasvárit mondhatja szülőföldjének. A tiszavasvári Váci Mihály Gimnáziumban érettségizett 1976-ban.

Két szakmát szerzett, elektronikai műszerésznek és híradásipari technikusnak tanult. Nyolc évig az Alkaloidában kereste a kenyerét, a műszaki fejlesztési főosztályon orvosi és analitikai műszereket javított.

− Még általános iskolában szerettem meg a műszaki szerkezeteket  − vallja Macsuga Győző.  − Az unokabátyám, néhai Mészáros József tanította nekünk a fizikát, és szakkörben is igyekeztem minél többet megtudni a témáról. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hobbim lett a megélhetésem forrása.

A nyíregyházi városi rádióklub tagja ezerkilencszáznyolcvanöttől, s ennek színeiben versenyez ma is. Megismerkedett és barátságot kötött Dévényi Józseffel, akivel az ANICO Kft.-ben is tulajdonos- és munkatársak.

Mellesleg az ANICO Kft. is a rádióklub révén született ezerkilencszázkilencvenegy végén. Egy amerikai, Minnesotha állambeli üzletember, Burt Scott a harmadik társuk, ő hozza a náluk is sikeres profi módszereket, az üzleti életben jól alkalmazható eljárásokat.

A forgalmuk nagyobb részét a hírközlésben profi cégekkel bonyolítják le, ilyen a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az önkormányzati tűzoltóságok, az áramszolgáltató, a polgári védelem, a vízügy, a gázszolgáltató, a Nyírtávhő, hogy a legnagyobbakat említsük.

Igen elfoglalt már régóta Macsuga Győző. Neje Nagy Mária óvónő, és a nyíregyházi Benczúr téri óvodában foglalkozik a gyerekekkel. Nekik egy fiuk és egy lányuk született, Győző tizenegy, Viktória nyolcéves. A szabadidő eltöltésén a család elsősorban a kirándulást érti, bár ezekben a hónapokban nagy reményekkel építik, tervezik a család új otthonát. Remélik, hogy a szolgálati lakást mihamarabb elhagyhatják.

A legszebb emlékei közt a magyar bajnokságokat őrzi a világbajnok, huszonkét alkalommal vett részt ilyen versenyen. Komoly dolognak számít a világ legjobbjai közt is a legelső helyre kerülni.

Lehet, hogy az édesapja, Macsuga György nyugdíjas műszaki oktató legszebb álmaiban sem gondolta, hogy a fia ilyen magas szintre fejleszti a műszaki, technikai, rádiózási szaktudását. Márpedig ez lett az élete, és talán ezért nem érzi meg, hogy a munkanapjai régóta nem férnek bele a nyolc órába, de hát ki nézi akkor az időt, amikor a lakása randevút adhat az egész világnak…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése