Ludescher Norbert

A Ludy cégcsoport tulajdonosa és vezetője

Csanálos

szszb_33_tk_ludescher_norbert.JPGHa valódi, puha sült kacsára vágyik a vendég, nem kell Pekingbe utaznia, elég, ha a román határt átlépi Vállajnál – útlevéllel, mert ide túl messze az Európai Unió – és máris Csanáloson találja magát. A MotelWest messze földön híres étterem és panzió. Egyedisége abban is rejlik, hogy a tányérról lelóg az étel. Egy csoport tesztelte is, vajon mindenki ugyanolyan adagot kap? Meggyőződhettek róla. Jönnek is a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Beregből, de még a svábok is felkeresik. A hét kilométerre fekvő Nagykárolyból rendszeresen jönnek át csoportok. Keresztelőtől a halotti torig a családi események, üzleti programok megbecsült helyszíne a MotelWest. Fellapozzuk a Vendégkönyvet Ludescher Norberttel, aki a Ludy cégcsoport tulajdonosa, vezetője. Tempfli József nagyváradi püspök kalligrafikus betűi mellett az ősei földjére hazatérő gróf Károlyi József és neje, Catherina Karolyi bejegyzése tanúsítja az elbűvölő és magas szintű ellátást. Demján Sándor nagyvállalkozó a Tri-Gránittól, Szabó Gabriella egykori válogatott atléta, későbbi román sportminiszter, Maksa Zoltán humorista, Pataki Attila rock-zenész is írt köszönő sorokat.

Az 1973. január 29-én Nagykárolyban született Ludescher Norbert egyszem gyerekként megfogadta a szülői intelmet: tanulni, diplomázni kell. A kétkezi munkából élő szülők a forradalom után, 1990-ben nyitottak egy kocsmát. Ki tudta akkor, hogy egy komoly cégcsoport bébi lépéseit tették meg? Norbert belenőtt az üzleti életbe, noha a líceumban érettségizett és vasöntő szakmát is szerzett. Az ott tanuló magyar diákok a közeli vasüzemben biztos állást találtak, ezért választották a sokuktól azért távol álló szakmát. Norbert a Temesvári Egyetemen elméleti fizikus lett, de a diplomájával már a vállalkozói világba vágyott. Néhány kísérletet tett még egyetemista korában a csokoládé-értékesítésből, és ez annyira megtetszett neki, hogy a pályaválasztása erre az időszakra tehető. Édesség nagykert nyitott. A vevőkkel beszélgetett, és megtudta, mit szeretnének még venni. Nem kellett kétszer mondani. Közben a szülők – látva a családi vállalkozás felfutását – nyitottak még egy bárt. A hasznot a cég fejlesztésébe forgatták vissza. Egyik ötlet hozta a másikat. Norbert az elsők közt indított egy élelmiszer-üzletláncot. Önkiszolgáló ABC-k honosították meg a modern, fogyasztó-orientált kereskedelm.

Épp 10 éve, hogy a határ mentén megnyitotta kapuit a MotelWest. A 300 négyzetméteres étteremben ebédelnek, vacsoráznak, majd a panzió 18 szobájában 36-an pihenhetik ki fáradalmaikat. Tranzitút vezet előttük, visszatérő külföldi vendégek egymásnak adják át tapasztalataikat. Hiába, a suttogó propaganda a legjobb reklám. Az interneten is megosztják élményeiket a vendégek, és küldik barátaikat is ide. Kibírjuk Ludy-ig, sóhajtanak fel, ha átlépték a magyar-osztrák határt…

Idegenforgalmi komplexumban gondolkodik Ludescher Norbert. A Mogyoróska patak mellett megvett még 3 telket, és pincebárt, halastavat, állatparkot – 2 szamár és 1 póni már „rendszerbe állt” – játszóteret, wellness centrumot szeretne létrehozni. Van mire alapoznia, mert minden korosztály képviselői találnak maguknak itt elfoglaltságot. Népszerű a szilveszteri parti, a vadászbál, a nőnapot ünneplőkkel is megtelt az étterem. Saját zenekar gondoskodik a szórakoztatásról. Tavasszal teraszt varázsolnak a panzió mellé.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy Romániában a 9. motoros klub az övék, résztulajdont vásárolt vadászati cégben, több sporteseményt szponzorált, fellépési lehetőséget biztosított zenekaroknak, helyi borút kialakításán fáradozik, több könyv megjelenésében is részt vett.

Feleségével, a közgazdász végzettségű Somfalvi Gabriellával gyermekeiket is a munka megbecsülésére, a tanulásra ösztönzik. Blanka 14, Henriett 12 éves. A nagylány szabadidejében rendszeresen felszolgál az étteremben. A pénz nem a pénzfán terem – jó ezzel időben tisztában  lenni. Az ő pályaválasztásuk még kiforratlan. A szülők büszkék lennének rá, ha tovább vinnék az egyre szépülő, komfortosabb idegenforgalmi komplexumot.

Legendás specialitásaik, mint például a parasztcsorba leves – zöldségekkel és hússal tele a nagy tál -, a pacalleves, a West tál – általában ezek a legkelendőbbek. Ha valaki odatelefonál az étterembe, hogy ropogósan omlós sült kacsára vágyik, vagy hamisítatlan házi tejföllel, sült szalonnával gazdagon megszórt, a sütőben felpirított túrós csuszát szeretne enni, másnapra már egyeztethetik is az időpontot. A vendégek egyelőre a szárnyasból és a sertésből készülő ételeket részesítik előnyben. Szeretik a gyomrukat, Michelin csillagos séfek mini adagjaitól felkopna az álluk a MotelWest szakácsaira szavazóknak. Márpedig a cégbirodalom 40 alkalmazottja és családjaik megélhetése, valamint az elégedett vendégek öröme adja Ludescher Norbertnek a visszaigazolást: az elméleti fizikát érdemes volt lecserélni a gasztronómiára.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése