Macsi Gyula

Középiskolai igazgató,

Fehérgyarmat

szszb_20-126_macsi_gyula.jpgTöbb mint hat évtizede, 1944-ben alapították a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola jogelődjét, és az intézmény azzal a „ritkasággal” büszkélkedhet, hogy falai között mindvégig közgazdasági képzés folyt. Ma közel ötszáz diák koptatja az iskola padjait évfolyamonként három osztályban. A három szakmacsoportban közgazdasági, kereskedelem-marketing és informatikai képzés folyik. Az érettségi utáni szakképző évfolyamon három osztályban (pénzügyi-számviteli ügyintéző, marketing-reklámügyintéző és gazdasági informatikus) 88 diák tanul.

Amire az intézmény – szakmailag jól felkészült tanári kara – büszke lehet, az a tény, hogy az igazán tehetséges tanulókkal is „tudnak mit kezdeni”, ezt a különböző versenyeredmények is igazolják (pl. országos első helyezés szakmai tanulmányi versenyen). A megfelelő tárgyi-technikai feltételek is segítik az intézmény diákjait abban, hogy a „végeken” se szenvedjenek hátrányt nagyvárosi társaikkal szemben. Macsi Gyula olyan nagyszerű igazgatóelődök munkáját folytathatja, mint Horváth István, dr. Hamar Péter, Végh Jánosné és a fiatalon elhunyt Hudák Erzsébet.

Csak a kórház szülészeti osztálya miatt szerepel Mátészalka a születési hely rovatban, ahol 1962. szeptember 28-án látta meg a napvilágot, mert egyébként tősgyökeres tunyogmatolcsi szülők idősebbik gyermeke. Szülei a mezőgazdaságban, termelőszövetkezetben dolgoztak, ma már nyugdíjasok. Pedagógus végzettségű Katalin húga Budapesten él. Gyermekkorát és általános iskolai éveit Tunyogmatolcson töltötte. A tanulással nemigen akadt gondja, különösen a történelmet és a matematikát kedvelte. Szabadidejében mindenekelőtt sportolt, sokat pingpongozott, de leginkább futballozni szeretett, később faluja csapatában bajnoki mérkőzéseken is rúgta a bőrt.

Továbbtanulásának helyszíne a híres alföldi fürdőváros, Hajdúszoboszló volt, ahol a Közgazdasági Szakközépiskola diákja lett. Kollégistaként nagyon jó közösségbe került, tanárai közül pedig máig szívesen emlékezik vissza Úr Attilára és dr. Takács Imrére. Az 1980-ban letett sikeres érettségi után Budapesten a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán folytatta tanulmányait. „Falusi múltja” ellenére hamar beilleszkedett a főváros forgatagába: a színház, a koncertek, a futballmeccsek Törőcsikkel jelentették a színvonalas kikapcsolódást.

A főiskolai diploma átvétele után – mivel társadalmi ösztöndíjas volt – visszakerült Tunyogmatolcsra, ahol a Zalka Máté Tsz üzemgazdásza lett. Miután a tsz-t hamarosan összevonták a fehérgyarmati termelőszövetkezettel, bevonulása előtt néhány hónapig a járási KISZ-bizottság sportfelelőseként dolgozott.

Katonai szolgálatát Kalocsán, majd Budapesten töltötte, és leszerelése után újra az ifjúsági mozgalom következett egy rövid időre, mert ekkor már nyilvánvalóvá vált számára, hogy tanítani szeretne. Erre 1988 augusztusától nyílt lehetőség, amikor jelenlegi iskolájában közgazdasági tárgyakat kezdett oktatni – a közgazdasági ismeretek teljes tárházát végigtanította. A munka mellett tanult, 1992 őszén közgazdász- és középiskolai tanári diplomáját vette át a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 2001-ben közoktatás-vezetői végzettséget szerzett.

Időközben gyakorlatioktatás-vezető lett, majd hamarosan az igazgatóhelyettesi teendők ellátásával bízták meg. Igazgatóelődje, Hudák Erzsébet váratlan halála után, 2000-ben pályázta meg az igazgatói posztot, és azóta irányítja a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolát. 2002-ben a helyi önkormányzati választáson a szavazópolgárok bizalmából bekerült az önkormányzati képviselő-testületbe, ahol azóta a pénzügyi bizottság elnökeként tevékenykedik.

„Az iskola olyan speciális munkahely – véli Macsi Gyula –, ahol az igazgató ugyanolyan képzettségű embereket irányít, mint ő maga. Ez meghatározza helyzetemet, hisz akikkel együtt dolgozom, azoknak a főnöke vagyok, de valójában a kollégáimnak tekintem őket. Még elődömtől tanultam, hogy az igazgató és tanár jó kapcsolata e munka meghatározó vezérelve. Ma különösen sok feladatot jelent az iskola »menedzselése«, ami sokszor a napi túlélést jelenti. Az intézmények között a csökkenő gyermeklétszám miatt komoly »harc« folyik a jó képességű általános iskolás diákokért.”

1989-ben kötött házasságot Bódi Katalinnal, aki magyar–történelem szakos középiskolai tanár. Két lányuk közül Lilla tizenöt éves, most készül a gimnáziumba, míg a két évvel fiatalabb Flóra hatodikos általános iskolás. Első számú hobbija ma már a tenisz, hetente kétszer rendszeresen játszik, az egykor imádott futball csak a tv képernyőjén keresztül jut el hozzá.

Eddigi életútjával elégedett, a továbbiakhoz mindenekelőtt egészséget kíván magának, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak. Magánéletében pedig gyermekei boldogulásának feltételeit szeretné biztosítani a jövőben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése